Open Office? Ma hajde!

E ljudi dugo vas nisma gnjavio pa sad moram malo, sta ces. Sa svog kompa sam izbrisao Microsoft Office paket (mali korak za mene ali veliki za…ko zna sto). Ali sada imam jedan poslic. Trebam praviti html stranice a dosada sam koristio Frontpage jer pomocu njega ne moras bas nista znati o html da bi pravio stranicu. Jednostavno koristis alate. Zanima me da li i u OO-u postoji neki taki program. Ili ne mora u OO, neka je samo GNU. Osim toga treba mi zamjena za Microsoft Acces. Trebam otvarati i uredjivati baze podataka (mdb ekstenzija). Do sada sam radio to u Accesu. Hitno mi treba pomoc jer ce me sef ubiti… :lol: :smt017

MDB ekstenzija je proprietary vlasništvo Microsofta i još nije “provaljena”, mada neki dan su objavili da program koji se zove KNoda ima podršku za rad sa MDB fajlovima. A inače programa sličnih kao Access ima dosta, mada uglavnom ne rade sa MDB nego sa drugim “backendima” kao MySQL, Postgresql, SQLLite i slično. Ti programi su spomenuti KNoda, zatim Rekall, PgAccess, Kexi itd.

Što se tiče htmla uz OOo dolazi Writer/Web, trebao bi ga imati u meniju ako si instalirao normalno OOo, inače možeš snimiti svaki fajl u Writeru kao html.

Eto tvoja nafaka, bas da provjerim mail i vijesti i naleti na “Knoda meets MS Access”

http://dot.kde.org/1114617940/

Ma ljudi pravi ste!
:lol: