Ostale particije?

Pozdrav svima
koristim Ubuntu 11.04 ,prekljuce sam instalirao i to mi je 1. put da koristim bilo koju Linux Distribuciju.Instalirao sam preko VMware Playera(pokrece se iz Windowsa) i dao sam mu 20GB na particiji “E”. Medjutim kada odem u Computer nemogu da vidim nijednu drugu particiju osim File system (20GB)

Inace “E” ima 230gb, na C mi je Windows (30gb) i D 230gb tu instaliram Windows programe/igrice

e kako ja da sada napravim da mogu da vidim CEO E , D i C ?

Hvala unapred :smiley:

A zašto nisi instalirao normalno preko live cd-a na disk, imat ćeš onda pri paljenju PC-a odabir dali želiš windows ili linux.
Mislim da ti je puno lakše tako uraditi, i ako negdje nešto zapneš, puno ćeš lakše naći rješenje kad je instaliran “kako treba” nego na taj način.
A ako želiš malo “prčakti” po ubuntu to možeš i kad pokreneš ga preko live cd-a ili ga možeš instalirati kao svaki drugi program u windowsu http://sourceforge.net/projects/portableubuntu/ , ali moja preporuka je da ga instaliraš iz live cd-a.

Pa zapravo ja sam hteo ali mama bila problem xD jer i ona dosta koristi PC ,a i nesto nevalja sa PC-om i majstor malo cesce dolazi,pa ajd naso sam ovaj nacin za VMware player ,i to je isto kao da mi je instaliran normalno :smiley:
Inace ja sam hteo preko WUBI-ja jer mi je najlakse i to bi odma odradilo Dual boot ,ali ja cu jos preko VMwarea da se upoznajem xD pa cu vidim da li cu “zapravo instalirati”

btw. kakav je to portable ?

VMWare je virtuelna mašina, predlažem da malo pročitaš na netu o virtuelnim mašinama ako ti nije jasno. Ukratko taj OS nikada neće raditi onako dobro kako bi radio da je instaliran “normalno”. Iz virtuelne mašine se nikako ne može pristupiti disku sistema na koji je instaliran, jedini način je da napraviš mrežu između prave i virtuelne mašine i onda “šeruješ” (share) taj disk preko te mreže. VMWare workstation ima konfiguraciju pomoću koje se to da fino naklikati (takođe i Virtualbox), player mislim da to nema.

Kao što reče Vedran, jedino da nekako šeruješ disk/folder na Windowsu, pa da bude dostupan na Linuxu.
Ranije sam koristio VMware, pa se ne sjećam kako to ide. Kod VirtualBox-a je dovoljno staviti u /etc/fstab sljedeće:

sharename mountpoint vboxsf defaults 0 0

gdje je “sharename” naziv djeljenog foldera ili diska, koji definišeš prilikom podešavanja virtuelne mašine, a
mountpoint neki foder na linux sistemu gdje će se nalaziti ovaj dijeljeni folder.

Instalacija na virtualnoj mašini sigurno neće raditi kao kad je sistem instaliran na disk, ali mislim da je idealno rješenje za nekog ko želi da proba linux. Ako ti se ne svidi lako se izbriše.

Meni je osnovni sistem Gentoo, a Windows pokrećem u virtualnoj mašini. Dovoljno brzo radi s obzirom koliko ga rijetko koristim.