Evo ga konacno, odavno vec govorit da trebaju ubacit open source verziju, neku slabiji verziju il nesto, nevidim da je jos open source al je besplatna!
Ko da to za nas salabajezere pravi neku razliku al opet drago mi je radi Opere, je ovo je potez koji se dugo cekao.
Evo upravo čitam na sarajevo-x da je symantec pronašao oko 25 propusta u Mozilla programima od kojih je 18 kritično, dok Internet Explorer navodno ima samo 13. Al što je najsmiješnije od svega niko ne navodi konkretno koji su to propusti :-k. U svakom slučaju Opera je odličan browser i vjerovatno dostojan protivnik Explorer-u i Firefox-u.
Po zavrsetku borbe sa netscape-om i IE (nakon integracije IE u win95) netscape je uradio taj propust sto je ostao “paid”.
A Opera, pa samo se sjeti naslova, mala firma iz norveske bori se sa gigantom i slicno. Dostojan cemu? IE? Necemu sto nije updatano od verzije 6? Nesto sto se zove “tabbed browsing” da prvo moraju testirat u svom sugavom TOOLBAR-u da bi ljudi rekli, wow kako je to kul jebote ajd da to svi furamo. Pa ga onda tek ubace u sam browser. Kad kazem ubace ono to se radi od izdavanja verzije OS-a do sledece i vice versa.
Browser na kojem su sve stranice testirane, IE ih cita ok, ma kul brate ostavi. A to sto je IE-u CSS spanska slova a ostali browseri kao sto je opera i firefox itd… ispastaju radi toga? Kreiraju trend na neispravnom?
Je brate, al M$ je poseban kod pravio na msn.com da ga opera ne bi citala, pa su od m$ ukrali prvi zaradjeni million.
O čemu pričam. Pričam o tome da oko 90% ljudi koji posjeduju računar i imaju izlaz na internet koristi Internet Explorer. Mozilla Firefox koristi oko 7.9% dok na ostale browsere otpada 2.1%. Sviđalo se nama ili ne Internet Explorer jeste smeće ali ga još uvijek koristi najveći broj korisnika.
Ma, znam upravu si ti stari vec si se samo lose izrazio sa ono “dostojan” IE zapravo nikog nije dostojan, vec ja tako.
IE je izgubio jos 1.8% trzista u zadnja tri mjeseca, znaci ukupno 93.7% trzista (zadnji report 14 sep) Iako je sve upucivalo da je Firefox izgubio dio trzista, radi navodnih secuirty updates. Al evo fola Dark Park ce da bude revolucionar ko i 1.0
Evo sad sjedim i kontam, i krivo mi je fakat.
Al opet znas sta mi je opet krivo? Sto Opera stavlja da po default-u da se identifikuje ko IE!
Al opet dobar sam ja cojk, imam dobar uticaj, eto kod mene je:
Opera - 30.1 %
Unknown - 24.9 % (fakat neam pojma)
MS Internet Explorer - 21.9 %
Firefox - 21.2 %
Konqueror - 0.6 %
Safari - 0.5 %
Mozilla - 0.3 %
Netscape - 0.1 %
OmniWeb - ~0.1 %
UP.Browser (PDA/Phone browser) - ~0.1 %
Others - ~0.1%
I fakat me zanima, pa ako ce bono il vedran biti fini da podjele statistike sa ULK
Pa evo za ovaj mjesec, za našu početnu stranicu (www.linux.org.ba):
Nepoznat - 36.5 %
Internet Explorer - 27.1 %
Firefox - 25.6 %
Opera - 4.5 %
Konqueror - 2.5 %
Mozilla - 1.8 %
Safari - 0.8 %
Netscape - 0.6 %
Veliki broj posjeta “Nepoznat” je radi izvjesnih site-grabbera koji nas bukvalno opsjedaju, mislim da pojedinci drže kopiju našeg sajta na disku A na forumu je ovako:
Firefox - 42.6 %
MS IE - 28.4 %
Opera - 12.2 %
Konqueror - 10.5 %
Mozilla - 3.1 %
Safari - 2.4 %
Netscape - 0.2 %
Evo statistika za OS na početnoj stranici:
Windows - 48.3 %
Nepoznat - 36.9 %
Linux - 13 %
MacOS - 1.2 %
Ostali (uključujući *BSD) ispod 0.2 %…
Što se tiče nekih “trendova”, broj korisnika Windowsa i IE lagano ali sigurno pada, a Firefoxa i Linuxa raste. Mozilla je definitivno grohnula, a ostali browseri i operativni sistemi imaju prevelike varijacije zbog malog broja posjeta. Npr. zimus smo imali oko 50 % posjeta sa IE.
Pa dobra je Opera.
Ponukan ovom besplatnošću i činjenicom da nema više onog odvratnog bannera u vrhu skinuo sam je i opet se oduševio. Međutim, nervira me problem sa centriranošću (u fazi rješavanja). Dobra je Opera pravo.
Opera je super. Meni se najvise svidjalo kod Opere sto instaliras nju i miran, ne treba download manager (Opera supports starting/stopping downloads), imala je PopUp blocker dok Microsoft jos nije ni cuo za to, tabbed browsing je bio osnova Opere, radila je brze i best of all radila je na svim racunarima jednako kvalitetno. Zato je volim i dan danas, mada kao supporter Open Sourcea koristim Firefox. Mozda Operu uzmem nekad opet kad se sjetim onih dobrih starih dana kada nisam znao instalirat DOS 5.0 a kamoli cuo za UNIX … [-o<
Opera je najbolji IB i ovo je bas ono sto sam ocekivao od norwezana… svaka im cast…
svako ko bi imalo kritikovao operu, zelio bi ga posjetit, da opera ima
odlican GUI (najbolji od svih),
IMA mjenjanje skinova,
ima mail
irc chat
i jos puno klijenata
ima download menager
history saver
odlican rad sa cacheom (za razliku od bilo kojeg drugog)
kada ste na str i sa strane kliknete na links ispisace vam se sve sto je linkirano sa te stranice
ima jos dosta toga cega se sad nemogu sjetit…
jedina zamjerka je sto malo lose radi na mom suse u … ali isto bih mogao rec za firefox dok za konqueror naravno ne