OpenSolaris 2008.5 je izasao

Verzija koju je SUN sada pustio je Live-CD i instalacioni CD u jednom. Instalacija je jako pojednostavljena i kazu da je OpenSolaris 2008.5 jednako lako instalirati kao Ubuntu.

http://www.opensolaris.com/get/index.html je trenutno jako opterecen pa ko hoce odmah da proba moze koristiti ovaj mirror: ftp://ftp.df.lth.se/pub/opensolaris/current

Evo stavio sam ja i na BiHnet FTP pa udrite :slight_smile:

ftp://ftp.bih.net.ba/pub/opensolaris/

Pogledajte ovaj primjer :slight_smile:

http://uk.youtube.com/watch?v=CN6iDzesEs0

Samo za zajednicu.

Probao sam “/Open Solaris XXL/ Computer Technik Magazine Edition” SunOS 5.1.1 i lijepo se da “klikanjem” instalirat, i stavit gnome :). Samo:

Na mom p4 3.0 ghz HT traje instalacija jedno sat vremena.Kad se install zavrsi, a nemate pojma o “paketiranju” kod sun-a, mora se opet nesto novo uciti :slight_smile:

Ko ima vremena, i masinu, vrijedi isprobati ZFS sistem.

Live sistem hoce minimum 768 mb rama, i neki pentium tri-cetri od 1,0 ghz nagore.

Cak je moguce zakaciti nekakav image sa dvd-a i onda pokrenuti lokalni repozitorij sa hd-a u /var/
ili u /opt/
naravno iz terminala kao root /dev/pa sve do foldera sa skriptom ./start-localrepo.sh

Ko voli miseve, mora sta izmislit za ovu akciju.

Solaris ima i paket manager-a malo je prespor,
a najgore od svega je "ZVUCNA KARTA NE RADI"
Katastrofaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Deamon za kotrolu potrosnje energije nikako nije hjeo raditi. Cpu uzima “sve”, i tako ako imate server, racun za struju raste.

Cini mi se da ovo nece moc dalje ovako.

Paznja: Na mom racunalu sam probao aktivirati one sjene pod prozorima i animirane prozorcice,
i hopalaaaaaa, ode sve u bunar. Bug ( na ubuntuu nemam ovaj bug a isto mogu aktivirati cak i compiz i one wooooom-zoooooom-pudingshakelike prozorei budalastine po desktopu; karta je intelov onboard g nesto, ma radi odlicno) mi je ubio izlaz svih textualnih sadrzaja u svim prozorima. Kad sam probao u terminalu promijeniti config file-ove za dektop, nisam bas bio sretan. I tako ti mislim, ok:

MOZDA ZA 5 GODINA i solaris bude dobar desktop sistem :slight_smile:

pa ti brzbolje obrisem hd i vratim moj hd sa ubuntu-om.

Magazin kosta 10-ak eura, a eto sada ti vidi.

Moja preporuka bi bila Belenix 0.7.1 live /install cd.
ima kde, xfce, fwm, i radi stabilnije od sun-ove verzije open solaris-a, a ustvari je
jedno te isto Sun OS 5.1.1

Nadam se da cu kome pomoc ovim kratkim izvjestajem.
Zelim lijep i ugodan dan.

Dobro, i moglo bi se zivjeti sa tim da zvucna neradi, ali kod mene nerade mrezne kartice ni na jednom od racunara :frowning: sto cini citav OS neupotrebljiv. Steta…