Sun Microsystems je prije tacno godinu dana, juna 2005, bazni dio Solaris operativnog sistema pustio u javnost kao open source projekat. Ovaj projekat, koji sadrzi preko 5 miliona linija koda, se smatra jednim od najvecih danasnjih OSS clanova. Od prosle godine, OpenSolaris broji preko 13.600 ljudi koji rade na njemu, od cega je samo 1.400 zaposlenih iz Sun-a.
Sadasnje stanje sumirali su ZDNet-ovi novinari, sto ukljucuje i kratke isjecke intervjua sa James Eagleton-om, product manager-om iz Sun-a.
Moje mišljenje - solaris, linux i bsd - sve ista stvar -_-
Uzmete šta god i uživate za 0$
Kakve to prednosti ima solaris? Mogao bih preći sa debiana na neku drugu distribuciju/sistem
a) iz subjektivnih razloga (npr gotivim bsd zato jer je linux postao izlizan)
b) iz objektivnih razloga (npr solaris je brži, bolji blablabla)
Razmišljao sam nedavno da probam FreeBSD, ali kad sam vidio da je HW podrška daleko manja nego za Linux, odustao sam. Mislim da su to dobri sistemi za servere, ali za desktop nisu.
Za sad sam prilično zadovoljan Linuxom (stabilnost, kvalitet softvera, hardverska podrška…), pa i nemam nekog razloga da probam neke druge OS-ove.
Ipak, lijepo je vidjeti značajan broj slobodnih OS-ova.
HW podrška je više nego zadovoljavajuća, po mom skromnom mišljenju. Normalno, za malo egzotičnije HW conf. kao i na Lin se treba poraditi…Za desktop je i FreeBSD sa Desktop “ekstenzijom” sa http://www.desktopbsd.net/ ili PCBSD sa http://www.pcbsd.org/ više nego ušminkan i goodlookin’ . Koristim ga kao i Slack Current i Ubuntu 6.06 LTS za Desktop mašine u punom kapacitetu. Normalno, server tasks su prioritet. Pa kažu da je to dominantni OS i na Yahoo.com
Da li ima domaćih BiH poklonika uopšte i kakve su njihove impresije … ?
Doduse, poprilicno kasno dajem kakav takav reply, mada kada se solaris spomene, nikada nije kasno Dakle, za opensolaris: pokusano da se isproba, mada uslovi koji su postavljeni da se napravi jedan koliko toliko iskoristiv OS (citajte: da se uopce instalira) su me toliko prepali da sam lezerno zatvorio stranicu.
Treba im dati jos vremena… trenutno izgleda obecavajuce.
da se ima limmita skinuti, za mene bi bila druga prica :D… inace za solaris mislim da je extra za one koji imaju para kupit koji server pa stime biznis pokrenut, ali za kucne upotrebe… sumnjam da bi se prosirio jer je softwareska baza mala… al ima vremena…