Out of frekvency

Imao instaliranu Mandrivu, instaliran XandrOS i funkcionisalo kako valja. Sad skinuo SuSE 9.3 Proff, nekakva distro na 5 CD_ova, hajde da probam i to . Instalacija protekla bez problema, update takodjer, e sad kada hocu da koristim SuSE, nakon detekcije hardware, na ekranu mi se pojavi :
" out of frekvency , HF 77 Mhz, VF 72 Mhz, Operating frekvency HF 30 -72 Mhz, VF 50 - 160 Mhz." Pokusao sa svim mogucim dugmadima na ekranu, ne ide, pokusao da pronadjem u Biosu ne ide, promijenio ekran potpuno ista poruka . E sad, sto bi bilo logicno : problem je u vrijednostima koje je sebi SuSe zadao ili ???, jer kad na isti komp instaliram ponovno Mandrivu, sve fercera kako zelim, WinBlows takodjer… e vala da mi je i SuSE. mada znam da cu se vratit ponovno na Mandrivu.Znate vi bolje od mene imam i onaj textualni mod, failsafe, ali sam ja tu tanak ko liska :slight_smile:
Kada ponovno ubacim CD nummero unno, SuSE mi uradi kontrolu svih instaliranih paketa a onda da i rezultat : sve O.k.
Ako neko ima vremena da pomogne , hvala !
Ako se niko ne javi, no problemas, SuSE ide u kantu, Mandriva ili neka druga distro dolazi ponovno na scenu !
/hvala unaprijed

Nije problem do BIOS-a nego vjerovatno do xorg konfiguracije. Vjerujem da ti se out of frequency poruka pojavi kada pokušaš da startaš X. Ako ti nije problem da postaš sadržaj xorg.conf-a. Vidiš u poruci da ti stoji da je Hfeq od 30 do 72 a kod tebe je 77. Pokušaj editovati xorg.conf.

Pomoglo bi također informacija o monitoru i grafičkoj kartici.

Datoteku možeš naći u /etc/X11/xorg.conf

Kao prvo pogledaj info oko tvog monitora ( vertikalna i horizontalna frekvencija ).
Zatim ako je sistem startao i imas samo shell onda ( ako se dobro sjecam ) kucaj SAX ( GUI za stimanje kod suse )
i napisi manuelno koje frekvencije trebas.

Hvala obojici,
sad sve funka ko doxa !!
/svako dobro