Opensuse 10.3 i WiFi

prvi put koristim opensuse (linux uopste) na laptopu tako da ovaj problem nisam imao prije:
ne mogu naci editor/aplikaciju/“stvar” sa kojom uredjujem WiFi kucne mreze?
ukljucio kompjuter ali mi ne javlja automatski da postoji mreze (a, u stvari mogu da “hvatam” bar 4 iz komsiluka). medjutim, ne mogu skontati sta da “upalim” da vidim svoju mrezu, SSID, bilo sta…?!?
evo vec sat vremena traazim po kompjuteru ali nista…
:smiley:

da, koristim KDE.

p.s. ne interesuje me da li je bolji KDE ili GNOME, nego me interesuje gdje naci uporedbu sta koji radi a drugi ne radi, i sl. ja licno uglavnom koristim KDE je rmi je “laksi” (bar mi se cini. ali mi spomenuse par stvari koje GNOM moze a KDE se “pati” :smiley:
pa, ak oneko ima kakav link…
:wink:

evo par google linkova ovaj prvi je noviji :smiley: al ako ukucas u google KDE vs. Gnome :smiley: i na advence odaberes da ti trazi sve sa novijim datumom :smiley: lahko ces naci toonu stvari :smiley:
http://www.onlamp.com/pub/a/onlamp/2007/10/25/gnome–kde-face-off.html
http://www.psychocats.net/essays/kdevsgnome

[quote=afan]prvi put koristim opensuse (linux uopste) na laptopu tako da ovaj problem nisam imao prije:
ne mogu naci editor/aplikaciju/“stvar” sa kojom uredjujem WiFi kucne mreze?
ukljucio kompjuter ali mi ne javlja automatski da postoji mreze (a, u stvari mogu da “hvatam” bar 4 iz komsiluka). medjutim, ne mogu skontati sta da “upalim” da vidim svoju mrezu, SSID, bilo sta…?!?
evo vec sat vremena traazim po kompjuteru ali nista…
:smiley:

da, koristim KDE.

p.s. ne interesuje me da li je bolji KDE ili GNOME, nego me interesuje gdje naci uporedbu sta koji radi a drugi ne radi, i sl. ja licno uglavnom koristim KDE je rmi je “laksi” (bar mi se cini. ali mi spomenuse par stvari koje GNOM moze a KDE se “pati” :smiley:
pa, ak oneko ima kakav link…
;)[/quote]
ako ti je prepoznata wireless kartica i ako radi out of the box (iwconfig, iwlist iface scan) onda instaliraj network manager (NetworkManager-kde), u Network Devices->Network Card->Network Settings->Global Options->User Controlled with Network Mamnager

eh eto, aaa što se nakucah “putanje” :slight_smile:
nejse, sad imaš imaš kod sata jednu ikonicu pa skeniraj…

KNetworkManager je vec bio instaliran. medjutim, kada kliknem na njega - nista se ne desava? bas nista.
Jutros sam nekakko uspio startovati KNM i uspio sam vidjeti sve mreze u mom komsiluku. naravno, moja je prva i n"najjaca". kad kliknem na nju pojavi se mali prozor “Activating Wireless Network Connection”, dodje do 28% i onda stane, i nakon minut-dva jaci da ne moze uspostaviti kontakt.
kad sam definisao konekciju bilo je:
Name (ESSID): i ja unesem 2WIRE553
Encryption (WEP Passphrase): *****************
Authentication: Oen system ili Shared Key (drop down menu) - probao sam obe i isti rezultat.

???

[quote=afan]KNetworkManager je vec bio instaliran. medjutim, kada kliknem na njega - nista se ne desava? bas nista.
Jutros sam nekakko uspio startovati KNM i uspio sam vidjeti sve mreze u mom komsiluku. naravno, moja je prva i n"najjaca". kad kliknem na nju pojavi se mali prozor “Activating Wireless Network Connection”, dodje do 28% i onda stane, i nakon minut-dva jaci da ne moze uspostaviti kontakt.
kad sam definisao konekciju bilo je:
Name (ESSID): i ja unesem 2WIRE553
Encryption (WEP Passphrase): *****************
Authentication: Oen system ili Shared Key (drop down menu) - probao sam obe i isti rezultat.

???[/quote]
e… dalje si on yr own :wink:

ps
nemam neki wireles router (sa enkripcijama) pa da testiram, uglavnom sam se laptopom kačio na unsecured nets…

ako moze jedna mala nadopuna.

WiFi, iako je to tako izgledalo na pocetku balade, cijelo vrijeme je uspjesno radio. kao dokaz, priheft’o sam se na poslu na wireless.

medjutim, kod kuce i dalje ne moze?
ali sam otkrio jos jednu jako ruznu stvar: svaki put kad pokusam se priheftati na wireless kod kuce - restartuje mi se DSL wireless modem?!?!?!? uspio sam skontati posije 4 sata tech support-a od mog ISP-ja i dva zamjenjena modema? jel’ neko cuo za ovo?

[quote=afan]ako moze jedna mala nadopuna.

WiFi, iako je to tako izgledalo na pocetku balade, cijelo vrijeme je uspjesno radio. kao dokaz, priheft’o sam se na poslu na wireless.

medjutim, kod kuce i dalje ne moze?
ali sam otkrio jos jednu jako ruznu stvar: svaki put kad pokusam se priheftati na wireless kod kuce - restartuje mi se DSL wireless modem?!?!?!? uspio sam skontati posije 4 sata tech support-a od mog ISP-ja i dva zamjenjena modema? jel’ neko cuo za ovo?[/quote]
imal’ ko da da kakvu sugestiju? ja jos uvijek moram prikljucivati laptop na mrezu preko kabla. opet moram nositi novine u cenifu da citam vijesti :smiley:

Očito ti ne valja taj modem.

diskutabilno. prvo sam mislio da je modem u pitaju pa sam uzeo od svog ISP-ja novi modem (isti model) i isto se desava.
a, modem sasvim fino radi sa dell laptopom i iBook-om?!?!?

probaj wpa !?
koji je router ? (wireless)

Uređaj koji se resetuje kad se na njega skopča drugi uređaj je neispravan, tačka.

odgovor mi se u svakom slucaju “svidja” jer vise volim da je modem krivac neg’ laptop, ali koja je koincidencija da oba modema (HomePortal 1700HW) se ponasaju isto? serijska greska?

Da :slight_smile: Ako je pod garancijom, pozovi se na garanciju.

ma, nije meni problem dobiti novi. ni ova dva nisam platio vec dobio od ISP-ja (s tim da jedan moram vratiti :D). medjutim, kada sam govorio sa tech support, tip mi rece da modemi sigurno rade (sto se i dokazalo jer rade sve ostalo bez problema) i da je sigurno negdje konflikt izmedju laptopa i modema.

Kako može biti “konflikt” između laptopa i modema??? IEEE 802.11abg je precizno definisan protokol, u njemu nema komande “resetuj modem”? Nema tu nikakvog konflikta, modem ne valja i to je to…

ne znam, zato i pitam…

ok. odoh uzeti “novi” modem da vidim hoce li se ponoviti. a uzecu i modem neke druge firme. za saki slucaj :smiley:

update:
bio sam kod prijatelja koji ima isti modem. pokusao sam kod njega i isto se desilo: reboot modem?!?

Odgovor od tech support. od 2WIRE:

ja sam mislio da ako je modem b tipa a kod mene kartica bg tipa da mora raditi?

[quote=afan]update:
bio sam kod prijatelja koji ima isti modem. pokusao sam kod njega i isto se desilo: reboot modem?!?

Odgovor od tech support. od 2WIRE:

ja sam mislio da ako je modem b tipa a kod mene kartica bg tipa da mora raditi?[/quote]
to je definitivno do modema … ne smije se resetovat kad se spajas , bez obzira kakva kod tebe kartica bila… ovo je bug u modemu