Danas je objavljen OpenOffice.org 3. Ono sto prvo upada u oci je znatno unapreden graficki dizajn.
Medu novostima u Writer-u je mogucnost prikazivanje i editovanje vise stranica - jedne pored druge. Uz pomoc jednostavne kontrole na donjem desnom cosku moze se zumirati u i iz dokumenta. Uz pomoc notes mogu se staviti poruke na desnoj strani, sto je korisno kada se recimo radi u grupi.
Ono sto je mozda najupadljivije u Calc-u je da grafovi sada daleko bolje izgledaju.
U Impress-u je sada znatno jendostavnije raditi tabele.
EDIT: OpenOffice.org serveri su poprilicno optereceni pa bujrum na ogledala. Evo jednog koji radi “punom brzinom”:
Problem samo sto jos nema spellchecking-a i hyphenation pattern-a za nas/hrvatski/srpski jezik Konacno ustelili Biljeske (Note). Odlicno.
EDIT: Mala ispravka. Ustvari, instaliranje spellchecking-a i hyphenation pattern-a je sada trivijalno. Mogu se koristiti i stari rječnici koji se zipuju, a potom se ekstenzija promijeni iz .zip u .oxt. Nakon toga se kroz Tools > Extension Manager obavi instalacija. Testirao sam ovu proceduru sa hrvatskim rječnicima (.deb) i radi
dear colleague nidla, it’s pronounced DZava b.t.w. taj installer ne radi pod slackware-om zato sto radi provjeru deps-ova preko rpm-a … waitin’ for slack pkg
evo ja sam ga natakario na ubuntu 8.04 i ranije na Leopard… na ubuntu radi dobro kao i stari a na leopardu primjećujem nevjerovatno poboljšanje… nema smrzavanja ili čekanja da se otvori procesor…