openSUSE & XP - dual boot

nisam imao potrebe nikad do sad imatu linux i win na jednom kompjuteru. htio sam par puta, vjezbe radi, ali bi mi uvijek zapelo oko particionisanja.
neki dan mi neko rece da openSUSE 10.2 particionise sam bez ikakvih problema i da mi ne treba vise Partition Magic niti bilo sta drugo.
intresuje me da li neko ima iskustva sa ovim, da li je ovo pouzdan metod, odnosno koliko je uspjesan? ili je po sistemu: moze, al’ uz par (desetina) zahvata i nesto (malo vise) srece :smiley:

Koliko ja znam, openSUSE ima sistem particionisanja “brisem sve snimam sebe”.
U Mandrivinom installeru (Spring 2007, tj. Mandriva Linux 2007.1) sam vidio zanimljivu opciju “Install Mandriva using free space from Windows partition” tako da bi prije Mandriva mogla sama to srediti nego SuSE. Probaj Mandrivu.

[quote=adioe3]Koliko ja znam, openSUSE ima sistem particionisanja “brisem sve snimam sebe”.
U Mandrivinom installeru (Spring 2007, tj. Mandriva Linux 2007.1) sam vidio zanimljivu opciju “Install Mandriva using free space from Windows partition” tako da bi prije Mandriva mogla sama to srediti nego SuSE. Probaj Mandrivu.[/quote]
jel’ ovo gore na osnovu vlastitog iskustva ili “cula-rekla-kazala”?

mandriva? ne’a sansone!
uzdaj se use, use i u svoj suse!
:smiley:

ma na suse imaš resize… čak ti on sam predloži raspored (resizinga) ako imaš samo XP, ma lagano create own partition table… klikneš na tu ntfs particiju i ima opcija resize…

ovo je “rekla iz prve ruke” hehe

Znam da suse napravi neki partitioning plan gdje ti ne brise win particiju. Trebalo bi da radi, no suse mi je pobrisao kisu nekih particija i odtad ga nikom ne preporucujem. Ako zelis, cisto da testiras, probaj. Probaj i Mandrivu pa mi javi kako je proslo.

Inace, volim sam praviti svoje particije.

Suse ima partitioning alat kao i sve ostale distribucije. E sad, ja sam imao nekih problema s njim u verziji 10.0, moguće da je sada bolje…

ok, probacu pa sta ispadne.

hvala

Naravno, sistem “uradi sam” je najsigurniji. A ne da svoje particije prepustimo na milost i nemilost installera. Dok sam se tek upoznavao sa Linuxom mislio sam da cu rucnim particionisanjem nesto upropastiti, a sad vidim da je situacija sasvim obrnuta i da je automatsko particionisanje opasnije.

Ja koliko znam, SUSE ima najbolji i najsigurniji nacin za partiocionisanje. (Doduse probao sam RedHat, koji je sve zezno, i Slackware). A stp se tice SuSE, prvo ti ponudi svoju varijantu, (kod tebe moze da se desilo da si izabrao vise paketa, a da nije bilo dovoljno prostora na disku za xp i njegove particije i jos za linux-a.). Kad izbaci varijantu kako bi on to htio da uradi, naravno ja to odbacim, i napravim sebi druge. Kad kazem napravim, znaci da XP extended particiju uradim “resize” toliko koliko mi je dovoljno za pakete koje mislim instalirati. Naravno uvijek mi je particija D veca u Gb od C, tako da sam pretezno smanjivao XP D: particiju, mada je bilo kad sam i C smanjivao, tj. resize!!
Napravim prvo / particiju i dam joj oko 10-tak Gb, i onda Swap kojoj dam oko 1gb (iako imam 512 rama) i tako sve ide u root (/) koju sam napravio (mislim na /home i ostalo)… mada uvijek gledam da prije izaberem koje pakete cu instalirati, pa onda idem na particionisanje, iako je po redu tako i postavljeno.
Ne znam sto vam je particionisanje na SuSE problematicno, ja jednostavnije nisam, i sto je najvaznije, sve sto uradis, i particije i ovo-ono, i izaberes pakete, tek kad kliknes na INSTALL, i potvrdis da si siguran, tek tada ce promjene stupiti na snagu, sve do tada, ako imas trunke sumnje u nesto, resetuj komp i miran si… kad kazem resetuj, jedino kod mene radi tipka za paljenje i to da je drzis par sek.

Imam u stanu dvije desktop masine PIII koje imaju i XP i SuSE 10.0 i jedan laptop PIV (svi imaju po 512 SDram-a osim laptop-a koji jedini ima 512DDR-a i po 80gb. Do nekih par mjeseci i na njemu je bio SuSE, ali DVD/CDRW poceo da “bira” CD-ove, dok DVD prima za sada sve … pa da mi je u distrocentru uzeti DVD 10.2 da instaliram na njega da on mi bude server za ostale, i ovako je server, ali na njemu XP se vrti, iako bih volio da je SuSE, svi kompovi naravno imaju izlaz na net, ali da je umjesto XP-a, SuSE mogao bih u isto vrijeme i na net i cable-zonu (na EPN-u sam pa zato)…
Izvinite na peglanju

Pa konkretno, meni se sa Suse 10.0 desilo da je prilikom resize ext3 particije nije ažurirao inode count tako da je particija postala neupotrebljiva, a kolegi (mislim isto 10.0) je swap particiju upisao kao primarnu ali je smještena u opseg koji je alociran za extended tako da je imao preklapanje particija, sve je bilo ok dok nije pokušao dodati još jednu…

ja se nebih igrao sa winblowsima i particijama.

@afan prvo buraz backup. nijedan distro nema klauzulu
u kojoj stoji garantujem ti za to i to. i to nije strasno
ja sam uvijek koristio prvo defrag pa onda pm (part. magic) za ext2 i swap

imam pozitivno iskustvo sa puppy linux-om ( gparted moze sve sto i part magic plus jos vise
formata).

evo live gparted iso ( prvo backup:))

http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=gparted&filename=gparted-livecd-0.2.5-1.iso&use_mirror=kent

Pa maltene svaki livecd sadrži gparted ili se isti može doinstalirati… nisam imao apsolutno nikakvih problema ni sa jednim od opensource partitioning alata osim sa Yastom, a koristio sam ih stotine puta (posebno diskdrake, ali i on je baziran na libparted).

[quote=nedexus]ja se nebih igrao sa winblowsima i particijama.

@afan prvo buraz backup. nijedan distro nema klauzulu
u kojoj stoji garantujem ti za to i to. i to nije strasno
ja sam uvijek koristio prvo defrag pa onda pm (part. magic) za ext2 i swap

imam pozitivno iskustvo sa puppy linux-om ( gparted moze sve sto i part magic plus jos vise
formata).

evo live gparted iso ( prvo backup:))

http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=gparted&filename=gparted-livecd-0.2.5-1.iso&use_mirror=kent[/quote]
jednom sam se “oprzio” sto se tice backup-a (totalno drugi razlog) tako da od sada uvijek prvo pravim backup - za sve. :smiley:
no, ovo je za vjezbanje tako i ako nesto krene nizbrdo, najgori dio je da ponovo instaliram XP - da bih instalirao SUSE dual boot :smiley:

hvala svima na pomoci.

@vedran

ako covjek nema live cd, onda je ovaj najbolji (za particioniranje(25 megabajta)).
mada ja vise volim onaj puppy.

@afan

ma nemoras se ni zahvaljivati. sta smo ti ba pomogli?!
sve si mogao i sam procitati na mrezi :slight_smile:

http://tldp.org/guides.html

ovdje imas puno stvari za procitat´

[quote=nedexus]@afan

ma nemoras se ni zahvaljivati. sta smo ti ba pomogli?!
sve si mogao i sam procitati na mrezi :slight_smile:

http://tldp.org/guides.html

ovdje imas puno stvari za procitat´[/quote]
hadzija, nekad je dovoljno HTJETI pomoci i zaraditi sevap pa makar i ne pomog’o, kontas? :wink:
za sada, sto se mene tice, vedran i ice vode ubjeljivo.

nego, “linija manjeg otproa” mi je cesto bio moto. ako i sad. pric’o sa jednim tipom u firmi u kojoj radim i on mi kaze da je (po njemu) puno pametnija solucija da instaliram totalno openSUSE na komp i onda nabacim Windows sa VM. Kaze kako su “dual boots” pomalo “zastarjela tehnologija”. i (ovdje je 100% u pravu) sa VM imas oba OS-a istovremeno a onako moras non-stop restartovati komp.
tako da upravo formatiram komp, tj. instaliram openSUSE.
posto nisam koristio VM prije - ocekujte uskoro moje javljanje.

Najveca glupost, ako je orginalni CD windows-a kako ces proci kroz validaciju kopije, moze par puta kasnije pocnu zezati?
Ako ostaje ista particija onda ovdje pravim validaciju preko interneta, ako mijenjam particiju moram ih zvati.
Drugo, ako je potreban Windows, onda nije tesko restartati komp. bar za mene iako imas vec dovoljno zamjena za win programe.
Vjeruj mi da vec dva mjeseca nisam bio na windows-u i muka me je i upaliti ga, jer pocinju odmah update da gnjave i pita te za restart i poslije restarta nalazim se opet na Ubuntu ili Fedori i tako je vec duze vrijeme…
Ako instaliras onda samo na particiju, postoje cak i emulacije sa particije, samo da se sjetim naziva programa, znaci pustas windows media player 11 na linuxu, ili IE 7 direkt …

Izvoli link ja sam samo pogledao slicicu, valjda je to to :slight_smile:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=361528

Ja sam dugo vremena koristio (a i sad koristim :slight_smile: ) VMWare za virtualizaciju Windowsa. Divno je - podignes svoj omiljeni Linux sistem i koristis ga normalno, kada ti se cefne dignes VMWare i radis sta trebas/hoces u Windowsu (ja sam ga koristio radi testiranja stranica u IE-u; Photoshop+Illustrator rade poprilicno normalno). Naravno, ako se zelis igrati na Windowsu … bolje ti dual boot.

ovo je upravo ono o cemu govorim. MORAM koristiti Win (odnosno IE) zbog testiranja stranice. A, ima i par programa koje (za sada, pretpostvaljam) rade samo na Winu (jedan od njih je ACDSee - odlican photo viewer. tako da restartovati mashiknu samo da pregledam neke stvari mi se i ne isplati. radije onda imati dva box-a :smiley:

a, medu nisam skont’o jel’ on tvrdi da je bolje imati dual boot ili je bolje upravo ovo?!?