....open-source softver 'socijalizam intelektualnog vlasništva'

http://www.iskon.hr/tehnoklik/page/2005/11/22/0086006.html

adioe3: evo quotes :smiley:

Da, vidio sam i ja neki dan tekst. Mnogo interesantnih komentara iznjeli su čelnici microsofta o Open source projektu.

Ne znam šta je to interesantno u njihovim komentarima!?!?

Očaj i nemogućnost zaustavljana razvoja free/open source softvera je u njihovim izjavama potpuno očigledna.

Složila bih se sa Linusom kada kaže:

[quote]Q: What makes you believe Linux will continue to gain momentum?
A: I think, fundamentally, open source does tend to be more stable software. It’s the right way to do things. I compare it to science vs. witchcraft. In science, the whole system builds on people looking at other people’s results and building on top of them. In witchcraft, somebody had a small secret and guarded it – but never allowed others to really understand it and build on it.

Traditional software is like witchcraft. In history, witchcraft just died out. The same will happen in software. When problems get serious enough, you can’t have one person or one company guarding their secrets. You have to have everybody share in knowledge.[/quote]
Nastavak: http://www.businessweek.com/technology/content/aug2004/tc20040818_1593.htm

U prenesenom značenju interesantni komentari.

Da, malo te prenosi.

Prvo BSD, sad ovo… ccc šta će biti s tobom Gomez, još samo fali da javiš da si se prestao zezati sa tim kompjuterima i nabavio Xbox 360 :wink: :lol:

Najjači Linusov:

hahah… mocan da… ali u tom slucaju je linus zaboravio na privatnost podataka… sto se tice intelektualnog posjeda - naravno da ce naucnici koristiti rezultate drugih kako bi dosli do novih zakljucaka… ne sjecam se da su prije svi izmisljali tocak :wink:

Pozdrav

Ice

[quote=adioe3]Najjači Linusov:

[/quote]
meni je ovaj najjači LOL

Uzimajući u obzir što ovi “tipovi” u javnosti govore o open-source (otvoreni izvor) projektu, novinar Adam L. Penenberg piše da se čudi kakve onda još “mračne riječi izgovaraju u privatnosti”, pa se ne bi začudio ni da "al-Kaida koristi open-source softver za planiranje teorosritičkih napada". (?!)

Ma ljudi, dovoljno je vidjeti samo pojmove kojima se koriste.
Ja jesam za kapitalizam, gdje je (privatno) “vlasništvo” jedna od osnovnih kategorija. Ali na svaki spomen termina Intellectual property dođe mi da povraćam. Izem ti svijet u kojem ideje mogu biti nečije vlasništvo.

Pa možda me i prenosi, ali nisam jedan od onih koji gledaju usko.

Sasvim normalno :wink: 8)

Xbox 360:

:wink:8)

logično je da alkaida koristi linux, ali ko da to nešto ide na štetu linuksašima …

zbog čega je to logično ? (: Ako su već takvi teroristi - zar nije moguće nabaviti i pirat windows? ((:

jah… instaliras pirat windows pa gledaj kakvog belaja naprave… umjesto da slete na aerodrom, oni slete na 40ti sprat :smiley: neka… drzte se linuxa :wink:

Pozdrav

Ice

komunizam je idealnost… (uz odredjene uslove). Covjek je postao toliko materijalan, da ce za koju godinu (svima je to logicno) nastat haos. Sta je lose barem na neki nacin tezit idealnosti…
To sto Ms s**e to je samo sto se boji linuxa, i naziva ga komunizmom upravo radi toga, sto se pogotov ameri a i jos dalje, boje komunizma, pa tako na psihicki nacin utjecu na ljude. Kazu da teroristi koriste, ista stvar…

The Wolrd is Goin’ Down

svijet je davnih dana otisao vec u mp3 ( reverse :wink: )… komunizam je samo brainwashing sto MS radi… u americi je prije sve sto im nije odgovaralo bilo nazivano komunistickim pogledom na svijet itd… sad je ista stvar sa terorizmom ( mislim nije isto, ali nadam se da znate kakva je americka propaganda )…

… a kako ce svijet kasnije izgledati - pa uglavnom - jadni mi !

Pozdrav

Ice

hoces reci .ogg (: (imam recimo kolegu danca koji ne zeli da cuje o linuxu - a istovremeno nabavio ovu stvar koja je na linuxu i podrzava naravno .ogg vorbis i hrpu jos toga)… i ko kzae da linux nema buducnost? ((: (ili je ovaj http://www.kiss-technology.com/?p=vr558en&v=users)

nah… htio sam reci da je svijet otisao u mp3 -> reversed 3pm = 3 POCETNA MJESTA :wink: a sad vi sebi sastavite sliku svijeta ;)… sto se tice formata - ma sve je cool - samo da se cuje :wink:

Pozdrav

Ice

Nihade, Windows je nesiguran i Pentagon bi 100% mogao da ih špijunira …

Svi, linux jeste komunizam ali u pozitivnom smislu … kada oni kažu komunizam, oni to intoniraju kao “negativno”, što doduše i jeste ako prihvatimo da je lib. kapit. najbolji mogući oblik vladavine -blabla- jel tako?