@ Ice: …ma ako ćemo se prsiti open/free stvarima onda .ogg treba da bude br. 1, ali isto tako i da je kvalitetan - tako da ima itekako ulogu koji je format aktuelniji (skonto sam te ja i u prethodnom postu zato se i zezam na ovaj način (: )
@ che: svi sistemi imaju i svoje prednosti i mane u svim pogledima i nema ga da je baš “najidealniji/sigurniji/bolji”… a o komunizmu nebih (: nekako mi ne leži pri jeziku (a i kad su ameri znali šta je život - samo što su se vlasti dočepali)…
[quote=IceBreaker]svijet je davnih dana otisao vec u mp3 ( reverse )… komunizam je samo brainwashing sto MS radi… u americi je prije sve sto im nije odgovaralo bilo nazivano komunistickim pogledom na svijet itd… sad je ista stvar sa terorizmom ( mislim nije isto, ali nadam se da znate kakva je americka propaganda )…
… a kako ce svijet kasnije izgledati - pa uglavnom - jadni mi !
Pozdrav
Ice[/quote]
RESPECT !!! MAN u said it…
neki i ne znaju sta je komunizam pa bi da objasnim (mozda necu potrefit definiciju ali et…).
Komunizam je stanje jedne drzave, da kazemo ekonomsko, jer novca nema, i sve je na vjerovanju, na nekom duhovnom nivou. Ko sto bi rekao Semir Osmanagic: “Mi smo 100% materijalna bica. Mi smo zaboravili znacenje rijeci duhovno, dok su nasi dalji preci to dobro znali”.
U komunizmu ljudi teze ka duhovnom zivotu, spiritualnom, kako god… Dok kod kapitalizma, sve se svodi na materiju, na dokaz, materijalni dokaz…
Komunizam je na losem glasu samo zato sto su diktatori, zloupotrebljavali tu poziciju, a onda su ameri to zloupotrebljavali to da ko sto rece Ice, isperu mozak ljudima, i stavi li im mrznju u glavu (ko sto je slucaj kod nas na balkanu), mrznju prema komunizmu.
Glavna ideja komunizma je da niko nema previse i niko premalo, da svi imaju podjednako. Odrzavajuci tu ravnotezu i ako bi je svi postovali, onda bi bila 100% harmonija i ljubav medju ljudima. To je istina, i jednom davno su ljudi zivjeli u tom miru i rahatluku…
Preduslov postojanja komunizma je da svaki covjek bude posten i dobar u dusi. Ali to je danas nemoguce, upravo zato sto smo mi 100% materijalisticka bica…
potrefio si… iako recimo duhovno stanje mozda nije po mom ukusu… ali recimo ovako - moj profesor ekonomije i prava mi je jednom ispricao pricu o istocnoj njemackoj… zaputio se profa ( naravno iz zapadne njemacke sa svojim mercedesom ) u stari DDR na neki sastanak… i posto se zeznuo ( valjda nije imao GPS tada )… zakasnio je na sastanak i stigao pred kraj radnog vremena… gdje ga je direktor docekao i rekao - oprostite - kraj radnog vremena, nista od sastanka, i nista od proizvoda… na kraju svega, komentar mog profesora je bio “budala - da je pristao na sastanak malo kasnije i da je radio jos jednu smjenu, mogao je dobiti sav posao i par miliona za svoj dzep, ali ne - on je zavrsio sa poslom”…
Analiza :
direktor iz DDRa - covjek sa fixnim radnim vremenom, stabilnom platom
profa - maher iz zapadne njemacke… kapitalac, stalno na putu sklapajuci ugovore, pun love…
eh sad samo da mi neko kaze ko je vise bio sretan. profa koji nikad nije imao vremena da potrosi novac na nesto sto ce ga zadovoljiti ili direktor koji je u 3 poslijepodne otisao kuci zeni i djeci, ali nije imao ni mercedesa ni jahtu?
sto se tice komunizma… ako se ne varam u Moskvi je dosta crkvi imalo pozlacene kupole i slicne odlike bogatih institucija ( nikad nisam bio u Moskvi, nisam brojao kupole )… koliko je takvih u Americi? mah… nekad se covjek zapita - da li je moguce ta dva sistema nekako uklopiti da zajedno funkcioniraju
Pozdrav
Ice
PS nemojte mi zamjeriti na tekstu… imao sam par minuta za izgubiti
@Maya
Po tvom samo materijalne stvari dobiješ na duhovni način (baš duhovito) u komunizmu i da si dobar?? I to samo diktatori iskoriste (hoš reći narod naivan, ili?). Isto tako kako može biti da trebamo svi imati približno isto? (znači li to da trebaš grbačit i za mene, ili?) - to ideologija mi nikad neće biti jasna…
Zar komunizam i nije preddiktatorsko stanje države (dok to skroz i ne postane). A šta je sa pravima ljudi uopšte?
Zbog čega su se komunjare pozdravljale samo sa zdravo a haman nikad sa dobar dan ili nešto još bliže religiji recimo (ostalo da ni ne pominjem - otići će još dalje)…
dobro ti ovo nama razjasni, ali et nek bude da si probao/la (:
@Ice
hmm čudno, ali mi je drago što navodiš baš ovaj primjer sa direktorom (interesantan zaključak priče, tvog profe (: ?)…
Ja bih ti to protumačio ovako: zakasnio si i da ne znam koliko imaš para propustio si šansu (onaj ko je imalo provirio po zapadu skontaće to veoma brzo), rezerviši vrijeme opet (ako mogneš) pa probaj opet…
Ne kontam što je direktor budala (a šta ako se radi o principu i sl.? i šta ako je i taj princip jači od svih tih para?)…
Pa zar pare nisu kapitalizam u ovoj tvojoj priči? (:
•imam osjećaj da će se ova rasprava otegnuti (i sori za off)…
ionako smo u offtopicu odavno… izvinjavam se na propustima u prici ( ipak - prica je prevod sa njemackog + stara jedno 5 godina )… radi se o tome da je profa bio buduci klijent nekoj firmi iz DDRa koja proizvodi traktore ( ako se ne vracam ) i posao je bio milionski. Danas u “modernom” svijetu se takav klijent ne odbija samo zato sto je eto zakasnio ( zna se desiti ). Direktor ga je odbio radi toga jer je njegovo radno vrijeme zavrseno, i on nebi bio placen da ostane prekovremeno i da ugovori posao - i to posao koji bi firmino finansijsko stanje katapultirao u nebesa. Ali posto se radilo o komunistickom rezimu ( tipa: sve pripada narodu ! a drzava je narod ! ) direktor jednostavno nije imao licne koristi od toga i samim time je odbio klijenta ( da mi je znati ko danas odbija klijentelu tako lako ??? ). ne smatram direktora budalom - stovise sa njegovog stajalista je njegova odluka bila ispravna.
eh sad prica princip - ja i stari zapucamo iz Beca u Slovacku negdje u blizini Trnova ili nekako slicno ( ne sjecam se vise imena - 2 sata voznje od Beca ). Ulavnom firma koja pravi rasvjetu ima “komplex” tamo i idemo na sastanak da ugovorimo posao… okay… firma pristane na sastanak subotom ( ko bi to radio da je komunisticki rezim )… nazalost radi mjesta koje nema ni table sa nazivom, nama treba punih sat vremena da nadjemo firminu zgradicu ( 2 sprata - nista posebno ) … u mjestascu AMA BAS NIKO NE GOVORI NITI ENGLESKI NITI NJEMACKI JEZIK ! ( bosanski sam pokusao -a vi zamislite rezultate, a starom nije ni padalo na pamet da proba na francuskom ). Eh… napokon nadjemo tu kompaniju, dodjemo tamo i sjedi direktor i kaze - “gospodo kasnite sat vremena, a mi za pola sata imamo utakmicu”… na sto moj stari stavlja svoju vizitku na njegov stol, ustaje se i kaze “vi nemate niti putokaza niti reklame, niti imate klijenta, a vizitka je samo da znate ko Vas je posjetio”… i hop u auto i pici nazad… e to je SUKOB PRINCIPA
ama ljudi… ne znate vi o cemu bi ja da pricamo… o komunizmu… a ne diktaturi… KOMUNIZAM I DIKTATURA, MOGU A I NEMORAJU ICI ZAJEDNO !!!
skontajte to vec jednom… e upravo su na taj nacin amerikanci isprali ljudima mozak… cim kazes komunizam on odmah kaze diktatura, a ne zna sta je bilo sta od toga…
ja samo ocu da kazem, postoji idealno drustvo, odn. moguce je to napraviti postojecim…
i samo jedno da znate, zamislimo 2 situacije, jedna je sadasnja (cijeli svijet kapitalizam) i zamislite cijeli svijet komunizam (znam da nemozete). Ako bi ste to mogli zamislit, i ako bi ste usli u malo detaljnjiju analizu, o tome kako ljudi zive i kako funkcionira sve, saznali biste da bi ljudi u ta 2 razlicita sistema TOTALNO drugacije razmisljali…
Zbog toga nemozes poredit tako lagano sa tim pricama… od nove ere nije bilo komunizma kao idealnog drustva, vec samo njegove zloupotrebe, ali samo da malo razmisljate mogli bi ste shvatit sta vam zelim reci…
Kad ste već toliko napričali o komunizmu da spomenem i ja jednu činjenicu. Švedska je po uređenju vrlo bliska komunizmu (ono: “niko previše siromašan, niko previše bogat”).
Kod njih je poreska stopa veća što su veći prihodi. Ovo da neko predloži u americi bio bi momentalno linčovan.
… u tome i jeste problem Maya što se slabo razmišlja (:
da se nadovežem na Johna:
samo što u švedskoj od te porezne stope imaš “džaba” zdravstvo i ostalo dok se u americi ako želiš biti zdravstveno osiguran plaćaju ogromne pare mjesečno (zato i imaju milione ljudi zdravstveno neosiguranih)…
pa naravno… ako ti treba - kupi sebi… sto bi drzava davala pare za zdravstveno osiguranje naroda, kad moze te iste pare usmjeriti za homeland security ( jadan naziv ), i tako pokrenuti ekonomiju i samim time razvoj drzave… ako pogledate recimo americku istoriju u 20 stoljecu - svakih par godina su vodili rat sa nekom drzavom ( naravno ne na svom teritoriju, inace bi tek onda vidjeli sta je rat i sta su razaranja )… a zasto? ne zato sto je komunizam u vijetnamu bio prijetnja americi nego zato sto im je trebao neki pokretac ekonomije… zasto je bush dobio izbore prvi put ( okay - znamo da je varao, ali ima jedan vazan faktor ) - pa obecao je ratnoj industriji da ce im naci posla… i Boga mi - JESTE !
sto se tice “dinamicnog poreza”… isti fazon je i u Austriji… znaci ako ces zaradjivati milione, Bogme ces i dati dobar komad… a onaj ko malo zaradjuje ima i nizi porez…
@maya. .shvatamo mi tebe - i ja barem ne ravnam komunizam i diktaturu…
Eh i tebi su isprali mozak, ali neko drugi
Komunizam je nemoguce sprovesti u praksi zato sto on polazi od pretpostavke da ce svi ljudi HTJETI raditi koliko mogu a uzimati koliko im treba sto realno nije tako … Mozda je moguce komunisticki sistem implementirati na vrlo maloj grupi ljudi i to je to. Ima takvih firmi - cuo sam za jednu u njemackoj. Svi rade
U stvarnosti je potpuno suprotno - vecina se trudi da radi sto manje moze a da ima sto vise … zato ne zavaravaj se - komunizam je propala ideologija …