OOXML i BAS

Kako će glasati vaš BAS u slučaju standardizacije OOXML-a? Imate li namjeru lobirati?

Ja sam na svojem blogu napisao nekoliko riječi o tome, a zapravo sam prepričavao ono što govori Mark S. o tome kako lobirati i koji su razlozi.

http://redmoond.blog.hr/arhiva-2007-08.html#1623020656

Kako će glasati HZN?

Mark Shuttleworth je onaj astronaut koji je sada gazda od Ubuntua. Nije baš neki čitljivi bloger, ali njegove ideje su ponekad vrlo dobre. On piše o vrlo ohrabrujućim znakovima da će glasovi presuditi za samo jedan ISO standard za dokumente. Zanimljiva je njegova priča o tome kako se zapravo izglasavaju ti ISO standardi, od 150 zemalja članica obično glasuje njih 40-ak. Da bi neki prijedlog prošao mora dobiti 75% glasova za. Majkrosoft radi na tome (čitaj troši mnogo novaca) da za njegov prijedlog glasuju zemlje koje inače to ne rade.

Lista članica koje glasaju objavljena je na stranici NoOOXML. U ime Hrvatske glas će dati Hrvatski zavod za norme. Kako je ugled Majkrosofta u državnim i javnim službama kod nas poprilično velik, siguran sam da su lobisti već odradili svoje. Sumnjam da će HZN na svojim stranicama otvoriti raspravu o glasu za OOXML kao što je to slučaj u Kanadi. Mark nagovara ljude da se aktiviraju i da u svojoj zemlji lobiraju za neprihvaćanje OOXML-a kao standarda i nudi neke smjernice. Navodi i tri točke koje on smatra posebno jakima:

* Glasovanje za OOXML nije glasovanje za ili protiv Majkrosofta

* Dokumenti bazirani na otvorenom konsenzusu funkcioniraju - primjer html-a

* Jedan standard s više implementacija je vrijedniji nego više standarda

Na NoOOXML možete pročitati i cijeli niz drugih argumenata.

http://www.markshuttleworth.com/archives/132
http://www.noooxml.org/arguments
http://www.noooxml.org/5questions

Pogrešan cilj
http://www.noooxml.org/wrong-goal
The goal is to enable the implementation of the Office Open XML formats by the widest set of tools and platforms, fostering interoperability across office productivity applications and line-of-business systems, as well as to support and strengthen document archival and preservation, all in a way that is fully compatible with the large existing investments in Microsoft Office documents.

Majkrosoft ???

Interna zajebancija (Maj Kro Soft) unutar firme, ostala mi navika pa ne mogu ni napisati orginal. :slight_smile:

Hvala na informaciji.

Microsoft je uz prepad kupio švedski glas…

http://redmoond.blog.hr/2007/08/1623122481/kako-je-microsoft-kupio-svedski-glas.html

Microsoft je jako odlučan u namjeri da progura OOXML i čini se da ga u tome ništa ne može zaustaviti. Pri tome se služe svakojakim metodama. Najnoviji je slučaj Švedske gdje je na prepad pokoreno tijelo (SIS) koje je trebalo izglasovati odluku pa je NE preokrenut u odlučno DA.

23 kompanije (uglavnom Microsoft partneri) su na dan glasovanja platile članstvo u tijelu koje je donosilo odluku i tako u zadnji čes preokrenule rezultat. 25 glasova je bilo za, 6 protiv, a 4 člana su napustila sastanak.

Cuo sam od jednog clana da ce glasati za …
kod nas je tijelo koje treba da donese tu odluku u raspadu … :slight_smile:

[quote=redmoond]Microsoft je uz prepad kupio švedski glas…

http://redmoond.blog.hr/2007/08/1623122481/kako-je-microsoft-kupio-svedski-glas.html

Microsoft je jako odlučan u namjeri da progura OOXML i čini se da ga u tome ništa ne može zaustaviti. Pri tome se služe svakojakim metodama. Najnoviji je slučaj Švedske gdje je na prepad pokoreno tijelo (SIS) koje je trebalo izglasovati odluku pa je NE preokrenut u odlučno DA.

23 kompanije (uglavnom Microsoft partneri) su na dan glasovanja platile članstvo u tijelu koje je donosilo odluku i tako u zadnji čes preokrenule rezultat. 25 glasova je bilo za, 6 protiv, a 4 člana su napustila sastanak.[/quote]
Zaista, ovo sto se desilo u SIS-u je dosada nevideno. Clanstvo u SIS-u kosta nekih 1000 KM a pravo glasanja u pitanju OOXML kosta dodatnih 3000 KM, sve po kompaniji. Sitnica u kada se uzme u obzir vaznost odluke. Sada se govori o promjeni nacina glasanja u SIS-u ubuduce.

U svakom slucaju obrukali su se dobro.

Evidence of Microsoft Influencing OOXML Votes in Nordic States

http://www.betanews.com/article/Evidence_of_Microsoft_Influencing_OOXML_Votes_in_Nordic_States/1188335569

Kupovi su izvrseni u vise drzava.

U Portugalu: http://wiki.ansol.org/CT-173-LDD-Meeting-002

U Njemackoj: http://www.heise.de/newsticker/meldung/94766

U Italiji: http://www.piana.eu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=1#0

U Svicarskoj je Free Software Foundation Europe podnio zalbu na proces glasovanja: http://siug.ch/ms-ooxml/fsfe-letter.pdf

Sve u svemu radi se o dobro organizovanoj akciji gdje su trazene slabosti sistema i gdje se podmicivalo gdje se god moglo. Gubljenje glasanja nije bilo opcija.

Ekspert FSA dobio nogu

Finska Asocijacija za standarde je iznenada prekinula ugovor sa Lassi Nirhamo, novim ekspertom IT standardizacijskog tima. Lassi Nirhamo je govorio protiv Microsoftovih OOXML standarda, kada se našao pred FSA.

Izvršni direktor FSA, Pekka Järvinen, rekao je da je razlog prekida ugovora nedostatak povjerenja. “Nažalost, za vrijeme probnog roka, došlo je do nekih trzavica, nako čega je nemoguće nastaviti suradnju. Više vam ne mogu reći.” izjavio je Järvinen za AP.

Nirhamo nije saznao razloge, već je vodio OOXML sastanak, gdje je odlučeno da će se vratiti standardima. On je tada rekao da se protivi tim standardima i da bi se Finska trebala suzdržati od glasanja.

… izgleda da je nesto trulo u drzavi Finskoj