OpenSource na školskoj web stranici

Već neko vrijeme pojavila mi se ideja da na web stranici škole u kojoj radim napravim dio posvećen opensource programima i Linux OS-u, kao sljedeći korak u mojoj maloj kampanji promocije Linux OS-a. Cilj mi je ponuditi informacije o popularnijim Linux distribucijama, te korisnim programima otvorenog koda, kako za Linux tako i za Windows OS. Također, mislim da bi na takvoj stranici trebalo ponuditi tekstove na našem jeziku. Određenu količinu materijala sam uspio prikupiti i trenutno radim na privremenoj organizaciji sadržaja stranice. Zbog ograničenog prostora na serveru vjerovatno ću koristiti linkove za pojedine sadržaje (obavezno linux.org.ba :)).
Pišem post jer možda netko ima kakav koristan savjet, možda neki materijal koji sam ja propustio ili neki drugi vid pomoći na kojoj sam unaprijed zahvalan.

Nas wiki je mala riznica znanja (cesto nedovoljno iskoristena), pogledaj na wiki.linux.org.ba.
I savjet je da nikad ne koristis Joomlu :slight_smile:

Zasto ne Joomla-u?

hm… otprilike je isti broj pro i contra argumenata…

Jednak broju do sada pronađenih rupa u gore spomenutom komadu softvera :smiley:

Preporuka? Drupal mozda?

U svakom slucaju kad se nesto procjeni nezadovoljavajućim, bilo bi dobro ponudit i alternativu koja bi bila prihvatljiva.
Hvala za napomenu o wiki…

@adis: LOL :smiley:

@meho_r: codeigniter :slight_smile:

http://www.typo3.com/ - nijedna poznata rupa već nekih 5 godina

vedrane, doticni je preko bug-a u typo3 postavio c99 na server bhtelecom-a…

Kojeg buga?

A ja sam preko buga u Windows Vista instalirao Linux na sve servere u NSA.

Možemo li sad sa busanja u prsa preći na dokazive tvrdnje?

Vidite kako su moj i Vedranov komentar sustinski isti s tim da tezim ka suptilnosti u zadnje vrijeme? :smiley:

@akiro: Mozes li nam dati link na stranicu da vidimo sta si dosad postavio? Moram priznat da mi je veoma drago cuti da neko ima volje da to uradi. :slight_smile:

@adioe3: Trenutno nemam ništa postavljeno na stranici, link ću svakako dati kad materijal bude na stranici (najvjerovatnije početak novembra).

Volje imam na pretek ali zbog drugih obaveza vremena je malo, trenutno u čitavoj školi sam uspio instalirati 6 računara na dual boot (koje ja koristim u radu), podrška kolega se završava na pokojem razgovoru o toj temi. Samo da napomenem škola je srednja elektrotehnička.

Kojeg buga?[/quote]
local file inclusion

Nisam pronasao nista o tom bugu? Kojom procedurom si to odradio?

EDIT: Sudeci po ovome, ljudi veoma ozbiljno shvataju svoj posao: http://typo3.org/documentation/document-library/core-documentation/doc_core_inside/4.1.0/view/3/10/

nisam ja, poznanik, da ne bih sad davao isprekidanje detalje javicu ti cim saznam.

Lol, zar je moguće da još uvijek nasjedate na samo-reklame proizvođača softvera? Ne treba ni samom sebi vjerovati, a kamoli trećim osobama. NEMA tog netrivijalnog komada softvera bez bugova, za koje bi makar trebali pretpostaviti da su potencijalni sigurnosni propusti.

http://www.securityfocus.com/swsearch?sbm=%2F&metaname=alldoc&query=typo3&x=0&y=0

To ne znači da ne treba koristiti Typo3 (naprotiv), već samo da ne treba koristiti Joom/Wordpress :smiley:
Najpopularniji dvojac je u posljednjih par godina imao toliko katastrofalnih rupa (u zadnjoj godini oba remot admin exploite), da je žalosno vidjeti to instalirano kod nekoga na serveru. Ne interesuje me kolika je funkcionalnost, tom logikom bismo i dalje koristili Windows.

Eh, a BSD-ovci bi rekli “Ne interesujeme kolika je funkcionalnost, tom logikom bismo i dalje koristili Linux.”

Eh, a BSD-ovci bi rekli “Ne interesujeme kolika je funkcionalnost, tom logikom bismo i dalje koristili Linux.”[/quote]
Hehe, nice try, ali ne ide to tako u open source svijetu. I Linux i BSD-ovi (FreeBSD i OpenBSD) su fini Unix operativni sistemi, sigurni onoliko koliko to želi njihov administrator. I još ktomu slobodan softver.