Objavljen Mandriva Linux 2009.0

Izdata je nova verzija jedne od popularnijih Linux distribucija, Mandriva (bivši Mandrake).

U novoj verziji:

• kernel 2.6.27, X.org 7.3
  • KDE 4.1.2 je default desktop, ali je moguće instalirati KDE 3.5.10 (paket task-kde3 u contrib repozitoriju)
  • GNOME 2.24 - Empathy instant messenger, izmjene u Nautilusu, Ekiga 3…
  • Novi desktop LXDE baziran na Gtk namijenjen slabijim računarima (netbooks i slično)
  • Firefox 3.0.3, OpenOffice.org 3.0, Compiz Fusion 0.7.8, VirtualBox 2.0.2
  • boot ubrzan do 25% (ovisno od konfiguracije…)
  • poboljšana podrška za netbooks: spomenuti su EeePC, Acer Aspire One i MSI Wind
  • redizajnirana instalacija i kontrolni centar - uglavnom šminka, ali koristi se novi cross-distro alat za štampače
  • GUI alat za dist-upgrade koji bi sada trebalo i da radi
  • za sve koji Mandrivu instaliraju sa One CD-a - wizard koji očisti instalaciju od viškova (nepotrebnih drivera i slično)
  • automatska konfiguracija repozitorija (konačno!) sa load-balancerom koji automatski bira najbolji i najbrži mirror
  • ukinut kernel-laptop

Turneja - šta ima novo u Mdv 2009.0
Release Notes
Errata

OpenOffice.org 3.0?

Zar je OOo 3 objavljen? ili se radi o beta verziji?

Pa ako se ne varam OpenOffice 3 je trenutno u Beta fazi.

Jeste, ali OOo na Mandriva 2009.0 nije beta kada sam je pokrenuo preko live CD!?

EDIT: Mandrivin novi GUI imponira :slight_smile:

Zaboravio sam:

• GUI alat za dist-upgrade koji bi sada trebalo i da radi

OOo je trenutno u RC fazi a finalni samo što nije izašao. Po starom dobrom običaju u OOo projektu RC fakat znači “Release Candidate”.

[quote=zalosna sova]Stigla je nova Mandriva.
Sad sam vidio da ste je pomenuli, pa mi bilo čudno da nema obavještenje o novoj verziji.
Obisao bi post ali, ne znam[/quote]
Evo ja sam obrisao…