Nadam se da sam “potrefio” mjesto za temu s obzirom da sam novi korisnik te da mi zbog toga nećete zamjeriti.
Sinoć sam skinuo i instalirao Ubuntu 8.04 na kompjuter. Nakon što je zatražio da se restartuje kompjuter, očekivao sam da mi ponudi dvije opcije, koji operativni sistem da podigne, xp ili ubuntu. Međutim to se nije desilo iz ko zna kojeg razloga. Znači ostalo je isto, sistem se diže kao da je na njemu samo xp bez nuđenja opcije za ubuntu.
na koji disk si snimio boot record (imaš li više diskova - da li su xp i linux na različitim diskovima)? koji su ti diskovi SATA ATA, prioriteti bootanja u BIOS-u? …
Snimljen je na C particiji tamo gdje je i xp, a to je omogućeno u ovoj verziji koliko ja znam. A to za prioritete bootanja baš i nisam upućen. Dobro bi došao svaki savjet.
I još nešto. Da li bih riješio problem ako bih instalirao Ubuntu na drugoj partriciji D: (Arhiva)?
Evo sada sam opet probao instalirati sa wubi installerom 8.04.1 ali ista situacija i dalje. Samo XP.
P.S. Gotovo sam siguran da je problem u nekom podešavanju podizanja sistema jer mi prilikom podizanja istog piše Invalid BOOT.INI file Booting from C:windows
I još nešto. Da li bih riješio problem ako bih instalirao Ubuntu na drugoj partriciji D: (Arhiva)?[/quote]
nisam nikad probao ovu “windows” verziju… najbolje ako imaš dvije particije viška, jednu od 2G za swap i jednu za / (root) minimalno 3G, na njih snimiš linux
ps:
možeš ti odraditi i resize neke postojeće particije (najbolje zadnje po redu)
i ja sam se heklao također na početku, i sad se još ne snalazim najbolje, samo polako
moja preporuka, skini ubuntu8.04 ili Linux Mint(elegantniji malo ubuntu i lakši)
isprobaj live, pa ga snimi normalno na jednu particiju. imaš dokumentacije dosta o instaliranju njegovom, i stvarno nije teško, samo se malo potrudi i ne posustaj lako.
Evo uspio sam ga nekako instalirati ali sada imam problem uspostavljanja internete konekcije. Izgleda da mi nije prepoznao hardware??? Šta da radim. Kako da uspostavim konekciju a inače sam korisnik BIP SSG Calipso paketa na Logosoftu. Pomoć, please.