Opensuse 11

pozdrav,
novi sam ovdje pa reko da se predstavim… a vjerovatno vec znate, zovem se Damir xD
ovaj, skinuo sam opensuse 11 i sad bi htio da ga instaliram sa HD-a kao Ubuntu preko wubi-a
sad me interesuje da li postoji neki program slican wubi-u za opensuse 11?

Ne

evo, uspio sam instalirat opensuse 11 onako kako sam i htio…
ali sad imam jedan VELIKI problem, pri instalaciji sam unjeo password za administratora… koji nece da prizna, izbaci uvijek da je password netacan… siguran sam 101% da je to taj password sto sam unosio pri instalaciji… mogu li ikako iskljuciti taj password ili da napraviti novi :\

Skini http://mirror.bih.net.ba/gentoo/releases/x86/2008.0/installcd/install-x86-minimal-2008.0.iso , sprzi na cd, pokreni, mount-aj particiju gde ti je instaliran software und system entwicklung a.k.a. SuSe…

mount /dev/XdaN /mnt/gentoo (gde X moze biti h ili s, zavisno od tipa diska a N broj particije)
chroot /mnt/gentoo /bin/bash
passwd
New Password:
nakon unosenja (zapamti je :smiley: )
exit
poweroff

neka me neko ispravi ako sam pogresio…

Prilikom boot-a, kad odabireš koji OS hoćeš pokrenuti, unesi:

Nakon toga možeš promijeniti root šifru sa passwd komandom.

Kraće objašnjenje: Unix kerneli nakon boot-a prvo startaju proces koji se zove ‘init’, init poslije pokreće ostale servise i programe među kojima je i login manager (bilo grafički, bilo konzolni). Ti sa ovom komandom kažeš kernelu, želim da mi init proces bude bash shell (koji naravno ne pita za password ili slično), te onda promijeniš root šifru i restartaš mašinu … Jedinica je za sreću (runlevel 1 :-D, al pošto nema init-a svakako nema veze)

uradio sam ovo od adisa jer je bilo jednostavnije, i uspjelo je…
hvala puno

meni je ono prvo palo na pamet :slight_smile:

pozz, evo mene opet :smiley:
ovaj, nedavno sam promjeno grafu (stavio 8600 gt) i nece vise da mi pokrece graficko okruzenje na opensuse 11… znaci pokrene ono njega… puni se ona prva “crta” i kad se ona napuni trebala bi se puniti jos jedna… ali meni prebaci odma na onaj crni ekran te izlistava nesh… loading ovo, loading ono i tako to…
kako da ponovo prebacim na graficko okruzenje?
da li postoji mogucnost da ne podrzava grafu?

hvala

Kad dobiješ polje za username, ukucaj root, pa onda šifru za roota, onda otkucaj komandu “yast”. Samo otiđi opet na dio za grafičku karticu i detektuj je ponovo.