Skinuo sam zadnju stable verziju OpenOffice-a (1.1.5), medjutim kada uradim instalaciju za multi-usere, OpenOffice aplikacije nerade bas kako treba. Uradim kao root ./setup -net i onda kao user pokrene bilo koju od aplikacija a on me svaki put pita isti shit, register i sl. medjutim koliko ja znam on bi trebao da kreira OpenOffice direktorij u home (pomocu automatskog Wokstation installation) i da odredjene postavke za aplikacije pamti, a ne svaki put da mora iz pocetka.
Kod OpenOffice 1.1.4 sa istim postupkom sve radi OK!
Dakle prvo: ./setup -net (kao root)
i onda startam kao user i on kreira (pomocu Workstation installation) u home usera openoffice folder i sve pici kako treba.
Haman su to oni nesto pobrkali sa ovom novom verziju u namjeri da naprave bolje, nesto su kixali.
Moguce je podesiti da to radi OK, ali ne isplati se to toliko cackati, najednostavnije je nastaviti koristii OpenOffice 1.1.4.
Eto ako niste jos instalirali novu verziju da znate sta vas ceka
j0hnd0e, ta workstation instalacija sastoji se od pravljenja direktorija ~/.openoffice sa par simboličkih linkova. Da li su ti uopšte napravljeni? Ako ne, možeš ih kopirati ili napraviti ručno, mislim da se format ne bi trebao promijeniti između verzija 1.1.4 i 1.1.5. Pade mi na pamet, možda je zapelo negdje kod upgrade-a, jesi li probao na svježoj Linux instalaciji?
Ma da kontam to, ali to jedino mozes napraviti kao root, prije je svaki user mogao to napraviti. Ali kad napravis kao root u home-u od drugog usera, onda samo root moze citati taj folder, ali ne i user. Kao sto sam rekao moze se napraviti ovo, nije isto kao prije, tj. KAO STO BI trebalo biti, ali neise.
Pa rijec i jeste o svjezoj instalaciji, upgrade nisam ni probao. Kad ovo neradi kako treba, kako bi tek onda radio upgrade.
Anyway rjesenje je sljedece, ako vas vec zanima, mene ne, ja sam jos na 1.1.4. :lol:
kao root u otpakovanom folderu uraditi: ./setup -net
i onda u folderu u kojem se instalirao OpenOffice (standardno /usr/local/OpenOfficeOrg1.1.5) pokrenuti samo ./setup opet kao root. Izabrati u wizardu “Workstation installation”. Instalacija automatski kreira folderu u home-u od usera koji ste naveli.
Da bi user mogao koristiti kreiran folder, odnosno da bi mogao sacuvati postavke i sl. stvari, potrebno je promjeniti permissione. Dakle opet kao root “chown -R nameuser.namegroup OpenOffice1.1.5”.
Po pravilu se to ovako uradi:
Nakon sto si instalirao OO kao root, prijavi se kao obicni korisnik i otvori konzolu, predji u direktorij u kojem je OO instaliran npr:
cd /opt/OpenOffice.org
pokreni installer naredbom ./setup
Idi dalje sa OK i ignoriraj sve poruke “da je OO vec instaliran” , ispuni formular sa podacima i kada dodje do pitanja :local ili workstation ti izaberi local, klikni na install i to je to.
@ Babysitter: jesil ti instalirao OpenOffice 1.1.5 ili mislis da tako ide. Ja sam kao sto sam gore naveo probao sve moguce kako bi instalirao, ali neide. Ali eto vec sam postovao alternativno rjesenje ako koga interesuje.
Pardon, jedna ispravka. Gore sam rekao da izabereš local a to je pogrešno. Ti si izabrao Workstation što je tačno ali si trebao ./setup pokrenuti kao obični korisnik. tada nije potrebno mijenjati permisije. Znači kad dodje ona poruka sa Work… ili local izabereš Workstation i potvrdiš direktorij koji ti on ponudi (OpenOffice1.5 u tvom home direktoriju).
Ja sam instalirao već tako i radi fino. (uputstvo iz jednog časopisa).