[OFF,OFF,OFF,OFF,OFF - BH Raperi?]

U mom interesu nije da se prestane pricati o tome radi neke politicke korektnosti - ziv bio plansko unistavanje jednog naroda se ne moze ni porediti sa pojedinacnim akcijama isfrustriranih ljudi. Nema tog “zajednickog interesa” koji ce mene sprijeciti da stvari zovem njihovim imenom …

Ja bih moderirala neke poruke, ali ne smijem, napast će me. :mrgreen: Nije da se bojim, ali nemam vremena za još jedan obračun.

Uglavnom, drago mi je da ste spremni za razgovor, ali lično mislim da ti “razgovori” preko foruma imaju mnogo manje efekta i više mogućnosti za nesporazum, nego razgovori uživo.

Želim da znate da ovaj forum postoji prvenstveno zbog IT tema, i da teme poput ove ne bi trebale uništavati zajednički interes da se doprinese promovisanju FLOSSa. Može se raspravljati danima, godinama, stoljećima ko je u pravu, ko je u krivu, ali smatram da je ovaj forum nije mjesto za takve rasprave. Npr. autor sam jedne stranice koja se bavi predstavljanjem jedne istine čiji sam očevidac (tiče se rata) i to je za mene moja borba i mjesto gdje mogu razmijeniti mišljenja.

Ma diskusija je super, samo bez vrijeđanja i generalizacije. Nisam za zaključavanje ni brisanje trheada, treba pobrisati samo neke uvredljive postove. Ipak, ovo je off topic i može se diskutovati i svemu i svačemu, naravno na civiliziran način.

Skoro pa ništa :stuck_out_tongue:

Eh, ne vidim vezu ove poruke sa zemljom … barem ja :stuck_out_tongue:

bono: samo ostavi temu, ja neću praviti probleme 99%

O toj rap pjesmi … ljudi vole uništavanja :stuck_out_tongue: a reperi izgleda pogotovo … Sad, vama je čudno kako to neko može da sluša takvu pjesmu? Ja recimo nikad nisam čuo za nju … ali mogu da shvatim da je nekom u glavi ta pjesma zanimljiva! Pogledajte npr ovu “rock” grupu (DJThor mi dade link) http://machineria.com/muzika.htm i odmah poslušajte prvu pjesmu “Antikrist” … prepoznaćete u njoj tipičnog ustašu ili nekog ko je ubijao u Srebrenici …

Kako je to moguće da se masovna ubistva uopšte dogode? Rat … U ratu može svašta. U ratu čovjek može da se otrgne od lanaca društva i da radi šta mu je volja -_- Zar je to toliko “neshvatljivo” ? Da nije bilo rata, ne bi bilo ni Jasenovca ni Srebrenice …

A sad, kako je moguća takva neka pjesma van svakog morala? Zamislite čovjeka, muzičara … koji živi kao da je u ratu? On je možda dobar čovjek (ali ne mora), međutim u sebi je isfuran. On je u ratu u svojim mislima. On želi da ubija, da kolje, da gazi - sve ono što mu niko ne bi dozvolio (društvo) … Sve potiče iz želje za opstankom i želje da se uništava.

I dalje razumijem da se vama takva pjesma ne dopada, ali shvatite da je ona nastala iz prirodnog nagona :stuck_out_tongue:

Tako ja to shvaćam. Čovjek koji može da ubija, kolje i muči, valjda poslije može i pjesmu da napiše o tom … što je ipak mnogo civilizovanije, a i sigurnije -___-

I još jedna sitnica … neću da editujem poruku jer ovo je dobar dodatak …

RAP je poznat kao vrsta muzike koja priča o stvarnosti, u preživljavanju blablabla (rep je popularan među “donjim”, Džordž Buš sigurno ne sluša rap) … a kod nas je stvarnost, kakva? Kakva je naša stvarnost? Poslušajte rap -_-

Taj rap (bar za one koji vjeruju u tu vrstu muzike) je ogledalo shvatanja svog vremena prosječnog “donjeg” čovjeka :frowning:

PS: Nisam mogao naći neku dobru zamjenu za riječ “donji” - možda niži stalež ili tako nešto … nekad se to zvao plebs, ali naroda više nema, ili radnički sloj, ali danas niko više ne radi …

che, jedno je shvatiti razloge koji dovode do određenih stvari, a drugo je opravdati ili ne opravdati takvo ponašanje. Taj isti čovjek koji je ubijao, mučio, silovao ili na drugi način negativno uticao na živote ljudi, može sutra to isto tebi uraditi. Njemu neće biti važno kako se ti zoveš i prezivaš, niti će mu biti važno koje si religije ili odakle dolaziš, ko su ti preci. Biće dovoljno da ga pogledaš na krivi način i tvoj život može biti okončan ili poprimiti skroz drugi tok. Rat se i desio zbog toga što su naši preci okretali glave i govorili “Pusti budalu/e”, no evo vidimo kako se to na kraju završilo. Nije dovoljno reći ili misliti da razumiješ. To jeste jedan veliki korak, ali beznačajan ukoliko ostaneš samo na njemu.

Ma samo ne treba miješati nacionalizam sa muzikom i sve će biti ok, čak sam i protivnik da naziv neke grupe veže sa nacionalizmom.

Tako je bono, uvijek mudra, svaka čast :wink:

Meni nije bio jasan Nihad … događaje ne opravdavam (ko ne sudi taj i ne opravdava) nego “blejim” jednostavno, jer ništa iz prošlosti se ne može promjeniti (a za budućnost nismo baš sigurni). Budale će uvijek ostati budale … biti budala nije nigdje zabranjeno, čak ni kod Jenkija na koje se mi toliko ko fol ugledamo. I te budale sa svojim pjesmama su u okviru zakona. Freedom of speech.

Sloboda govora ima granice. Mislim da i nas zakon predvidja sankcionisanje “govora mrznje”.
Valjda se podrazumjeva da svako normalan osudjuje onakve tekstove, ne vidim potrebu da se to istice.

Sto se rap-a tice, gdje tu vidite muziku :wink:

Valjda se podrazumjeva da svako normalan osudjuje onakve tekstove, ne vidim potrebu da se to istice.

To je i poenta čitave diskusije … da li je normalno osuđivati onakve tekstove … malo mi smrdi to “svako normalan”, tu si uzeo prejak sud … Ma gotova priča, ja sam svoje rekao :slight_smile:

Laku noć svima :slight_smile:

Sex on the Sabah
@Che

Svi smo mi nevini. Nije moglo biti drugačije… Ja se zaista nadam da je ovo misljeno cinicki, da smo svi nevini ne bih se slozio sa tim, zrtve Srebrenice,Prijedora,B.Novog,Srajeva,Mostara i mnogobrojnih drugih Bosanski gradova su dokaz za isto, a poznata su i stradanja u B.Luci.Sve ukupan broj nadmasuje 200.000.Slicna suplja je bila nedavno i na Evropskom parlamentu gdje je jedan od Njemackih politicara negirao Holokost;ono 7 mil. Jevreja se samo pohvatalo,zatvorilo u logore i pobacalo u peci. Cesto su se nakon 95 takve price cule i iz B.L kao i danas.

Gdje ima zrtava ima i zlocinaca> ergo ima i (ne)nevinih.Ja imam dokaze 92/93 da sam bio zrtva srpskog genocida nad Bosnjackim stanovnistvom iako sam tada kao i sada kako nacionalno tako i religozno nedefinisan, i familijarno,poslovno i prijateljski povezan sa mnogim “Nacijama” (na srecu da sam ostao ziv,ali ne sasvim i zdrav), iz cega proizilazi pitanje dali i druge osobe imaju dokaz da su bile NEVINE u ista doba.Ipak genocid je jedno a opvrgavanje istog drugo, ili distanciranje od odgovornosti,poput suplje ma svi smo mi krivi i sl.

Da se moglo drugacije vidi se iz sadasnjice i iz proslostih drugih Drzava koje su se promijenile Drzavno uredjenje i osamostalile se.Takodje ne bih se slozio sa tim da da se nije moglo drugacije iz ugla pojedinaca, primjeri Sarajeva (bosanskog pravoslavnog stanovnistva) u ucestvovanju u borbi protiv Agresora je ociti dokaz.

@Nihade
Pokusavam da shvatim tvoju frustraciju, medjutim ako se jedan Post zlouptrebljava kao koristenje provokacija i “rasciscavanja” racuna, treba biti oprezan u biranju rijeci i nacina, mnogi se nadju opravdano ili ne uvrijedjeni.Medjutim na svoj nacin dajem ti u nekim stvarima kao i Cheu za pravo.

@Svi

Dragi moji Linuxasi, ja vam ne bih pricao o Nacionalizmu svi smo ga dozivjeli i dozivljamo ,svako iz svog ugla i na svoj nacin, jedno je biti Patriota, drugo biti clan Foruma, Linux i Komjuter su Svijetovi koji ne poznaju boju koze ili jezik ili nacionalnu i religioznu pripadnost, ne mozemo i ne smijemo osudjivati citavu Naciju niti ocekivati da se svaki pojedinac distancira od svakog Umbolnog cina poput te jos jedne Cetnicke pjesme, takvih stvari ima na kamare i sa jedne a i sa druge strane.Bolest koja vlada vjekovima na Balkanu zvan nacionalizam i kanibalizam su dugotrajne bolesti ali na vama je mladima da ih lijecite sa tim sto cete konacno se okrenuti uzvisenim ciljevima i radu na ponovnom zajednickom zivotu i radu. Informatika i projekt Linux Grupe Korisnike BiH je dobar primjer za to.Distancirajte se od nacionalnih pripadnosti i radite na individualnosti sopstvene licnosti, kada se dostigne shvatanje o induvidualizmu samim tim spadaju okovi Nacionalizma i drugi primitivnih “Filozofija”.

P.S Bolje je biti zapamcen po Informatici nego po Nacionalizmu.

P.S² Vedrane,Bono,Amare ili neko od drugih Moderatora; izbrisite ovu temu stvarno nije mijesto za ovakve suplje…

Slažem se sa die7 potpuno… dajte da se nešto uradi sa ovim topicom.

Diskusija je ipak otišla predaleko (za jedan IT forum)

On the bright side, nije bilo instant hvatanja za vratove (nekako mi sve ipak izgleda u granicama prihvatljivog)

Pošto je više ljudi izrazilo želju, ja bih zaključao temu (makar privremeno), ako ko želi nek otvori novu rap temu …

P.S.
Pozivam se na pravilnik ULK foruma: članovi 4, 5 i 17 (a i b)
Ako se ne slažete sa zatvaranjem teme, otvorite thread na Opštoj diskusiji pa ćemo raspraviti