openSuse 10.2 kao "storage"

na jednom starom kompjuteru sam instalirao openSuse 10.2. prvo sam nabacio nov HD od 160GB. Instalacija prosla bz problema, ali ima par stvarcica koje me “kopkaju”:

1. na HD-u pise da je 160GB HD, medjutim, tokom instalacije suse je prepoznao samo 147GB i raspodjelio na swap, boot, root i / ?!?
  2. moj plan je bio da prikljucim kompa na kucnu mrezu i da ga koristim kao storage ili file server. ja sam to uradio tako sto sam jednostavno nabacio 10.2 na komp, kreirao direktorij /home/afan/storage i tu poceo da prebacujem sve stvari sa drugih kompjutera. da li je ovo ispravan nacin? da li sam ovo trebao uraditi na neki drugi nacin? svaki prijedlog/komentar/sugestija je dobro dosla.
  3. instaliranjem “by default”, suse mi je odvojio 20GB na ‘/’. mislim da mi je to bilo nepotrebno jer niti cu sta instalirati niti sta dodavati tako da bi i 5GB bilo sasvim dovoljno. a"ostalih" 15GB se moze puno bolje iskoristiti kao “storage”. nakoji nacin mogu sada prekonfigurisati particije na HD-u?
  4. planiram uzeti jos jedan HD i staviti ga na drugi komp i n a njemu drzati backup svega iz “storage”-a. mislio sam da bi bilo najbolje da pomocu nekog sync programa, jednostavno uporedjujuci sadrzaje, napravim kopiju. koji sync program mi preporucujete? predlozeno mi je vec rsync i unison. rsync mi se ne svidaj jer se mora raditiiz konzole (ja sam GUI tip insana i nisam ljubitelj rada u komandnoj linij). uison nisam probao.
  1. čudno
  2. zašto ne bi valjalo?
  3. reinstalacijom (ima drugih načina ali ne vrijede truda)
  4. pa moraćeš otkucati naredbu samo jednom, poslije toga je staviš u crontab i zaboraviš na nju :wink: nevjerovatno kako ljudi vole sebi da zakomplikuju život klikanjem.

Prije nego što pokušaš remastering svoje NAS SuSE instalacije pogledaj
http://www.freenas.org/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26
To je turn-key rješenje koje omogućava i lagan upgrade …Čudesno je šta sve ljudi smjeste u par desetina MB.

I to je sav komentar? ha, ha, ha

Pazi, to radi. I Toyota ce se voziti na drvenim tockovima - ali nije to to. Zato pitam da je to korektan nacin ili se to “obicno radi drugacije”.

znaci, sve ono sto sam vec nabacio na suse (75GB) moram da izbrisem, pa - ispocetka? Ali, i prvi put mi je tokom instalacije prepoznao samo 147GB. Zasto bi ovaj put prepoznao drugacije?

Ok. ovdje si u pravu da se to moze/treba automatizovati. Prihvatam sugestiju (sto povlaci podpitanje: mozel’ malo vise informacija o ovome? :)) ali bih opet volio imati i jedan GUI sinhronizator - vjerujem samo svojim ocima :smiley:

[quote=dr@gon]Prije nego što pokušaš remastering svoje NAS SuSE instalacije pogledaj
http://www.freenas.org/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26
To je turn-key rješenje koje omogućava i lagan upgrade …Čudesno je šta sve ljudi smjeste u par desetina MB.[/quote]
Mogu ti reci. :slight_smile:
Posto imam jos nekoliko starudija, pokusacu nabaciti ovo na jedan.

Hvala za link.
:wink:

Za 4. tacku, koristi logging, ovako nesto:

sto bi ti spasilo sav output u (za danasnji dan):
/home/afan/.log/backup-2007-02-06.log

[quote=adioe3]Za 4. tacku, koristi logging, ovako nesto:

sto bi ti spasilo sav output u (za danasnji dan):
/home/afan/.lof/backup-2007-02-06.log[/quote]
izgleda da se ne kontamo. ne mislim koristiti ovaj komp kao backup. imam dosta fotografija (digitalac mi je uvijek pri ruci :)) i trenuntno su mi fotke razbacane na nekoliko kopjutera a i imam dosta duplikata. ovako sam mislio imati sve fotke na jednom mjestu. a onda bih nabacio jos jedan HD koji bi bio kopija ovog prvog (u slucaju da se jednom nesto desi). zato bih trebao nekakav program da sinhronizuje sadrzaje ova dva HD-a.
naravno, pored fotografija, bice tu i drugih dokumenata, muzike, moj web work…

I to je sav komentar? ha, ha, ha[/quote]
Pretpostavka 1: da li je to 160 giGAbajta ili 160 giBIbajta :smiley: :stuck_out_tongue: proizvođači diskova imaju razne načine da nas prevare.

Fakat ne vidim kakve veze ima da li se direktorij zove /home/afan/storage ili /home/storage ili /opt/storage ili /srv/storage, to ima veze samo s tvojim načinom particionisanja i generalno možda je i bolje da je pod home. Ako je u pitanju lokalna mreža i hrpa ličnih fajlova tipa slike, muzika itd., teško da permisije imaju nekog značaja.

Ne moraš, možeš i da napraviš privremenu particiju i staviš na nju :smiley: Trenutno mislim da nije moguće “pomjerati” Linux particije na disku (barem ne free alatima), znači možeš jedino smanjiti particiju ali se onda slobodan prostor nalazi IZA nje a ne ispred, takođe nemoguće je spojiti dvije particije bez formatiranja.

man rsync
pa onda isprobaj komandu u konzoli
pa kad se uvjeriš da radi, otvori text fajl u njega upiši svoju komandu (prije toga stavi #!/bin/sh u prvom redu) i taj fajl iskopiraj u /etc/cron.daily
Ne zaboravi da mu daš execute permisije.

Nije mi poznato da takvo nešto postoji. Kao što kažu iskusni administratori “ne griješe kompjuteri nego ljudi”. Drugim riječima, više vjerujem dobro napisanoj skripti nego samom sebi :smiley:

:smiley:

nismo se razumjeli moj profesore… mislio sam na cisto na instailranje linuxa kao desktop pa koristenje kao storage ili ima neka solucija gdje se linux instalira KAO file server?
ne, permisije ne igraju nikakvu ulogu. sta vise, da li setovanje foldera “storage” sa chmod 777 (ukljucujuci subfoldere) ok da svima dam sve dozvole (permissions)?

ok. got it! :wink:

[quote=vedran]man rsync
pa onda isprobaj komandu u konzoli
pa kad se uvjeriš da radi, otvori text fajl u njega upiši svoju komandu (prije toga stavi #!/bin/sh u prvom redu) i taj fajl iskopiraj u /etc/cron.daily
Ne zaboravi da mu daš execute permisije.[/quote]
ok. hvala.

:slight_smile:

Aha, pa kao što je poznato Linux je kolekcija paketa i ti možeš odabrati koje želiš pakete. Ako ćeš koristiti Linux kao desktop stavi desktop pakete, ako nećeš - nemoj, ali obzirom da voliš GUI onda ipak stavi :smiley: Ako ti treba storage server onda npr. možeš staviti Samba, NFS, FTP server eventualno Apache. i tako. Ponekad mi nisu baš najjasnija tvoja pitanja :smiley:

Pošto kažeš da je stariji HD, sjećasš li se da li si prije imao 160 GB ili manje? Naravno, čest je slučaj da
piše recimo da ima 160 GB, ali pošto se nikad ne može zauzeti sav prostor na disku, imaš npr. 157 GB ili sl.
Ali mi je čudno da te zakine za 13 GB… možda su bad sektori? Možda je SUSE kad je formatirao disk jednostavno
isključio oštećene sektore koje ne može koristiti… Eh, sad ne znam, zar to ne bi trebao javiti kad formatira?
I tako ova moja čitava teorija možda i pada u vodu :slight_smile:

afane ima li na suse-u grsync (na ubuntu-u ima, ne pogledah ima li na suse)
evo ti screenshot

nije loše, probaj

skont’o sam, mada sam ocekivao drugaciji odgovor (ne samo od tebe nego i od drugih faca sa kojmas sam pricao na ovu tem)

ne. kompjuter je stari a HD je nov. kupio prije mjesec dana.

[quote=canci]… sjećasš li se da li si prije imao 160 GB ili manje? Naravno, čest je slučaj da
piše recimo da ima 160 GB, ali pošto se nikad ne može zauzeti sav prostor na disku, imaš npr. 157 GB ili sl.
Ali mi je čudno da te zakine za 13 GB… možda su bad sektori? Možda je SUSE kad je formatirao disk jednostavno
isključio oštećene sektore koje ne može koristiti… Eh, sad ne znam, zar to ne bi trebao javiti kad formatira?
I tako ova moja čitava teorija možda i pada u vodu :)[/quote]
nemam pojma, ali svakako cu morati re-instalirati jer 13GB je dobar komad prostora da se “razbacujem” :slight_smile:
a, ako nastavi se ovako ponasati vratim ga u prodavnicu i trazim drugi. :slight_smile:

prvojericu pa cu javiti. ovo je dobro. hvala.

Korištenjem kcalc došao sam do ove računice: 160 gigabajta = 160.000.000.000 bajta = 156.250.000 kiBIbajta = 152.588 meBIbajta = 149,01 giBIbajta (koji se svugdje zovu gigabajti osim na hard diskovima…)

i ja imam “kasno paljenje”: ovo je za gnome a ja koristim KDE

i ja imam “kasno paljenje”: ovo je za gnome a ja koristim KDE[/quote]
šta ima veze, mogu se i GTK i Qt apps koristiti istovremeno (nije zabranjeno hehe)