Opensuse

Planiram instalirati openSUSE 11.04, malo radi promjene.

Kakav je on sa gnome3 shellom?

Imali neki svoj software centar za aplikacije?

I kakav je ono na ruku :stuck_out_tongue: ?

[quote=amardugi]Planiram instalirati openSUSE 11.04, malo radi promjene.

Kakav je on sa gnome3 shellom?

Imali neki svoj software centar za aplikacije?

I kakav je ono na ruku :stuck_out_tongue: ?[/quote]
Ima pravo dug boot, software centar koliko sam vidio nema, gnome3 nisam probao

Suse je nekad bio dobro sjecanje, ne znam u kakvom je stanju sad ali ukratko zadnji put kad sam probo:

• Nevjerovatno duga (mada vrlo user-friendly) instalacija: Windows 7/xp sam znao instalirat brze nego openSUSE, nekad traje i do 2h
  • Malko gnjavaze oko codeca: suse kao i fedora ne dolazi sa codecima i flashom i svim tim ostalim (non-productive) stvarima tako da moras to instalirat, no, za razliku od fedora likova, ovi su stavili na wiki (official stranicu) kako da to sve dodas
  • YaST je odlican za nekoga ko bas voli clicky clicky: skoro pa sve zivo se sad moze nastimat putem YaSTa bez da ikad vidis konzolu; mada je YaST pospor i dan danas (i.e. treba ti 15 minuta da nastimas mrezu jer cekas da YaST ode pojede cevape na opensuse.org il nesto dok je to tri komande u terminalu)
  • Sto se tice aplikacija imas to sve u YaSTu: sto nema nadjes extra repozitorije ili skidas .rpmove (podsjetimo se: ovo je rpm distribucija)
  • Na ruku, nije los, mada dodje uz vrlo mnogo stvari koje cine cijeli dozivljaj sistema kao vrlo “teskim” (recimo i7 ne bi skodilo ili Phenom II x6); kada oduzmemo to, sistem je vrlo lijep, usminkan i radi dobro; ja ga ne koristim samo zato sto volim da mogu brzo promijenit nesto (terminal is the one true way)

Elem tolko od mene, generalno sto se tice “na ruku” toga, svi su isti: il je Gnome il je KDE il je XFCE il je nesto super lako (al to neces koristit jer si svjeze kupio svoju Radeon HD983562378 karticu i hoces da show off pa provedes 2 dana stimajuci graficke drivere). Kao disclaimer (da me nidla ne napada) da dodam “il je Unity” :stuck_out_tongue:

Imao sam sa KDE okruzenjem 11.4. Malo spor kako rekose prije, ali zaista dobro radi. Nije se desilo da nesto “ne ide”. Nauci iz komandne linije da koristis zypper i nece ti trebati nikakav softtware centar. Meni je bilo neobicno preci sa apt-get ali sam procitao man za zypper (kako to ovdje cesto kazu RTFM) i sve sto mi je trebalo radio sam s njim. U svakom slucaju neces se pokajati.

Huh, odo probat live cd :stuck_out_tongue:

Zamolio bih da ne blatite neku distribuciju ako je već niste isprobali. To za dug boot je stara priča, korisnik je pitao za 11.4, a ne neke starije verzije. meni je dužina boota ista kao sa ubuntuom 10.10. software centar nije potreban, kako je već neki kolega rekao, možeš koristiti komandnu liniju ili jednostavno http://software.opensuse.org/ , gdje jednim klikom instaliraš željeno. a da ne spominjem jako dobar YAST!
Za podešavanje drajvera i više nego dobra podrška u vidu http://opensuse-guide.org/, gdje je sve jako dobro objašnjeno.

Gnome 3 je već neka druga priča, meni nije prroradilo odmah, ali niti sam htio podešavati, jer KDE radi savršeno, ustvari tek na opensuseu možeš vidjeti ljepotu KDE-a.

Možda i ne toliko stručno ali vrijedi pročitati:
http://www.linuxzasve.com/clanak/okrsaj_kod_odinovog_korala_part_2__opens/139
i pogledati i ovo:
http://distrowatch.com/index.php?dataspan=1
Ubutnu je nakon dugog vremena sišao sa prve pozicije.

Ja bih jos pridodao lose prepoznavanje/neprepoznavanje hardwarea (iz iskustva s printerom).

Uzdaj se u se’ i u open sise… suse!

OpenSise… zanimljivo, tell me more? :slight_smile:

ma dobar je openSuse , jesu malo zastali u periodu prelaza Suse na OpenSuse ( to je oko 10 verzije ,nisam siguran) , moje iskustvo sa OpenSuse (11.4) je veoma dobro i zadovoljavajuce .
a ni yast nije toliko los koliko ga kritikuju :slight_smile:

to je samo stvar navike

Ja se vratio ponovo na 11.4. Eto koliko mi je dobar. Ali, da, ipak se starta malo duze i to ova nova verzija. Oko 50-ak sekundi.

head-sized-boobs :smiley: a jos open source… damn…