Ovce ili nesto drugo?

Veceras gledam vijesti i pricaju o uvodjenju elektronskog dnevnika u skole gdje bi roditelji mogli da vide ocjene i izostanke svoje djece.
Neka gospodja spominje cifru od pazi ovo: 100.000 KM (slovima: stotinu hiljada KM) :slight_smile: 100000KM za uvodjenje elektronskog dnevnika PO JEDNOJ SKOLI!!
Sudeci po iznosu pretpostavljam da je sve bazirano na M$, a svako zna sabirati i mnoziti broj skola u BiH sa ovom cifrom…nevjerovatno.
Sa tom lovom se moze i armija opremiti, a kamo li skole :frowning: Skole su na budzetima, budzeti na nasim ledjima, ali ja mislim da mi mozemo i to izdrzati :slight_smile: :slight_smile:

baš se pitam u čijim će džepovima završiti najveći dio ove love… :?

Mislim da je u pitanju ovo:
http://www.emis.edu.ba/

Taj EMIS je tako los program, uzas, radio sam 2-3 godine u njemu dok sam jos u srednjoj bio, radio na unosu novih ucenika i unosu ocjena i svega jos. Spor, trom, i lose uradjen! Cak je bila ideja da skola pokrene svoju web stranicu tipa. online dnevnik, gdje bi roditelji vidjeli ocjene ucenika, izostanke i mogli slati i primati poruke od nastavnika, ali skola nikad nije htjela da izdvoji novac za to tako da se odustalo, plus trebalo bi natjerat nastavnike da unose ocjene, redovno i sve, sto je nemoguce tada bilo!

Pa nemamo ni mi na fakultetima takav sistem vodjenja ocjena, ali sto se moze uvesti je da se rezultati provjera znanja postave na web stranici srednje skole. A taj emis sam i ja imao priliku da koristim u srednjoj. Isto neka tabela u Excelu. Glupost cista, samo da se lova baci u vjetar umjesto negdje gdje treba.

ja se nekad cesto pitam dali je moguce ovakvo nesto zaustaviti ?

moguce - da, ali uz koju cijenu!?

Ja sam sa nedimom radio u ovom smechu od programa i slazem se 100% da je ovo jedno smeche koje je napisano nabrzaka da bi se ubola para. Nivo korisnosti je otprilike 1% jer skole kao mogu vadit nekakve statistike al obzirom da iz iskustva vecina skola da djacima da unose hepeke u ovaj program cesto se desi da bude pogresnih unosa i svakakvih gluposti.

Ideja nije losa al trebala bi bit open source, mada dzaba jer u obrazovanju se haman najvece pare i kradu.

Mozda da kazemo Mevlidu za ovaj problem? :slight_smile:
Mislim da je kljucna rijec NOVAC! Ljudi ne misle uopste da rade nesto lose za sebe, svoju djecu i naredne narastaje, nego daj meni sada, a kasnije sta bude.

Na nekim fakultetima ima :slight_smile: http://vljubovic.members.epn.ba/zamger

@trip0d može li kakav link vezan za tu vijest ili da ti vjerujemo na riječ?

zamger rulez ! :slight_smile: najbolji bosanski open source proizvod ! :slight_smile:

btw zašto zamger nije hostan negdje drugo, sourceforge, googlecode?

a zasto bi bio hostan negdje drugo ?

//

toliko o najboljem bosanskom proizvodu

Lol u pitanju je testni server koji sam konfigurisao da automatski povlači stvari sa SVNa i primjenjuje uživo. Za to mi je potreban root pristup. Ako znate neki free host koji omogućuje takvo nešto - što da ne :slight_smile: Ostalo što inače nude google code i slični može se naći na redmine instalaciji:
http://f.etf.unsa.ba/redmine/projects/zamger

A testnom_hami zahvaljujem na komplimentu mada mislim da je malo pretjeran, čuo sam za ozbiljnije opensource projekte u BiH.

morao sam malo zaciniti komentar iznad. Sve je uredno, keep up engine running. Sve je bolje od gore spomenutog emis-a.

To si vjerovatno zbog toga sto sad ispada da su napredniji od nas u Tuzli. :stuck_out_tongue: Doduse i jesmo ucili ‘void main()’. :frowning:

Sto se teme tice …ovdje sam htio napisati sta… ali sam shavtio da mi je svejedno, tj i kada bi se zaustavio ovaj projekat to je daleko od rjesenja naseg problema, jer treba samo malo maste (neznanja …) i skonti ce nesto sto ovakve projekte baca u sjenu. :smiley:

@vedran vjeruj mi na rijec…Tita mi :slight_smile:
Inace ne pratim nase programe nikako, ali sam se zadesio kod familije pa sam slucajno gledao vijesti, kad poce prilog o elektronskom dnevniku i onda je uslijedio sok sa cifrom :frowning:

U Tuzli ima dobrih ideja, samo treba budala koje bi to realizovale! :slight_smile: