openSUSE & XP - dual boot

Za testiranje na IE ne moras imati Windows uopste, moze se dignut preko Winea (http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page). Ja koristim VMWare zato sto sa ovim mogu dignuti sve verzije od 3.0 pa do 7.0: http://tredosoft.com/Multiple_IE

A to za ACDSee je veeeeeeeeoma diskutabilno :smiley:
Koristi nesto normalno tipa KuickShow ili KView ili GwenView. Od nabrojanih ja koristim GwenView.

Pa konkretno, meni se sa Suse 10.0 desilo da je prilikom resize ext3 particije nije ažurirao inode count tako da je particija postala neupotrebljiva, a kolegi (mislim isto 10.0) je swap particiju upisao kao primarnu ali je smještena u opseg koji je alociran za extended tako da je imao preklapanje particija, sve je bilo ok dok nije pokušao dodati još jednu…[/quote]
I meni “brka” instalaciju paketa (izgleda da zavisi do konf.) meni je instalacija na 3 komp-a extra isla (mislim sto se tice particije, ono prvo ti on predlozi svoje, i ja izaberen na osnovu njegovog svoje. I sve je ferceralo kako treba, samo na jendom (4-tom) zeza me oko biranja paketa. Haj izaberem svee ono po grupama, madaa ostane jos nesto to bi mi dobro doslo, (kao finger i finger server, itd… kontas na sta mislim), i taman nakon sat i po biranja, kliknem na pregled konflikata… i izbaci OK, i kliknem na OK da me vrati nazad, kad tamo stoji samo ono osnovno, KDE, nesto soft. i to je to… ukupno 2.2Gb (a ja kad sam birao soft. za intalaciju bilo je oko 7Gb) tako da zbog tog najvise sam uzeo 10.2 da vidim, i zbog posla vjeruj nisam jos instalirao… :frowning:
A opet ta mi je njjaca konf. od svih ovaa 4-ta koja je u prizemlju.

Intel PIV duo core 3.2Ghz (moze i jace ali necu da ga “handrim”)
160Gb 7200rpm i 250Gb 720rpm
2Gb DDRII Kingston
GeForce 6800 GS 256Mb
Imam i TRENDnet wireless ruter 300Mbps i jos samo za ova 2 desktop kompa mi treba WiFi kartice, dok ovaj jedan je laptop i ima wifi na sebi vec, pa sam konto onda da svih 4 prebacim na WiFi (do sad su na LAN-u) i nije ovaj dole u mrezi…
pa sam konto njega kao server-a staviti, a on je u prizemlju a ja na 4-tom (ista zgrada, isti haustor)

Dobra zamisao, samo da sve profercera kako treba :slight_smile: i na njemu me je SuSE 10.0 zezao kao sto rekoh, dok particionisanje uvijek na svim verzijama islo je extra. Samo sto ja izbrisem njegove, i napravim ponovo (od cilindra do cillindra sto se kaze) i swap zadnji napravim, prvo boot, pa home, pa swap… i uvijek je ferceralo…mada on po defaultu stavi da mount-a XP particije (C i D) po bootanju kad se instalira, a vjerujem da hoce… jos samo malo da stelnem, procitati HOWTO i help-ova i to je to… bio sam zagrizao za linux jos daaaavnoo (Red Hat) cini mi se nije tad bilo GUI-a nikakvog, tek pricali kao Gnome ce da izadje, i stelnem se i vratim se M$-u i zaboravim masu stvari…

(Vjerujte i meni je windoze na k**** se popeo vise sa update-ovima, patchevima, virusima, spyware itd itd, i haj kad uradi update pa reset, pa opet update pa reset, pa security patch-eva milion pa reset i haj da to onda fercera, nego isto ko da nisi nista ni instalirao… Haj nije mi limit-a, ali ba koga prave budalom vise, cim vide da raja gubi interes za njih, izbace lafo novu verziju win-a, i svi polete ko muhe na govno… Visti ce trebati jedno 2 godine (kao XP) dok sredi sve probleme sa drajverima itd itd… hebo to ba…
Sorry raja na peglanju…

neko je postavio pitanje kako XP i SuSe na istom HDD…

koristim openSuSe 10.2 i vrlo je jednostavno.

step1.
defragmentirati HDD
meni se pokazao kao najbolji O&O Defrag. ima opciju da citav HDD slozi po abecedno, prema zadnjem pristupu direktorijima i fajlovima i jos 3 dodatne opcije. ja sam koristio defragmentaciju prema abecednom redu sa cisenjem praznog prostora.
prebacio mi je sve na pocetak HDD.

step2.
iskljuciti windows swap file, odnosno virtual memory… ako kome trea pojasnjenje kako, neka se javi…

pokrenuti SuSe instalaciju i kod particioniranja primijetiti cete da je pola HDD oznaceno kao windows C particija, a ostatak podijeljen na tri particije potrebne linuxu.
ako vam je XP na fat32 moci cete iz linuxa citati i mijenjati fajlove u Windowsu, a ako je NTFS onda samo moze citati.

kod particioniranja otprilike pola diska dodijeli Windowsu a drugo pola je za Linux.
naravno, to mozete promijeniti kako zelite…

pozzzzzzzz

@i sta cemo sad
samo da ne ostane nedorečeno… od skoro se može pisati i po NTFS-u (stabilno) -> http://www.ntfs-3g.org

[quote=nidla]@i sta cemo sad
samo da ne ostane nedorečeno… od skoro se može pisati i po NTFS-u (stabilno) -> http://www.ntfs-3g.org[/quote]
pozdrav…

ovo za ntfs mi nije radilo prije. do skoro sam imao SuSe 9.2 a od prije 10-tak dana openSuSe 10.2. kako nemam Windows na toj masini nisam ni probao…

thx za link…

ubuntu malo poznajem ali ga nisam koristio… :slight_smile: SuSe ovisnik, sta cu…

sve najbolje