Kako je određena ta ovisnost u Linuxu. U windozima, recimo P2 nisu više za XP. P1 nisu za WIn2000 itd. Kako je to sa Linuxom?
radi na svemu od 386-ice … i ppc-u i alfa i sparc i … digitronu …
minimalna konfiguracija za freebsd je 386-ica za 4 mb rama … slackware trazi bar 16 mb rama …
sa toliko rama i takvom mashinom ne mozes puno toga raditi, ali mozes u svakom slucaju raditi.
u svakom slucaju svaki linux mozes na P1 instalirati i koristiti ga kao (file|web|ftp|gateway|…)server …
M.
Slackware 9.1 instalirao na laptop 486 90 mhz 12 MB RAM-a …
i podigao X terminal …, a fluxbox pokretao na njemu …
doduse … x-u treba 1 min da se pokrene, ali kad se pokrene
onda radi kako treba …
Toga i nema pod linuxom
Evo kao sto vidis gore, slackware linux 9.1 radi na toj konfiguraciji,
a istu verziju te distribucije koristim na PIII 500Mhz, 128MB RAM-a
Za novije distribucije minimum bi bio kakav PII, sa 128MB RAM-a.
Može i slabija mašina (npr. Pentium 166MHz MMX, 64MB RAM-a), ali to je već patnja i ne bih to nikako preporučio novim korisnicima (onim iskusnijim ja svakako ne trebam govoriti šta mogu a šta ne mogu).
[quote][quote]
slackware trazi bar 16 mb rama …
[/quote]
Slackware 9.1 instalirao na laptop 486 90 mhz 12 MB RAM-a …
i podigao X terminal …, a fluxbox pokretao na njemu …
doduse … x-u treba 1 min da se pokrene, ali kad se pokrene
onda radi kako treba … [/quote]
znam da sam negdje procitao to … nisam isprobavao na tim mashinama da instaliram slack, ali znam da radi na P133 sa 32 mb rama (laptop)
16mb -> http://www.slackware.com/install/sysreq.php
ako si stvarno uspio na 12, posalji patricku email, obradovaces covjeka. covjek je super, prije par sedmica sam razmjenio par emaila s njim. imao sam jednu zelju u vezi kernela i covjek mi je odgvorio isti dan :). takav servis ne mozes ocekivati od neke druge distribucije.
M.
CyberHamo, to što ti se X pokreće 1 minut je do toga što koristiš vga16 X server umjesto svga, a možda i do toga što koristiš XFree86 4.3 umjesto 3.3.2… ali nema veze, reče da ćeš donijeti laptop u četvrtak pa ćemo ga optimizirati
NeX, što se tiče minimalne konfiguracije:
Ako gledaš default instalaciju svake distribucije (KDE ili GNOME grafička okolina) minimum ti je negdje Celeron sa 64 MB RAMa, ustvari RAM je bitniji od procesora. Fazon je što tu grafičku okolinu možeš zamijeniti, eh sad bez grafike garantovano može na 386ici sa 8 MB RAMa, a sa grafikom… moja preporuka:
- do 16 MB RAM - twm mada kažu ljudi da fvwm^2 isto radi dobro
- 16-64 MB RAM - IceWM
- preko 64 MB RAM - KDE
Isto tako moraš paziti da koristiš određene aplikacije koje se bolje ponašaju na starijim konfiguracijama, dakle nipošto programe koji počinju sa K ili G, umjesto Mozille koristiš “links -g”, umjesto Evolution koristiš Sylpheed, umjesto OpenOffice.org koristiš Abiword 1.1.4 (Abiword 2.x je dosta sporiji) i tako dalje.
imam 1024 rama … i koristim sylpheed-claws …
ma dobro ukusi su razliciti, ali evolution nudi manje opcija od sylpheed-claws. ovo se odnosi na email i news opcije. kalendari i sl. ne spadaju u to.
u svakom slucaju, sylpheed(-claws) preporucujem svakome.
M.
Slažem se, Sylpheed uopšte nije loš, ne znam šta ljudi vide u Evoluciji… ali eto, samo da naglasim da Evolution (kojeg neke distribucije forsiraju khm khm) uopšte ne dolazi u obzir na starijim računarima, a Sylpheed je sasvim ok.
Disclaimer: koristim KMail
Ne … ipak nije do toga Upravo sam uradio cat /proc/meminfo
i tamo pise
MemTotal: 9056 kB
Ja ne znam odakle mi 12 MB ??? Prosli put kad sam instalirao tiny linux, tad sam pravio particije i stavio 24 MB swapa (po logici Mem x 2) …
hm … svasta Mozda mi je nesto pojelo 3 MB :))))
Ili sam to uradio is podsvjesne zelje da imam 12MB rama
Bilo kako bilo … eto jos manja granica
Hvala, velika!