Samo za zajednicu.
Probao sam “/Open Solaris XXL/ Computer Technik Magazine Edition” SunOS 5.1.1 i lijepo se da “klikanjem” instalirat, i stavit gnome :). Samo:
Na mom p4 3.0 ghz HT traje instalacija jedno sat vremena.Kad se install zavrsi, a nemate pojma o “paketiranju” kod sun-a, mora se opet nesto novo uciti
Ko ima vremena, i masinu, vrijedi isprobati ZFS sistem.
Live sistem hoce minimum 768 mb rama, i neki pentium tri-cetri od 1,0 ghz nagore.
Cak je moguce zakaciti nekakav image sa dvd-a i onda pokrenuti lokalni repozitorij sa hd-a u /var/
ili u /opt/
naravno iz terminala kao root /dev/pa sve do foldera sa skriptom ./start-localrepo.sh
Ko voli miseve, mora sta izmislit za ovu akciju.
Solaris ima i paket manager-a malo je prespor,
a najgore od svega je "ZVUCNA KARTA NE RADI"
Katastrofaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Deamon za kotrolu potrosnje energije nikako nije hjeo raditi. Cpu uzima “sve”, i tako ako imate server, racun za struju raste.
Cini mi se da ovo nece moc dalje ovako.
Paznja: Na mom racunalu sam probao aktivirati one sjene pod prozorima i animirane prozorcice,
i hopalaaaaaa, ode sve u bunar. Bug ( na ubuntuu nemam ovaj bug a isto mogu aktivirati cak i compiz i one wooooom-zoooooom-pudingshakelike prozorei budalastine po desktopu; karta je intelov onboard g nesto, ma radi odlicno) mi je ubio izlaz svih textualnih sadrzaja u svim prozorima. Kad sam probao u terminalu promijeniti config file-ove za dektop, nisam bas bio sretan. I tako ti mislim, ok:
MOZDA ZA 5 GODINA i solaris bude dobar desktop sistem
pa ti brzbolje obrisem hd i vratim moj hd sa ubuntu-om.
Magazin kosta 10-ak eura, a eto sada ti vidi.
Moja preporuka bi bila Belenix 0.7.1 live /install cd.
ima kde, xfce, fwm, i radi stabilnije od sun-ove verzije open solaris-a, a ustvari je
jedno te isto Sun OS 5.1.1
Nadam se da cu kome pomoc ovim kratkim izvjestajem.
Zelim lijep i ugodan dan.