Vec par dana pokusavam da se konektujem na internet ali ocigledno neuspjesno.
Google, ovaj forum a ni gomila drugih izvora nisu mi mnogo pomogli.
OpenSuse 10.2 (x86_64) nije prepoznao Linksys Wirless-B PCI Adapter WMP11.
Probao sam ga dodati rucno preko Yast-a instalirati ndiswrapper i opet nista.
nije teško naštimati LOLair na linuxu, trebam neke informacije (pomoću ti ako ti budeš želio da ti pomognem - nemoj postaviti pitanje pa se javiti na forum za godinu dana)
da te pitam:
imaš li windows? i ako imaš koji je, 32 ili 64bitni?
možeš li mi dati link na stranicu sa koje skidaš drivere za tu karticu (ili ako je na CD-u javi da znam)
haj otvori konsole/terminal pa kucaj su, poslije toga kucaj iwconfig, pa javi šta će ti reći ova naredba… moguće je ovako nešto
[code]lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 IEEE 802.11b/g ESSID:off/any Nickname:"Broadcom 4318"
Mode:Managed Frequency=2.484 GHz Access Point: Invalid
Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=18 dBm
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality=0/100 Signal level=-256 dBm Noise level=-256 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0[/code]
4. sad uradi ovo, kucaj lspci | grep 802 (trebalo bi biti nešto kao 802.11g Wireless LAN Controller)
ovo sve iskopiraj u jedan txt pa pošalji sa kompa na kojem imaš internet (dok ne osposobiš ovaj)
ps:
btw, ndiswrapper, kada ga snimiš on sam od sebe ništa neće uraditi, ali javi se sa ovim informacijama pa da nastavimo…
pošto je tebi windows 32-bitni, a suse 64-bitni, da bi taj suse64 + ndiswrapper radio moraš imati win64 driver za tu tvoju karticu, imaš li? može li se skinuti sa one stranice ja sam probavao nisam mogao nikako doći do odabira… ako ne bude 64bitnog drivera za tvoju karticu onda ćeš kako stvari stoje morati da instaliraš 32bitnu linux distro (većina raje koristi 32bitnu radi sun-jave i flashplayera)
ako nađeš 64bitni driver za ovu karticu onda ti trebaju samo *.sys, *.inf fileovi… njih dopremi u home dir ili gdje ti je ćejf
SUSE; postupak instalacije:
su#sa su prelaziš u admin account ndiswrapper -i /home/hoze/tvojdriver.inf # možeš ti staviti driver gdje hoćeš samo onda navedi putanju do njega - u ovom primjeru pretpostavlja se da je driver u home diru i da se zove tvojdriver.inf
ndiswrapper -l # pogledaj ima li “driver installed & hardware present”, ako ima onda još ovo modprobe ndiswrapper
eh sad, ako je sve kako treba onda bi iwconfig trebao da izlista wireless interface… javi ako je ovo prošlo pa da idemo na pravljenje konekcije za LOLair…
jesi li poslije ndiswrapper -i uradio; su; ‘modprobe ndiswrapper’? pa onda iwconfig
ps:
kad to uradiš, onda uradi ovo ‘dmesg | tail’ i vidi ima li “opasnih” poruka, ali AFAIK ako je win32 driver on neće raditi na ndiswrapper+suse64
pps:
kako nisi mogao Debian/SUSE i386 “Unable to mount CD-ROM”? hmm možda ti nije sprženo kako treba… btw ako si u SA, mogu ti spržiti kubuntu/ubuntu v7.04 i386 (a ima i 64bit…)
Ne vjerujem da se radi o losim diskovima jer imam ISO image na racunaru i probao sam razlicite tipove diskova.
Hvala za kubuntu/ubuntu v7.04 i386/x86_64 ali mogu ga skinuti sa neta da se ne peglas.
[quote=hoze]1. Na pocetku instalacije 32-bitne verzije (Suse, Debian) dobijam "Unable to mount CD-ROM"
tako da ne mogu nastaviti dalje instalaciju.[/quote]
Probaj dodati parametre noapic nolapic prilikom starta instalacije.
ništa, probaj neku distro koja je “novije” izdanje (ali uzmi i386), evo imaš K/Ubuntu 7.04, Mandriva 2007.1, a još malo pa će izaći Fedora 7, ipak prvo probaj ubuntu familiju jer mislim da im je kernel 2.6.20-15 “najmlađi” od ovih ostalih pobrojanih, pa možda mogne bez problema na tvoju mašinu…
ljudi da se i ja konacno javim.
problem rijesen.
instalirao sam ubuntu 7.04 i386 i pomocu ndsiwrappera uspio instalirati drajvere.
ako slucajno nekom zatreba:
E,Hoze to ti je bilo i najpametnije rješenje,i ja sam se isto tako peglao sa Suse pa na kraju odustao sada UBUNTU i nema problema.Mislim da ćemo mi još vidjeti gorih izdanja od SUSE kako su se povezali sa M$.Živi bili pa vidjeli.