Objavljena Mandriva 2010.0

Mandriva je jučer i oficijelno objavila novu verziju, 2010.0, kodno ime “Adelie” (iako je za download bila dostupna 3.11 – za oficijelno “puštanje u rad” :smiley: čekalo se na PowerPack verziju).

Kao i obično, Mandriva je dostupna u tri edicije:

  1. “PowerPack”, komercijalna edicija, koja sadržava tehničku podršku od strane kompanije i usluge, te dodatni (komercijalni) softver koji nije dostupan u ostale dvije edicije,
  2. “Free”, koja sadržava samo slobodan softver i softver otvorenog koda (free/open source software),
  3. “One”, koja je ustvari “Free”+kodeci+driveri+dodatni softver zatvorenog koda poput flash-a, driver-a za grafičke kartice i sl.

Interesantno je da je npr. Mandriva One dostupna u šest varijanti, dvije za Gnome i četiri za KDE, podijeljene po regionima (za nas interesantna “europe2”).

Mandriva dolazi sa KDE 4.3.2 odnosno Gnome 2.28.1, Kernel 2.6.31, X Server 1.6.5., uobičajeni set aplikacija poput OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.3 itd. KDE3 je potpuno uklonjen.

Za detaljne informacije i novosti pogledati Mandrivin blog.
Link za download: http://www2.mandriva.com/downloads/
Nažalost, ništa od mirrora kod BH Telecom-a s kojeg bi se moglo preuzeti koristeći Free Zonu :frowning:

Šteta što Mandriva nema jasnu marketing strategiju i što je kompanija vukla neke čudne poteze u prošlosti, jer Mandriva je definitivno zaslužila više pažnje i od strane medija i od širokih masa. Iako koristim Ubuntu većinu vremena, i dalje bih svima prvo preporučio Mandrivu, a zatim Ubuntu, jer lično mislim da je Mandriva dosta kompletnija, dotjeranija, brža i stabilnija distribucija. Mandriva 2009.1 je bila fenomenalna, a 2010.0 je samo nastavila gdje je 2009.1 stala. :slight_smile:

Sve pohvale za novu verziju, uz samo jednu malu zadršku, ali rijesi se i ona.

Kome treba ima kod mene Mandriva One 2010 (lokacija Sarajevo, relacija Stari Grad - Pofalići)

Nova verzija na Distro Centru!