Ogranicavanje broja konekcija SuSEFW

zdravo,

evo odlucio sam se da ovdje pokrenem ovu temu… interesuje me kako ( i dali je uopste moguce ) ograniciti broj konekcija koju jedan host u mrezi moze ostvariti preko gatewaya na kojem je instaliran SUSEFW2 i na kojem je ukljucen NAT… direktno u SUSEFW te opcije nema… mozda neko ima neku ideju za iptables?

Pozdrav

Ice

Drug ono sto sam ja vidio da ima u iptables jeste modul limit

iptables -m limit …

pogledaj to , ako mozes ista izvest sa tim.

jah

pogledo al ne kuzim da me ubijes

[code]limit
This module matches at a limited rate using a token bucket filter. A rule using this extension will match until this
limit is reached (unless the ‘!’ flag is used). It can be used in combination with the LOG target to give limited log­
ging, for example.

--limit rate
          Maximum  average  matching  rate: specified as a number, with an optional ‘/second', ‘/minute', ‘/hour', or ‘/day'          suffix; the default is 3/hour.

--limit-burst number
          Maximum initial number of packets to match: this number gets recharged by one every time the limit specified above
          is not reached, up to this number; the default is 5.[/code]

koliko sam ja shvatio - mogu ograniciti brzinu provjeravanja paketa… ili nisam nis shvatio… conntrack modul zvuci interesantno, ali opet nigdje nisam vidio da mogu limitirati konekcije koje su u odredjenom state.u

ima li neko ideju please… unaprijed zahvalan

Ice

hm… evo nakon jos jednog malo detaljnijeg pretrazivanja… pronasao sam jedan modul za iptables… iplimit… milina… bas ono sto meni treba… ali fazon je sto radi tog modula moram sad rekompajlirati citav kernel…

http://www.netfilter.org/documentation/HOWTO/netfilter-extensions-HOWTO.html

Pozdrav

Ice

Hajde valjda se isplati, a i nije ti frka make menuconfig odradit u udarit jednom “y” i spasit config ; pa make
heheheh i odes pojedes baklavu

jah

hehehehe… nije da se ne isplati ili da ne znam, al fazon je sto se radi o privremenoj masini koja ce za par dana biti zamjenjena novom 64bitnom, pa sam na novoj ionako mislio nastimati kernel prema svojoj volji i viziji :wink: a nisam placen da radim dupli posao :wink: hehehehe…

hvala na ideji i usmjeravanju :wink: barem sam nasao pravi modul… jos kad bih shvatio kako radi RADIUS i AAA preko PPTP ( Poptopa )…

Pozdrav

Ice