Pripremljen je build OOo na našem jeziku koji možete naći na www.thespqr.com/bhld (čim se završi upload). Zamolio bih sve koji su u mogućnosti da testiraju. Poznato je da su neprevedene stavke u meniju Datoteka/Nova i Datoteka/AutoPilot kao i da je država “Slovenija” ali meni je zaista mrsko da se s time više za*bavam, ko hoće može dobiti ssh na build mašini i popraviti to kako zna i umije ali pod uslovom da ga ne koristi ni za šta drugo.
Trebalo bi organizovati još koji prevodilački maraton. Ljudi u Sarajevu su malo zasićeni prevođenja. Pokušavam već neko vrijeme dogovoriti maraton u Tuzli ali nailazim na otpore. Trebali smo se naći sa ljudima u Mostaru gdje bi se između ostalog dogovorili i o lokalizaciji, ali niko ni iz Sarajeva ni iz Mostara nije bio zainteresovan za sastanak.
Ukratko imam dojam da ja jedini radim nešto na tome a sve ostale boli k…
Posto sam ja prilicno novi ovdje, interesuje me sta je sve potrebno za taj prevodilacki maraton? Prostorije, kompjuteri, sponzori… Nemam pojma, interesuje me. Koliko to traje, koliko ljudi itd…
Predlazem da se uputi jedan jasan poziv svima da se ukljuce u projekte lokalizacije. Siguran sam da ima dosta zainteresovanih koji bi bili spremni samo ih treba organizovati.
Potrebna je jedna prostorija sa barem 10-15 računara dovoljno jakih da se na njima može vrtiti Knoppix. Poželjno bi bilo da je Linux instaliran ali nije obavezno. Trajanje: barem jedan dan. Može i nedjelja. Sponzori nisu obavezni
Što se tiče Mostara, najavili smo to prije dvije sedmice ali na kraju ispade da od Sarajlija niko ne može (čast izuzecima) a od Mostaraca niko nije baš taj dan u Mostaru. Ne znam ima li smisla išta novo dogovarati ako je takva neozbiljnost pokazana prethodni put.
Još nešto da dodam. Podrška za bosanski jezik bi mogla ući u zvaničnu distribuciju OOo (a samim time i u sve Linux distribucije) ako prijavimo naš prijevod na vrijeme, samo taj prijevod prethodno mora biti napravljen. Ako ne stignemo na vrijeme za OOo 2.0 vjerovatno nećemo moći ući prije verzije 2.1. Možda smo već zakasnili.
Ja sam zainteresovan da se maraton napravi u Tuzli… Ima jedan problem, a to je sto ja nisam u Tuzli do 01.07 i od 15.07. do 01.08…
I jedini izlaz da se maraton u Tuzli napravi, jeste da zamolimo Univerzitet da nam ustupi prostorije na Elektrotehnickom fakultetu i tamo koristimo njihove racunare (na kojima bi se vrtio knoppix).
Ma nema vedrane nista od te molbe, znas kakav je nas svijet, dok ne odes licno i ne dosadujes nema nista.
A nije losa ideja od ‘crazy_m’ mislim da bi se i to moglo nekako izorganizovati.
Ja cu biti tek u Julu u Tuzli i tek bi tada mogao otici do elektrotehnicke skole i do etf-a, ali cini mi se da je veca sansa da bi mogli dobiti elektortehnicku skolu nego etf. Ako niko ne izganja nista do tada ja kad dodjem u Julu otic do elektro-teh skole i etf-a pa cemo vidjeti.