Ostao bez /boot particije :/

Ljudi ostao sam bez svoje boot particije (/dev/hdb2) i sad (nisam upućen u ovo baš najbolje) ne mogu da bootam debian … Instalirao sam Fedoru čisto onako da vidim kako izgleda (svidjelo mi se što ima Eclipse), tako da je sistem u “funkciji”, ali debian particija ostaje “nepokreljiva”.

Dakle, imam GRUB (sa fedore) i fale mi kernel i init fajlovi … Kako da popravim boot tako da mogu da dignem debian? Koristio sam kernel za x86 procesore, ver 2.6.11 (mislim). Vjerovatno samo trebam podesiti Grub config (to znam) i kopirati gorepomenute fajlove u /boot, međutim ne znam gdje se ti fajlovi nalaze na CD’ovima …

Ili jednostavno trebam reinstalirati deb?

Heeeelp !

Nemoj reinstalirati Debian. Trebalo bi da na instalacionom CD-u postoje kernel i initrd fajlovi. GRUB fajlove možeš iskoristiti sa Fedore. Kod Ubuntu se nalaze u Install direktorijumu, ako ima ikakve veze…

[quote=che.guevara]Ljudi ostao sam bez svoje boot particije (/dev/hdb2) i sad (nisam upućen u ovo baš najbolje) ne mogu da bootam debian … Instalirao sam Fedoru čisto onako da vidim kako izgleda (svidjelo mi se što ima Eclipse), tako da je sistem u “funkciji”, ali debian particija ostaje “nepokreljiva”.

Dakle, imam GRUB (sa fedore) i fale mi kernel i init fajlovi … Kako da popravim boot tako da mogu da dignem debian? Koristio sam kernel za x86 procesore, ver 2.6.11 (mislim). Vjerovatno samo trebam podesiti Grub config (to znam) i kopirati gorepomenute fajlove u /boot, međutim ne znam gdje se ti fajlovi nalaze na CD’ovima …

Ili jednostavno trebam reinstalirati deb?

Heeeelp ![/quote]
pokreneš fedoru, mountiraš debian particiju u neki direktorij, u tom direktoriju potražiš “/boot/grub/menu.lst” fajl, kopiraš ga npr. u ~, otvoriš vidiš šta ima…

ono što bi trebalo da ima a tebe interesuje su 3/4 linije; otprilike: Debian GNU/Linux kernel 2.6.12… root (hda…) initrd…, kopiraj ih u fedorin “grub”, koji se nalazi na “fedora” particiji u “/boot/grub/menu.lst”. Samo ih dodaj na kraj fajla, a kad vidiš u čemu je fol, možeš sortirati (kako ti je volja) šta prvo odnosno drugo treće itd da se boot-a…

ps:

~mkdir debian
~mount /dev/hdb2 debian/
~cd debian
~ls

Aldine nisi me dobro razumio. Ja znam da podesim GRUB ručno, to nije problem. Problem je što sam izgubio kernel image. A čini mi se da mi je Džon dao dobar savjet u vezi toga. Nadam se da će raditi. Obojici hvala u svakom slučaju. Ako stvar ne uspje, opet ću se javiti :wink:

Pozdrav

[quote=che.guevara]Aldine nisi me dobro razumio. Ja znam da podesim GRUB ručno, to nije problem. Problem je što sam izgubio kernel image. A čini mi se da mi je Džon dao dobar savjet u vezi toga. Nadam se da će raditi. Obojici hvala u svakom slučaju. Ako stvar ne uspje, opet ću se javiti :wink:

Pozdrav[/quote]
Kako mislis izgubio kernel image??? Zelis li reci da ne vidis particiju sa
Debianom ili si izbrisao image (mora biti na particiji od Debiana u /boot folderu,
pod imenom vmlinuz or linux or whatever ako je rucno-compiled)???

[quote=adioe3]Kako mislis izgubio kernel image??? Zelis li reci da ne vidis particiju sa
Debianom ili si izbrisao image (mora biti na particiji od Debiana u /boot folderu,
pod imenom vmlinuz or linux or whatever ako je rucno-compiled)???[/quote]
aaarrrrrgh pa fino čovjek kaže da je izbrisao /boot direktorij :slight_smile:

He he he, u stilu:
"Radim ti ja nešto bezze ko root, htjedoh izbrisati neke bezveze stvari i umjesto da kucam:

slučajno otkucah

/:

Fino sam napisao da sam ostao bez cijele particije, dakle formatirana je, PRAZNO! Piše fino … Idem sad da pokušam ovo što je Džon rekao. Majku mu nisam bio u debu ima nekoliko sedmica, sajt mi se raspada, kasnim sa maturskim jaaaaoooo gdje je smajli koji čupa kosu da ga ubacim :frowning:

Ebiga ali ovo neće pa neće. Reinstalirao sam stvar. Sad sve radi kako treba. I nije neka frka. Sve sam “povratio” na staro, čak sam dobio k7 kernel (optimizovan?) :confused:

Svejedno … Naravoučenije - ne z*e boot particiju …

Ne, nego REDOVAN BACKUP! :wink:

Ajoj a tek da cujesh ovo !!!
Ostao sam bez razvojne verzije web stranice :AAAAAAAAGH:
Jaoooo, a toliko sam toga popravio i podesio … cirilicu, formu za dodavanje novosti, counter svih linkova, podrska za sva ova slova , yaoooo mayko moya :frowning:
Nista, sad pravim novu iz pocetka, i tako su mi se mnogi “blago” obratili sa recenicom “A jes ti ruzan onaj sajt, vidi se da si ga ti pravio …” . Jezik preglizli, ih sad je i kasno za to :frowning:

Ima li neko da se smatra dobrim dizajnerom (pored Igora) ?

E, moj Che… Zašto prije reinstalacije nisi sačuvao sve neophodne fajlove? Imao si pristup root particiji Deb-a…

Koliko znam reinstalacija ne bi trebala brisati fajlove koji nisu dio paketa… osim ako nisi formatirao prije reinstalacije?

Haha, ama ja sam rijesio da uradim ovo sto Dzon rece - da kopiram sve podatke i fino reinstaliram stvar … i sta sam kopirao? Home, root i opt direktorijume. Ruku na srce u home direktorijumu je bilo 90% stvari … nazalost, zaboravio sam na /var/www … hehe, <> - Sabahudin Topalbecirovic , stara kajla :wink: