Otvoreno pismo Vijeću ministara BiH

Ovo pismo je poslano na adrese
Vijeće ministara BiH
ONASA
FENA
Dnevni Avaz
a upućeno je ne samo VMu nego svim državnim organizacijama i institucijama kojih se to tiče.

================================================

OTVORENO PISMO

Cijenjeni,

Obraćamo Vam se povodom informacija u medijima o Vašem nedavnom sastanku sa predstavnicima američke firme “Microsoft” a u vezi predstojeće “legalizacije” računarskih programa u Vladinim institucijama.

Sigurno su Vam poznati podaci da se, ako imamo u vidu studiju ICT Foruma koja je napravljena u okviru “Strategije informatizacije BiH”, u državnim institucijama na raznim nivoima vlasti, školstvu, vojsci itd. koristi preko 100.000 računara. Ako znamo da cijena licenciranja trenutno instaliranog softvera na tim računarima iznosi u prosjeku 1000 KM po računaru godišnje, dolazimo do sume od 100 miliona KM godišnje za licence računarskog softvera, sume koja bi se osjetila na budžetima i država mnogo imućnijih od naše.

Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da proizvodi firme “Microsoft” nisu jedina opcija. Posebno ističemo tzv. “open-source” proizvode, konkretno operativni sistem Linux i uredski paket OpenOffice. Kod ovih proizvoda cijena licenciranja, kao takva, ne postoji, a eventualni troškovi se odnose na troškove instalacije i održavanja, te troškove obuke korisnika. Važno je naglasiti da, za razliku od proizvoda firme “Microsoft” koji su tipični uvozni proizvodi, investicija u open-source rješenja u potpunosti ostaje u našoj zemlji.

Kao informatičari i kao patriote, mišljenja smo da bi izrada cjelovite strategije implementacije open-source rješenja na nivou države predstavljala snažan poticaj našoj ekonomiji, te bi našim stručnjacima dala iskustvo potrebno za izlazak na međunarodno tržište. Ali, što je najvažnije, državne institucije bi ostvarile milionske uštede.

Da u ovakvim razmišljanjima nismo usamljeni, govori činjenica da se open-source rješenja uspješno koriste u brojnim vladama svijeta. Možda geografski najbliži primjeri su administracija grada Minhena i španske provincije Extramadura, a u posljednje vrijeme korištenje Linuxa se ozbiljno razmatra i u susjednoj Hrvatskoj. Kina je objavila Deklaraciju o digitalnoj nezavisnosti, te sa Japanom i Korejom zajednički razvija vlastitu Linux distribuciju. Njemačka vlada direktno finansira razvoj SuSE Linuxa, Europska unija je pokrenula projekat razvoja (open-source) softvera.

Obzirom da su naša Udruženja neprofitne organizacije, možemo Vam ponuditi našu pomoć pri izradi projekata i strategija prelaska na open-source.

Uz srdačne pozdrave i želje za mnogo uspjeha u Vašem budućem radu,

Udruženje Linux korisnika Bosne i Hercegovine

Za ULK BiH:
Amila Akagić, predsjednica

Bosanskohercegovačko udruženje za informacione tehnologije

Za BHITS:
Prof. dr Novica Nosović

Svaka čast narode.
Tako treba da im pokažete da treba ulagati u naše ljude i programe i da te pare ostanu u BiH.
Probajte poslati i drugim novinama pa čak i na TV a ne samo Avazu. jer medijska kampanja je jaka stvar a možete je imati besplatno ako vam izdaju priču o linuxu i štednji koja može pomoći razvitku zemlje. Kontaktirajte Hayat, Bih TV, itd…

Bravo.

Pozdravi od

Dine

hm… pismo je poslano… ali ima li ikakvog echo.a? mozda ste ga poslali, a oni ga bacili u smece :wink: nebi me cudilo :wink: hehe… sala… nadam se da ce proci…

Pozdrav

Ice

Objavljeno je danas u Avazu, skeniraću sutra.

Eh baš mi je drago da je izašlo pismo i u avazu jer je to medij kojeg će političari zasigurno pročitati.

E još kad bi čovjek mogao da pročita cijeli članak… gdje bi mu kraj bio.

ej… vazno je da se nesto radi… ipak - mi ne mozemo napraviti neku reklamnu kampanju,ali ovo je ipak dobar pocetak… necemo valjda stalno vuci rucnu itd… sad bi mozda bilo najbolje da se radi na studiji isplativosti linuxa u BiH, kako bi opet vlada dobila nesto od LUGa, i nebi nas tako lako i brzo zaboravila…

Pozdrav

ICE

PS: vedrane gdje je scan?

Previše se priča a malo radi.
Uključite se u razvijanje pisma na wikiju - ono će se slati firmama.

Ice: pa eto ti ga odmah iznad !?
Dino: nije mi jasno… ?

sorry… ali ne kontam kako ga nisam vidio

Pozdrav

ICE

mmm…

Još samo kad bi “upalilo”

:wink:

ako ne probas, nikad neces znati hoce li upaliti ili ne… ipak bezvezno bi bilo sjediti i reci, ma nece oni to ni procitati a da im ne posaljes neko pismo…

Pozdrav

ICE