OpenOffice.org će podržavati OpenType

Jedna od velikih boljki OpenOffice.org uredskog paket, podrška za OpenType format fontova (.otf) je najavljena da će biti riješena u verziji 3.2 koja treba izaći u novembru ove godine. Ovo će imati velikog uticaja na ljepotu vaših dokumenata jer ćete biti u mogućnosti da iskoristite sve one divne Adobeove fontove poput Myriad Pro, Minion Pro, Caslon i slično, kao i open source fontove tipa Diavlo, Fontin Sans i slične.

Prekrižite prste i čekajte novembar :slight_smile:

Edit: Naravno, obavezni link na bug da malo glasate: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=43029

(Offtopic: Zna li iko hoće li STIX fontovi ikad biti završeni i dostupni generalnoj populaciji?)

DejaVu i Liberation popunjavaju sve moje potrebe za fontovima, a hinting je svakako sve bolji :slight_smile: ali svakako od viška formata glava ne boli

Times New Roman, Courier New i Arial (i sve njihove alternative ukljucujuci FreeSans, FreeMono i FreeSerif koji su maltene kopije istih) zadovoljavaju sve moje potrebe. Ali uvijek cu radje stavit Adobe Caslon za nesto i Inconsolatu ako mogu :slight_smile: Iskreno, to sto ne podrzava OTF me prije malo frustriralo al onda sam iscito kilometre knjiga u Timesu i skonto da to actually nije los font (samo lose izgleda na Windowsu :smiley: ).

Ma XeTeX zakon :stuck_out_tongue:

Vidio si ovo: http://www.oooninja.com/2008/02/metrical-equivalent-fonts-and-font.html ?
FreeSerif izgleda sličnije Times New Roman-u od Liberation Serif, ali razlika u metrici nije velika. Nekima je svakako Liberation ljepši :slight_smile: Dok je Liberation Sans puno bliži Arialu od FreeSans u svakom pogledu. Što se Mono fontova tiče, svakako su svi niđe veze.

FreeSans meni vise nekako vuce na Helveticu nego na Arial, mislim da je cilj bio da on zamijeni Helveticu (mada za ovaj info nisam siguran). A za mono fontove meni je ovaj predobar: http://www.levien.com/type/myfonts/inconsolata.html a i moram priznat da mi se msova Consolas mnogo svidja.