Imam pravo glup problem.
Kada kopiram nesto u OOorg u SUSE 10.0 (ili MS Office i OOorg na Winu),dobijem zadnja dva znaka sa kraja reda na pocetku, npr. tacku na pocetku recenice. Evo primjer sta mi se desi sa kodom:
<include <iostream.h#
void cubeByReference(int *);
prototip//
()main
}
;int number = 5
;cout << ' 'Orginalna vrijednost od number je' ' number <<endl
;cubeByRefernce(&number)
;cout << ' 'Nova vrijednost od number je' ' number <<endl
; return 0
{
void cubeByReference(int *nPtr)
}
nPtr= *nPtr * *nPtr * *nPtr ; // cube number u main-u*
{
(code by Dz.Djonko).
Osim toga, kad pritisnem home, dodje na kraj, kad pritisnem end ide na pocetka, lijevom tipkom ide desno etc.
Ovo se desava povremeno, tacnije kad mi je najnepotrebnije.
Imam englesku tastaturu, sa arapskim harfovima takodjer (lol), mada ne mislim da je to uzrok, iako mi se desilo na Slackwareu da mi u VIu ukljuci arap. key.layout pa ne mogu ni da izadjem kako treba.
Moguće je da postoji neka kombinacija tipaka za prelazak u RTL mod koju slučajno aktiviraš, npr. jedno vrijeme se u KDEu prelazilo u RTL sa Desni Ctrl + Desni Shift.
Ma ko jos koristi OOo … koristi LaTex za formatiranje ;)))) Cak me je Fatkic pitao znam li koristiti LaTex jer je cuo da je on “dobar za matematiku” :)))
Koliko sam uspio prebrojati, uzroka moze biti cak tri
Prvo provjeri postavke za locale jer se OO podesava prema njima. Ako djeluje sve normalno, provjeri da nije setovana env. var. SAL_RTL_ENABLED. U suprotnom OO ode u RTL svijet (u kompletu).
Ako je pak i to ok, pogledaj da li je ukljucena podrska za CTL (Tools->Options->Lang. Settings->Languages). Ako zelis da koristis CTL, kombinacija Ctrl+Shift+D (ili Ctrl+Right Shift) ce te prebaciti u RTL a Ctrl+Shift+A (ili Ctrl+Left Shift) u LTR. Moras samo paziti da kada radis copy teksta da se nalazis u LTR modu.
Ako ni ovo ne pomaze, onda ostaje tastatura, kao sto “Not now” rece. Pokusaj iskljuciti meta tipke u x-ima (za slucaj da neka od tipki prebacuje LTR->RTL), jer je ona koliko mogu vidjeti mix normalne-arabic tastature.
Sta fali LaTeX-u? U paru sa, recimo m4, moze biti odlicna alternativa. Ako zacinis sa nekim skrip. jezikom, dobijes nesto sto prevazilazi kompletan office paket
Da li se isto javlja kada kopiraš pomoću CTRL+C, CTRL+V i kada kopiraš srednjim dugmetom miša?
Kada selektuješ neki tekst i kopiraš ga u “Klipper” da li je tekst permutovan kada klikneš na Klipper ikonicu i pogledaš sadržaj Klippera?
[quote=Not now, John!]Da li se isto javlja kada kopiraš pomoću CTRL+C, CTRL+V i kada kopiraš srednjim dugmetom miša?
Kada selektuješ neki tekst i kopiraš ga u “Klipper” da li je tekst permutovan kada klikneš na Klipper ikonicu i pogledaš sadržaj Klippera?[/quote]
Skroz svejedno :-). Nisam gledala u Klipper… Ovo se dešava samo sa “office” paketima.
Ma fol je što ovo uopće nije konstantan problem, već se pojavi povremeno, a ništa ne diram… tako da ne mogu nikako skontati zašto se javlja.