Oppen office ili libre office

pozdrav…novi sam u linuxu…šta instalirati za rad na računaru u firmi umjesto ms office 2003 i koja je razlika ozmeđu ova dva paketa, sem to da je SUn vlasnik oppen office-a??

ima li načina da se baza podataka rađena u ms office 2007 otvara na neki način u Base-u ili nekim drugim programom ali da je freeware?? također me interesuje kako spasiti i prenijeti mail-ove iz Outlook-a 2003 u neki besplatan e-mail client (koji Vi preporučujete)

hvala unaprijed???

LibreOffice ti je bolje rjesenje jer se vise radi na projektu. OpenOffice je bio odlican dok Oracle nije kupio Sun. Tada je masa developera ne slazuci se sa politikom Oracle-a pocela da aktivno radi na razvijanju LibreOfficea.

Sto se baze tice, mislim da Base nije kompatibilan sa MS Accessom, neka to potvrdi jos neko ko je direktno radio sa tim bazama, ja nisam.

Za sta koristis Outlook? Kacis li se na Exchange server? Ako se kacis na Exchange server, i to 2003 ili 2007, onda ti jedino moze pomoci novi Evolution koji ima implementiran MAPI protokol.
Ako ti mail klijent treba za regularan email, onda bih ti preporucio Thunderbird.

hvala na odgovoru, ne kačim se na exchange server, imamo samo jedan komp u firmi - desktop, mi smo mala prozvodnja…znači kada instaliram Thunderbird i prenesem sve u njega iz Outlook-a onda ga komotno mogu deinstalirati (Outlook) ostaju mailovi u Thunderbird-u???

imamo po defaultu bihnetovu konekciju i njegov mail na bihnetu, jeli to ok??

Najbolje rješenje za migraciju maila je da sve poruke iskopiraš na IMAP server i onda će ti one biti na serveru kojem normalno pristupaš iz Thunderbirda. Kopiranje je bukvalno drag&drop iz outlooka. Jedino to može biti problem ako imaš reda gigabajte poruka.

Vezano za bazu: ako ti je samo cilj da izvučeš podatke iz .mdb fajla ima više načina kako to možeš uraditi, npr. možeš napraviti ODBC konekciju na MS Access i onda putem nekog malog programčića prebaciti sve u neku “normalnu” bazu npr. Postgresql. Imaš i ovaj alat: http://mdbtools.sourceforge.net/ Ako imaš kompletnu aplikaciju rađenu u Accessu onda žao mi je, nema solucije za to :slight_smile:

Thunderbird na Windows mašini može importovati mailove iz Outlooka:

http://kb.mozillazine.org/Import_.pst_files

pa bih predložio to kao prvu opciju (prije deinstalacije Outlooka uvezete email u Thunderbird)

Vedranov prijedlog je “Failsafe” opcija, koja može oduzeti nešto više vremena zbog kopiranja mailova na server, pa se malo pripazite ako imate gigabajte maila.

@vedrane i @adis hvala na info…naime radi se da zbog određenih poslovnih programa moramo trenutno zadržati win xp ali ms office mijenjam za office otvorenog koda…tokom vremena se nadam da ćemo definitivno preći na linux, samo je problem što računovodstveni programi nisu prilagođeni za rad u linuxu…znam reći ćete Wine i sl…ali ne ide, još dosta naših programera koji su napravii software za računovodstvo i ne razmišlja o linuxu kao platformi…vremena su se ipak počela mijenjati…inače ja sam definitivno prešao na linux mint 12 na kućnom računaru…tako da mi je ostalo samo da prebacim mailove, pa kontam thunderbird ili neka druga aplikacija, a ms outlook 2003 ide out…

ostala mi je nejasna ova opcija kopiranja na server, mi ga nemamo u firmi, samo je jedan računar…možeš li mi pojasniti navedeno???

Koliko znam jedan programer iz Gracanice je poceo da radi na linux programu za racunovodstvo. Vec ima svoje programe pod windowsima pa ih porta na linux. U windows varijanti vec ima podrsku za OpenOffice i LibreOffice. Konzum i DM marketi su odavno na linuxu :slight_smile:

Mislim na običan mail server, znači recimo gmail na koji se možeš konektovati preko IMAPa, možeš uploadovati svoj kompletan mailbox na gmail!
Procedura je:

  1. Otvori gmail account
  2. Konfiguriši Outlook za pristup gmailu preko IMAPa - http://support.google.com/mail/bin/answer.py?hl=en&answer=77689
  3. Ispod gmail inboxa kreiraj folder Backup
  4. Otvori svoj uobičajeni inbox, select all, copy
  5. Otvori gmail folder Backup, paste
  6. Sačekaj :slight_smile:
  7. Konfiguriši thunderbird za pristup gmailu preko IMAPa - http://support.google.com/mail/bin/answer.py?hl=hr&answer=78892#
  8. Ukazaće se folder Backup
  9. Kopiraj sve iz njega u folder po želji
  10. Gotovo :slight_smile:

@vedrane hvala na info…meni ipak treba ovo za bih.net uslugu…valjda će proći sve ok, sve sam sredio samo me malo strah konvertovanja tih mailova iz outlook 2003 u neki drugi free mail client…da šta ne pođe naopako, mailovi su mi jako bitni, posao je u pitanju…

uvijek se radi backup prije probe? imaš onaj fazon da pst fajl sačuvaš ako šta krene kako ne treba

Ista procedura važi i za bihnetov mail server!

ok…probaću to što @vedran objašnjava…tačno je za backup već sam prebacio pst file zajedno sa archive file-om na usb…hvala vam još jednom na odgovorima…