OpenSUSE developeri brane sebe i Debian od Ubuntu-a!

http://lists.opensuse.org/opensuse/2006-11/msg03788.html
Prema JP Rosevear-u, Mark Shuttleworth, između ostalog, spriječava Debian GNOME održavatelja da ne ažurira GNOME pakete dok se ne izda nova verzija Ubuntu-a, zato što ga je on unajmio, dok u isto vrijeme pokušava zamijeniti Debian zajednicu Ubuntu zajednicom, pri tome se oslanjajući na Debian zajednicu za svoju uspješnost.

Ovo gore je odgovor jednog od mnogih OpenSUSE razvijatelja na Mark Shuttleworth-ov troll u kojem poziva SuSE razvijatelje da se priključe u Ubuntu i slicne distribucije, a u svjetlu Novell/Microsoft sporazuma:
http://www.markshuttleworth.com/archives/81 i na http://lists.opensuse.org/opensuse/2006-11/msg03765.html

Kao protiv troll i parodiju na gornji post od izvjesnog Shark Muddleworth-a :D, možete pročitati ovo: https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2006-November/022578.html

Ja ne vidim nikakav troll ovdje.
Mislim da si previse emotivno vezan za debian pa ti veza s tim kretenima, (australijskim) nacistima i politicarima zamagljuje vid. :slight_smile:

Pa dok mu on daje platu, može tražiti ono što hoće zar ne? Taj isti JP zaboravlja spomenuti da i njih neko finansira (Novell), da i Novell koristi closed source softver kao kompetitivnu prednost itd. (Ne smijemo zaboraviti da je krajnji cilj svake kompanije - profit)

Također sam malo zbunjen, koga to danas trebamo “mrziti”, druge distribucije, ljude koji koriste druge distribucije? Da li je problem ako neko (prateći duh i slovo GPL-a) koristeći našu distribuciji napravi nešto više (ili samo malo drugačije)?

Free softver nije religija, niti filozofski pokret, već samo jedan od tehničkih preduslova za neko bolje/slobodnije informatičko društvo. O tom društvu raspravljajte na sastanku lokalnog udruženja filozofa. Mi bismo trebali malo više gurati tu tehničku stranu :stuck_out_tongue:

P.S.
Mark svakako zaslužuje kritike za način na koji pokušava iskoristiti MS/Novell situaciju, ali to ne znači da je po automatizmu kriv za nešto više. Možda je problem što je jedini dobar Debian derivat/fork mrtav Debian derivat (jel se meni čini ili je ovo potpirivanje vatre, lol)

mislim da je ovo…

Free software jeste nekim ljudima i religija i filozofski pokret (ne mislim pod ovim na safira) a problem je kad takvi ljudi ne shvataju da postoje drugi ljudi kojima free software nije ni religija ni filozofija po kojoj zive. :slight_smile: Te da svarno nemaju nikakve osjecaje prema svemu tome. Slazem se da ULK ne bi trebao da se bavi filozofskom stranom ovoga nego cisto tehnickom ili nekom drugom mjerljivom superiornosti.

Mozda sam ja malo pretjerao sa ovim nacistima :wink: ali to nije iz razloga sto mrzim ljude iz debiana samo za to sto su ljudi iz debiana a ja koristim mandrivu nego sto imam lose iskustvo s njima :slight_smile:

@testni_hamo2: mislim da svejedno nije ok pisati klasične uvrede na račun nekoga ko ne može da se brani. Posebno ako znamo da je i sapphire jedna vrsta Debian kontributora (maintainer bs lokalizacije).

Inače mislim da Linuxa i free softvera nema bez filozofije, pri čemu pod “filozofija” mislim na ono Adisovo da je “free software jedan od tehničkih preduslova za bolje/slobodnije informatičko društvo” (mnogi se ne bi složili s ovim stavom). Smatram da ULK treba debatovati o ovom stavu kao i o stvarima tipa Novellovog sporazuma sa Microsoftom i kakve bi to posljedice moglo imati na free software pokret; da li koristiti Mono za razvoj aplikacija; zašto je važno prijaviti bug, prevesti neki komad softvera, praviti artwork i generalno preći iz pasivnog konzumenta u aktivnog sudionika zajednice; itd.

Ako neko misli da su ovo tehnička pitanja a ne filozofija :smiley: neka popriča sa studentima FITa :wink:

Pa vidis - kad su oni mene napadali nisam se smio braniti radi toga sto je to bilo protumaceno kao mudding :slight_smile: i radi “opsteg dobra” da nebi ko od gospode slucajno pomislio nesto lose :slight_smile: Nakupljene frustracije iz tog perioda ne mogu tako lako da ishlape te na ovaj nacin im samo vracam :slight_smile: a osim ovoga izmedju debiana i neke tehnicki priblizno jednake alternative uvijek cu birati i uticati koliko mogu da se izabere alternativa.

A s to se tice odbrane - siguran sam da ce Safir stati u njihovu odbranu. Dalje ovaj safirov post je slican takav napad na ubuntu i shuttelworta koji nije tu te se ne moze braniti pa sam ja usao da prevagnem :slight_smile:
Poenta: kad neko bude iracionalno velicao debian (izmedju ostalog i vrijedjajuci konkurenciju) ja cu isto tako iracionalno da ga (debian) spustam jer sam ljut na debian :slight_smile:

Eh da … i jos nesto - tema ovog posta nije dobro napisana jer u onim mailovima na opensuse mailing listi niti je iko napadao debian niti ga je iko branio :slight_smile: Shuttelwort je pokusao da prebaci developere sa opensuse na ubuntu a ovaj mu argumentovao zasto on smatra da shuttlewort radi protiv zajednice.

Zanimljivo je i to da su se samo Adis i Vedran na trenutak dotakli onoga o cemu je Shuttleworth pisao i nacina na koji je to ucinio. Ne vidjeti u tome troll protiv Novell/OpenSuSE-a i svih ostalih distribucija je neshvatljivo. Ali kod nas se skoro uvijek ide u offtopic…

Pa dobro - sve to se moze opravdati tehnickim razlozima. Npr. ako ja prijavim bug postoji veca sansa da ce biti ispravljen u sljedecoj verziji, sto je “tehnicki” bolje za mene ako koristim taj softver :slight_smile: Filozofija je npr. pricati o tome da softver treba biti slobodan jer je to eticki ispravno (citaj: jer je RMS rekao da je to eticki ispravno) ili zvati Linux - GNU/Linux :slight_smile:

Šatlvorth (po Vuku) pokušava da monopolizuje open source market :slight_smile:

Nema šta :wink:

[quote=vedran]Linuxa i free softvera nema bez filozofije, pri čemu pod “filozofija” mislim na ono Adisovo da je “free software jedan od tehničkih preduslova za bolje/slobodnije informatičko društvo” (mnogi se ne bi složili s ovim stavom). Smatram da ULK treba debatovati o ovom stavu kao i o stvarima tipa Novellovog sporazuma sa Microsoftom i kakve bi to posljedice moglo imati na free software pokret; da li koristiti Mono za razvoj aplikacija; zašto je važno prijaviti bug, prevesti neki komad softvera, praviti artwork i generalno preći iz pasivnog konzumenta u aktivnog sudionika zajednice; itd.

Ako neko misli da su ovo tehnička pitanja a ne filozofija :smiley: neka popriča sa studentima FITa ;)[/quote]
WORD!

Linux je, kao dio GNU zajednice, filozofija. Linux je vizija buducnosti u kojoj nekolicina multinacionalnih kompanija nece biti vlasnik cijelokupne intelektualne svojevine svijeta.

Naravno da se filozofija treba debatirati! Ili najuzbudljivije poruke na forumu treba da budu tipa kako konfigurisati modem na Mandrivi 2007??

Naravno da treba pomoci novajlijama privici se Linuxu ali nije to ono zasta ljudi gore i rade tako neumorno.

Naravno da je neka vizija buducnosti i osjecaj ucestvovanja u necemu sto ima potencijal da bude prekretnica istorije to sto podstice sve te ljude.

Kako se moze tvrditi nesto drugo?

Za one koji vide dalje od svog nosa je tehnika u ovom slucaju sekundarna.