Opera Flash i Ubuntu 8.04

Pozdrav
Opet sam zapeo negdje, molim pomoć :slight_smile:

Evo instalirao sam Operu 9.2 na Ubuntu 8.04.
Instalirao sam je zbog toga jer u mozzili kad otvorim par tabova, CPU mi skoči preko 80, i nekad nestaje boje (bude crno bjelo).
Instalirana je i otvorio sam evo 8-9 tabova, radi bez problema, CPU mi je 10.
No kad god odem recimo na youtube, nemogu da gledam klipove niti išta, samo stoji, čak ne vidim ni preview klipa.
Evo ss

Što mi je činiti, flash imam instaliran, instalirao sam ga kod mozzile.
Do čega bi moglo biti?

Hvala

Mozda ti ovo pomogne http://www.ubuntugeek.com/how-to-get-flash-working-in-opera-920.html
Dakle moras instalirati i flash za operu posebno …

[quote=testni_hamo2]Mozda ti ovo pomogne http://www.ubuntugeek.com/how-to-get-flash-working-in-opera-920.html
Dakle moras instalirati i flash za operu posebno …[/quote]
Hvala ti, al meni očito nemože glatko da ide nikako :slight_smile:
Prvo ovo:
Now you need to download lesstif from http://packages.ubuntu.com/cgi-bin/download.pl?arch=i386&file=pool%2Funiverse%2Fl%2Flesstif1-1%2Flesstif2_0.93.94-11.4ubuntu3_i386.deb&md5sum=80e79cdb32aba826fd35cf4d116d54a7&arch=i386&type=main
kod ove stranice izbaci eror ovaj “two or more packages specified (download.pl cgi-bin)”

dalje
Now you need to download openmotif from http://www.opera.com/download/linux/motif/openmotif_2.1.30-5_i386.deb
skinem ga na desktop i kucam šta piše tamo

izbaci ovo

kvaju@kvaju-desktop:~$ sudo dpkg -i –force-all openmotif_2.1.30-5_i386.deb dpkg: error processing –force-all (--install): cannot access archive: No such file or directory (Reading database ... 96512 files and directories currently installed.) Preparing to replace openmotif 2.1.30-5 (using openmotif_2.1.30-5_i386.deb) ... Unpacking replacement openmotif ... dpkg: dependency problems prevent configuration of openmotif: openmotif depends on xlib6g (>= 3.3.6-10); however: Package xlib6g is not installed. dpkg: error processing openmotif (--install): dependency problems - leaving unconfigured Errors were encountered while processing: –force-all openmotif
idem dalje, skinem flash- Now you need to install Flash9 from here
Now you need to extract this file using the following comand
sudo tar xzvf install_flash_player_9_linux.tar.gz

ukucam naredbu, otpakira mi se, i dalje kaže "Now you need to go in to the install_flash_player_9_linux directory"
odem tamo, imam 2 datoteke flashplayer-installer i libflashplayer.so, i tu stanem.

kaže Now you need to go in to the install_flash_player_9_linux directory

cd install_flash_player_9_linux/ sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/opera/plugins sudo cp flashplayer.xpt /usr/lib/opera/plugins
ukucavam ove naredbe, ali ništa se ne dešava.

kvaju@kvaju-desktop:~$ cd install_flash_player_9_linux/ kvaju@kvaju-desktop:~/install_flash_player_9_linux$ sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/opera/plugins kvaju@kvaju-desktop:~/install_flash_player_9_linux$ sudo cp flashplayer.xpt /usr/lib/opera/plugins cp: cannot stat `flashplayer.xpt': No such file or directory kvaju@kvaju-desktop:~/install_flash_player_9_linux$
a postine ove :smiley:

Digni Operu, idi na Tools → Preferences → Advanced tab → Content → Plugin options…
Tu edituj textbox Plugin path i/ili probaj Find new. Evo ti moj Plugin path ako ista pomaze:

Edit: Ja sam ovo instalirao kao .deb paket sa http://www.opera.com/download/linux/ (gle cuda, ima cak i Ubuntu Hardy Hardon 8.04!). Znaci, evo alfabeta iz terminala:

a) wget http://www.opera.com/download/get.pl?id=30657&location=235&nothanks=yes&sub=marine
b) sudo dpkg -i opera_9.27-20080331.6-shared-qt_en_i386.deb
c) opera
č) ono sto sam napiso gore :smiley:

Edit 2: Lesstif je lightweight verzija Motif grafickog toolkita i ne vidim apsolutno nikakve veze izmedju ovoga i flasha i opere.

A sto se tice flash-installera, pokrenes ga iz terminala sa:

./flashplayer-install

il kako se vec zove skripta.

neka ba… problem je u verziji operi & flashplayer, skini opera beta verziju

http://www.opera.com/products/desktop/next/

ps:
imao istu situaciju na suse pa se malo raspitivao na ircu… beta radi 100%

pps:
bojim se da ti i na operi ne skoči CPU radi flasha… flash “dere” a ne tabovi IMHO

Ljudi, hvala vam na pomoći, i volji, sad je ok, opera radi super.
Hvala vam još jednom, napokon imam browser koji u Linuxu radi normalno…napokon :smiley:
Skinuo sam 9.05 beta verziju, i instalirala se preko ove, sad radi ok.

hvala još jednom, pozzz :smiley:

PS. Bit će još vjerovatno masa pitanja od mene, najbolje bi bilo da otvorim neki svoj topik u kojem ću samo ja da spamam :D, jer još nisam ufrštuljio ove sude i ovo :slight_smile:

Baš me zanima kako je vama bilo kad ste se vi prvi put susreli s Linuxom općenito, nebitno koji distro, i kakvi su vaši početci bili.

EDIT - E jesam ga urekao. Ostavio comp na 5 min. vratio se, 3 taba otvorena koja nemaju nikakvih video klipova nit išta, znači samo stojalo, zakucano 99% CPU.
A neam sreće nikako.
KAko vi izlazite na kraj s ovim fakin flashom općenito?

Evo baš zatvorio Operu, i sve mi pogašeno, CPU i dalje zakucan na 100%, buka u računalu je bila nepodnošljiva, u procesima je pisalo operaplugin neki i išao sam na njeg kill proces, no i dalje je brujalo. Znači sve pozatvarano, samo desctop prazan a ono zakucano. a jesam nezer

Koji ti je Ubuntu i386 ili X86_64?
Drugo ako uvijek zakucava flashplayer kao sto rekoh, nije do browser-a vec do samog flashplayer-a.
Ako neko vrijeme zakucava CPU vidi trackerd dali je on u System monitoru (gore postavi da ti procese ocitava po CPU tako ces naci problem).
Trece za taj flashplayer pokusaj gnash, izbrisi flashplugin i instaliraj pakete gnash i mozilla-plugin-gnash, mozda budes imao vise srece iako je jos u beti.

Ukucaj top da vidis sta se desava …

Evo jutros sam nosio comp na servis, promjenio sam cooler na procesoru.
Večeras sam pokušao da startam Ubuntu, ono kao i obično, ništa posebno nisam radio, nit prčkao.
I odjednom me došekalo ovo:

Could not start the X server (youre graphical enviroment)
due to some internal eror.
Please concact your system administrator or check your syslog to diagnose.
In the meantime this display will be disabled. Please restart GOM when the problem is corrected.
Ubuntu8.04(none)tty1
(none)login

kad ukucam tu user i pass
izbaci ovo
-bash:no job control in this shell

Kad neće neće!

Koji mu je sad pojma neam.
i šta da uradim da vratim sve kako je bilo.

Također mi se nit Win nije htio iz prve pokrenuti, pođe loadirati na tren bljesne BSOD i ugasi se.

Samo da se zna, u servisu je radio ispravno, kad sam ga kući donjeo i upalio, radio je super, i kad sam pokušao da pređem na linux,znači restart comp i da ga pokrenem ovo me je dočekalo.

i jedno pitanje van ovoga, jel normalna temperatura GPU bez ikakvog velikog opterećenja (u Win-u) 71°C?
Znači samo internet i to je to.

Grafička je Nvidia Geforce 7200/7300SE 256MB

a ubuntu mi je 32bitni

Trenutno koristim Mandrivu 2008, ali vratio bih se na Ubuntu ponovo, sada me zanima, ako netko zna, dali u ovoj najnovijoj verziji Ubuntu-a i dalje ima problema s flashom?

Problem je bio sa tvojim Ventilatorom koliko se sjecam, a sada na Mandrivi uopste ga ne cujes, tako da po svoj prilici neces ga cuti ni na Ubuntu-u, inace flashplayer je isti i za Mandrivu i za Ubuntu, nikakve razlike, jede resurse samo tako :slight_smile:

heh, a što je je, bio je problem s ventilatorom :slight_smile:
samo što je CPU bio zakucan na 100% uvijek dok sam bio prije na Ubuntu-u, a temp. je druga stvar.
Sada koristim Mint i prezadovoljan sam, čak štoviše, bolje mi net radi nego na Xp-u :slight_smile:

Problem je bio sa tvojim Ventilatorom koliko se sjecam, a sada na Mandrivi uopste ga ne cujes, tako da po svoj prilici neces ga cuti ni na Ubuntu-u, inace flashplayer je isti i za Mandrivu i za Ubuntu, nikakve razlike, jede resurse samo tako :)[/quote]
jedini problem je sa shockwave player neradi na ubuntu ja sam morao instalirat IE4 pa onda shock ostalo sve je ok

[quote=kvaju]heh, a što je je, bio je problem s ventilatorom :slight_smile:
samo što je CPU bio zakucan na 100% uvijek dok sam bio prije na Ubuntu-u, a temp. je druga stvar.
Sada koristim Mint i prezadovoljan sam, čak štoviše, bolje mi net radi nego na Xp-u :)[/quote]
Hm Mint?
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint

Da