@maher ma hajd da je samo edo i frenki takav - al ono fakat svi bas imaju toga (sa svi mislim na sve one koji pokusavaju da nesto odglume na foru hipi/hopija)…
@Amar lose i lose - da li ima sta ili nema, hmmm, tesko je reci - u svakom pogledu to je stil kojeg su oni izabrali da promoviraju po BH (edo recimo pljuje na eminema - a velike razlike izmedju njega i doticnog bas i nema - ako se ne uzima u obzir da ne laju na istom jeziku ), da li svi reperi u svijetu samo psuju i zale se na sve? (jest da kod nas cim treba psovat - svi su spremni)
@vedran jes donekle si u pravi - nije za moranje da se slusa - ali ako se uzme njihova teznja da promoviraju rap i time smanje turbofolk - kako ce mladji narastaj da slusa sve to puno stvari nabrojanih gore… bas ce otac sinu ili kcerkici da pusti tu varijantu umjesto turbo-a, jes da turbasi kukaju al bar ne psuju…
Meni bi bilo pravo haos da cujem bar jednu jedinu pjesmu u kojoj je izreceno sve sto se i mislilo ali bez onog gore navedenog. Mada ne kontam zbog cega je to nemoguce?!? i odkud to da se tolike trave i dzointi koriste u pjesmama - da bi se podigao neki status ili? nemojte mi samo opet reci takav stil - mora postojati bar negdje neki raper (u svijetu)
koji ne koristi sve ono gore navedeno… ili?
Tekstovi su im inace sasvim u redu i hajd da se “ponekad” i kaze od gore navedenog, ali u svskoj pjesmi haman i to svaka druga-treca rijec… hmmm…
Možda sam ja malo kompetentan da odgovorim na ovu temu pošto sam na neki način uvezan usve to.
Za Nihada
Nebi da idem na široko ali da pojasnim neke stvari, to što si ti slušao se zove reprezent ili u nekim slučajevima bettle i te pjesme imaju smisla u određenim situacijama. Po meni pravu moć tih pjesam ima storiteling tipičan primjer jedne takve pjesme je od Edo feat.Marchelo - Suze, pa već klasik Mahir i Alma a takvih primjera ima na tone. Mislim da u tim pjesmam nema previše psovke
I ja sam protiv prekomjerne psovke recimo ovaj Edin zadnji album ima previše za moj ukus.
@Almir - hvala na pojasnjenju - nesto “malo” mi je jasnije bar tog dijela battle reprezent vs. storytelling…
u pravu si za ove dvje pjesme - sasvim ok nije previse
a sto se tice edinog cumura - vala u prvoj se pjesmi raskuko nemorate me slusat i ostalo a raju privlaci naslovom poput “severina” hehe (mada on to i sam zna)…
Nego bila je i ona: 2 0 0 (ili kako vec ide refren ) haman bez psovki…
Pa ne znam šta da očekuješ od kulture koja je nastala na ulici… recimo meni jaka stvar je BOMBA gdje ima poprilično psovanja ili od Frenkija Hajmo rušiti.
U repu je pristna psovka više nego u ostalim pravcima, a sad možete predpostaviti koliko je teško naći izdavača u bih da tako nešto izbaci na tržište ili čak zavrti na tvu…
Samo ja važno da se sve ne trpa u isti koš i okarakteriše kao rep=psovanje
Ti suti, ti si se prodo.
Mene mati moja naucila psovat, odo je stvait na mtv da repa. I ko sta prica o turbo folk, ako je turbo folk, onda rep al et, tako.
Heh, kontam, ja fakat neznam nit sam cuo nijednog turbo folk fan-a a da je nixer…
@Almir eh ja - ocekivanja… ma ne ocekujem ja nista samo me malo nerviralo da su se haman svi okrenuli samo tom stilu repanja
Za bombu i rusenje nekako i kontam (ono ko biva za nase emocionalno stanje - pa je ok :)) al sad ispade ako ne u svim a ono 95% pjesama se mora ama bas lanuti bar jednom, kako onda protiv turbofolka (haj nek bar svaku trecu/cetvrtu naprave da nema niti jedne pogrdne rijeci/psovanja i sl.) pa je odmah veselije …
ma ne trpa se sve u isti kos - samo sto tako na kraju ispadne kad preslusas bar ono sto je na ovaj ili onaj nacin dostupno na BH trzistu…
usput mi na um pade br 5.
5.Zbog cega se mora usput i svrljati ako se bavis rapom? (kontam ono covjek/ekipa nacrta haman remek djelo pa lijepo i pogledat - ali svrljanja?)
nadam se da niko ovu diskusiju nece uzeti za zlo, samo diskutujemo
Kao što reko to je takva kultura, mi tu nismo ništa izmislili novo, ako poslušate neke strane pjesmice ima čak i više psovke nego naše
Ne kontam ovo od abs za pedere?
Ono što ja želim jeste da ljudima treba pružit mogućnost izbora i da se recimo na tvu pruži veća mogućnost izbora ne samo u rep muzici već i ostalim. Mislim da se malo na tom polju počelo raditi ali dosta slabo. Jel ako na tvu se stalno vrti kako vi kažete turbofolk onda ljudi moraju da slušaju turbofolk jel za drugo i nisu čuli.
I još nešto ne postoji loš muzički pravac postoje samo loši muzičari
Ok slazem se s tobom, ali kao sto i sam kazes nije bas za tv-a gdje se ima puno psovke - dakle hajmo ovdje napravit listu pjesama koje to nemaju pa da covjek moze snimit i jedan cd (jedno 15 - 20 pjesama) pa im reci "EVO - vidi da nejma lajanja a rap je…"
S druge strane uvijek ima i gorih i boljih (mada nasim raperim ne fali nista)…
Frenkie - Sretan kraj
Buba Shvaba feat.Frenkie - Koliko jos
Dibidus - Prvi put
Dubioza Kolektiv & Frenkie - Dosta (moze proc posto samo jedno sranje je spmenuto, ili?)…
Definitivno je manje stvari gdje se ne psuje, ali to mene skoro pa da ne brine ali ono što mene zabrinjava jesete upotreba rep za nešto sasvim drugo.
Ako je neko gledao BHT1 dnevnik u 19h mogao je da vidi kako su neki ne mogu reći ljudi jel to nisu ljudi snimili stvar o Srebrenici (ako hoćete mogu postaviti link) ali bi onda ova tema dobila drugu dimenziju.
PS. ima i ona pjesma od ede jeb vladu jako puno psovke ali nekako sjeda