Objavljen Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Od danas će se moći preuzimati najnovija verzija Ubuntuove Linux distribucije. Šta je novo? Ono što prvo upada u oči je 3D desktop. Svaka Ubuntuova distribucija ima neku temu. Prošla verzija je za temu imala virtualizaciju. U Gutsy Gibbonu je tema grafika, radne površine, jednostavnost korišćenja i stabilnost sistema.

3D desktop Compiz ima zahvaljujući modularnom ustrojstvu mnostvo funkcija koje se mogu koristiti.

Bulletproof-X je jedna nova funkcija zahvaljujući kojoj grafički mode nikada nece prestati raditi. Ako bi slučajno neka konfiguracija bila pogrešna Bulletproof-X odmah prelazi na default gdje se stvar može ispraviti. Nemora se znači vise to raditi sa komandne linije.

Dyn-Tycks je funkcija koja smanjuje potrošnju električne energije.

Danas će Canonicals serveri zasigurno biti poprilično opterećeni 8) pa imajte strpljenja pri preuzimanju. :slight_smile:

zato ima releases.ubuntu.com.ba (hvala Avdiji i bihnetu)

[quote]from Ubuntu Announcements noreply@ubuntu.com
to ubuntu-announce@lists.ubuntu.com
date Oct 18, 2007 1:15 PM
subject Ubuntu 7.10 released[/quote]

i ovi će bit opterećeni - releases.ubuntu.com.ba :slight_smile:

Ocaravajuce, odmah prilikom instalacije, a i poslije …
Checking file system fsck mi zakuca dvije minute bez razloga.
Dva puta mi se zaledio sistem jednom prilikom instalacije programa putem synaptica, drugi put nemam pojma zasto.
Sacekacu koji dan da vidim dali ce se sta popraviti, a sutra se zezam sa Suse, ko zna vremena se mijenjaju :slight_smile:

NOTE: šteta pa nema i xubuntu (mada nije toliko popularan ali bar .iso… nejse)

@medo, meni je ok sad za sad, evo na laptopu mi je odavno 7.10 (development dist-upgrade), mada mi je sinoć kad sam snimio 7.10 na desktop mašinu bilo manjih problema sa downloadom - preko synaptica a i apt-get.om ali zato što su serveri bili opterećeni (čak i bihnet)

“skinuto”

ubuntu-deskop
kubuntu-desktop
kubuntu-alternate (Vedrane samo da znaš da ima kod mene pa ako neko bude htio odraditi apt-cdrom add…)
vidjeću ako mognem i onaj xubuntu-desktop da skinem…

ps:
sve je i386…