Ono shto nam nije trebalo

Tuzla: Vlada i Microsoft potpisali ugovor o strateškom partnerstvu

Vlada Tuzlanskog kantona i Microsoft Bosne i Hercegovine potpisali su trogodišnji Ugovor o strateškom partnerstvu koji podrazumijeva legalizaciju kompletnog Microsoft softvera koji se koristi u organima Vlade Tuzlanskog kantona.

Ugovor o strateškom partnerstvu sadrži ugovore o pravu korištenja najnovijih Microsoftovih softverskih proizvoda te o međusobnim dugoročnim odnosima, čime je ovaj kanton potvrdio svoje opredjeljenje za aktivno provođenje Zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva s ciljem smanjenja stope piratstva.

Potpisani ugovor od iznimnog je značaja za modernizaciju i informatizaciju organa Vlade Tuzlanskog kantona, a prvenstveno se odnosi na transfer znanja i tehnologije, odnosno pružanje intelektualnih i poslovnih usluga. Ovo je značajan korak ka priključivanju evropskim i svjetskim standardima informatizacije.

Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog Ugovora, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić izjavio je da Vlada Tuzlanskog kantona želi u sklopu sveukupnih napora koje BiH čini u cilju približavanja EU, svoj rad dovesti na razinu europskih i svjetskih standarda, kako u smislu poštivanja Zakona o intelektualnoj svojini, tako i u pogledu razvijene i suvremene IT infrastrukture.

U povodu potpisivanja ovog ugovora direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić izjavila je kako je raduje što je Vlada Tuzlanskog Kantona prepoznala značaj korištenja savremenih tehnologija u svom poslovanju, te odlučila licencirati softver koji koristi u okviru svojih institucija. “Ovo predstavlja značajan korak u naporima smanjenja stope piratstva u BiH”, kazala je ona.

Ugovor o strateškom partnerstvu demonstrira opredjeljenje Microsofta da uspostavlja dugoročnu suradnju sa vladama, akademskim institucijama i privatnim kompanijama u Bosni i Hercegovini u zajedničkom naporu čiji je cilj razvoj lokalne ekonomije, te omogućavanje ovim zemljama da putem korištenja suvremenih tehnologija ostvare bolju poziciju na globalnom tržištu.

Izvor: Bljesak

Svi drugi mogu koristiti Linux, samo nashi debili NE! Pitanje jesu li uopshte razmishljali o alternativi … pa da bar se konsultuju sa ULK-om i vide “shta j’ eti Linux” :frowning:

Nisam baš pravnik, ali možda da za promjenu poštuju neki zakon o javnim nabavkama i trošenju budžetskih sredstava?

Ma ti debili slave ako uspiju ugasiti PC (pa makar istekati ga iz uticnice), a kamoli da pomisle raditi sa njim kako treba, nesto korisno (igranje windows igrica nije neka umjetnost)…

a i sto se tice razbacivanja budzetskih sredstava, mislim da im je to vec odavno krenulo za rukom (inace nebi ni radili to sto rade),…

kazem samo: seljaklukkkkkkkkk, fujjjjjjjjjjjjj

Zar to nije stara vijest:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4355
Već smo i raspravljali o tome.

Do mene je … sorry!

Molim lock …

(a vijest sam tek danas prochitao na bljesku pa kontam da je to fresh :slight_smile: )