Pоtpisаn trоgоdišnji Spоrаzum između VM BiH i Microsofta

Spоrаzum, кojeg su pоtpisаli predsjedavajući Vijeća ministara dr. Niкola Špirić i dirекtоricа Microsoftа BiH Lејlа Zuкić-Кrivdić a u prisustvu аmbаsаdоrа Sјеdinjеnih Аmеričкih Držаvа Charlesa Englisha, оdrаžаvа stаv Vijeća ministara dа zаpоčnе bоrbu prоtiv коrištеnjа ilеgаlnоg sоftwаrа, tе prоmоvisаnjе sаvrеmеnih tеhnоlоgiја u svrhu rаzvоја zеmljе.

Više “informacija”: http://www.vijeceministara.gov.ba/bosanski/index.php?clanak=1455

Jadovi. Umjesto da potpisu ugovor da isplate ono sto duguju penzionerima, borcima, rvi… Ne oni poptisuju kako da trose pare na licence i slicne gluposti. Ako francuski parlament moze preci na ubuntu i ustediti mozda i stotine miliona km-ova, zasto i nas sljam nebi mogo?

zato sto ne bi bilo njihovog dijela kolacha od ustede…

ah da… znaci i ovo je zavrseno. sta ocekujete od ove drzave. pare im u glavi, a informaticari u ovoj drzavi veze nemaju.

Vidim da su po obicaju komentari vrlo konstruktivni…

cim nadjemo nekoga u vladi ko je spreman da cuje nesto o tim “alternativama” … slozicemo konstruktivan reply… do tada… hraak pljuc na vaku drzavu

a sta drugo reci,nego iznijeti ogorcenje…

Interesantno da na stranici nema download teksta sporazuma. Vidim Spiric vec spominje anekse na sporazum (vjerovatno ce ganjat neke popuste). Po meni, pozitivna strana je sto ce se sad mozda desit neko informaticko obrazovanje (ili ne?).

OK, a kakav bi onda bio konstruktivan komentar? Kritike drugih, manje konstruktivnih komentara se ne računaju :wink:

Ja bih ovo svrstao pod “business as usual”. Većina evropskih zemalja je krenula u informatizaciju sa Windowsom, pošto mi kasnimo, čak se ukazala mogućnost da to bude i nešto drugo. Pretpostavljam da je obavezno plaćanje par godina Microsoft takse, dok neko ne dođe na ideju da se nešto može i uštediti.

S obzirom na razmjere korupcije i rastrošnosti administracije u našem društvu, sumnjam da će vrijeme prosvjetljenja doći tako brzo. Imho, jedina je nada u privatnom sektoru. Nek se krene sprovoditi ovo zakona što ima, znaće svako kako će i šta će kad ga opali po njegovom džepu direktno (indirektno, svi ionako plaćamo razne gluposti naše administracije).
S druge strane, uslov za provođenje zakona jeste i da administracija pokrije svoju …, pa neće sad BSA po vladinim kancelarijama tražiti nelicencirane Windowse. Za “malu sumu”, zažmiriće i na oba oka ako treba.

Znas zasto ministri vole po svojim kancelarijama vidjeti MS window,…zato sto su dobri za igranje…a linux im ne sjeda , jer j e to (spansko selo istocno od barselone ) :-)…

Ovo je logičan slijed događaja, i tu će biti svega, pošto sam radio projekat za jednu veću kompaniju u Sa legalizacije softwarea ispostavilo se otprilike da na oko 100 računara i 3 servera cijena prelazi i to dobro oznaku od 100k.
E sad VM ima masu računara + serveri itd. tu je cijena basnoslovna i dođe jedan Microsoft i kaže eto vam to sve za Dž ili neku naknadu za recimo serverske licence itd. a vi nama donesite i počnite sprovoditi antipiracy zakon. Ovi se naravno prekontaju hoćemo li platiti dva miliona legalizaciju ili ćemo napraviti po kuću na moru a zakon donijeti i sprovoditi šta to znači osim pozitivne stvari prema evropskoj zajednici, oni happy, mi na moru i svi happy… Ovako bi hipotetički tekao tok misli odgovornih ljudi za ovu stvar.

Linux je tu teško progurati, naročito na ovom nivou, za Linux treba početi malo i sitno da se samo vidi ušteda, npr, mala opština, manja zdravstvena ustanova itd… kao pilot projekat koji ako se pokaže dobro može se reći da je ušteđena određena svota novca i da je postignut veći ili isti nivo produktivnosti, nakon ovakvog pilot projekta onda bi se moglo razmišljati na veće bilo bi svakako lijepo pokrenuti ovakav neki pilot projekat.

Problem je što ove male ustanove koriste isključivo piratski Windows i Office, tako da za njih prelazak na Linux nije nikakva ušteda, a kad im se spomene zakon obično je odgovor “što bismo mi koristili legalan softver ako ga vijeće ministara ne koristi?” A ono što je MS ponudio u zamjenu za legalizaciju nisu kuće na moru (barem ne javno) nego besplatne licence za obrazovne i zdravstvene ustanove.

Microsoft nije lud, oni neće ni pokušati naplatiti softver od ljudi koji nemaju para da plate, tako da su jedini sa kojima se može pričati o tome uspješne privatne firme npr. banke. Problem je što su vlasnici ovih firmi uglavnom u inostranstvu i oni od tamo nameću neke svoje softverske standarde, pa ako je strana firma - majka standardizovana na Windows na desktopu i Linux na serveru, tako će biti i ovdje. Mi smo imali neke uspješne instalacije Linuxa u bh. firmama, ono što ih najviše ugrožava je manjak ljudi osposobljenih za rad sa Linuxom, odnosno uposlenici samo znaju klikati po wizardima, a kratki kursevi tu ne pomažu jer je problem u manjku fundamentalnog znanja IT oblasti.

O svemu je dosta bilo govora, na kraju krajeva i iskustva Minhena su to pokazala: jedina šansa za Linux i opensource je organizovana državna strategija prelaska čiji cilj NIJE ušteda novca (MS uvijek može spustiti cijenu…) nego “digitalna nezavisnost”, odnosno svijest da je softver prevažna stvar da bi jedna firma imala monopol na njega ma kako taj softver bio dobar i/ili jeftin (a nije ni jedno ni drugo).

Izvinjavam se na malo dužem postu :slight_smile:

Ma naravno da nije Microsoft već ćeš vidjeti za nekih 4-5 godina kada ispadne skandal gdje su pare iz budžeta koje su bile namijenjene za legalizaciju ako je Microsoft poklonio licence, tako to ide kod nas. Ništa se ne usvaja a kamoli zakon ako nema koristi i to debele.

Slažem se sa tobom svakako u ovom, ima toga jako puno pozitivnog što ljudi ne vide na prvu.

Pretpostavljam da su to bili serveri po običaju ili se varam?
A što se tiče ljudi i prelaska baš sam pisao o tome ovdje.

Nažalost da bi neko nešto organizovao u smislu državne strategije prelaska neko mora to da predloži a sa druge strane neko mora biti svjestan zašto je to dobro. Pošto kod nas 99% stvari funkcioniše po sistemu šta ja imam od toga to je malo teško.
Nažalost marketinga nigdje, firme za koje se radila implementacija linuxa bilo bi lijepo da se zna koje su, kakva su iskustva sada nakon završene implementacije, pa na sve to brend “i use open source” od strane linux udruženja itd. mogućnosti uvijek postoje. Ovo je samo mali brainstorming :slight_smile: ali bilo bi lijepo barem nešto ostvariti. Ako treba pomoći što mogu ja sam uvijek na raspolaganju.

Pa mogli bi im dati opciju “dual boting”. :smiley:

i vistu kao default

Tesko je progurati linux kada je i windows spansko selo (za vecinu u drz. sluzbi).

Jedino iz svega ovoga sto moze biti dobro za FLOSS zajednicu u BiH ce biti lov na pirate. Tad ce se nesto pomjeriti.

Linux nema kompetetivnu prednost nad windowsima u vladi/skolstvu/biznisu KOJU MOZES NEKOME PRODATI dok god Windows Server 2008 sa 9999 CAL-ova kosta koliko par dana srkanja torrenta, a “genijalce” koji znaju podesiti Office 2007, Exchange i ActiveDirectory da rade skupa mozda nema kod nas na svakom koraku, ali su sigurno cesci od onih koj mogu dignut, sta ja znam, OpenSource Zimbru, OpenLDAP i Sambu da to isto (ili slicno) rade na CentOSu… ako me razumijete.

Licenca za Win nije skupa, nije ni za Win server. Ali CAL-ovi ubijaju. Tu jedinu sansu imaju neki buduci Lin konzaltinzi samo sto TAKVOG, bilo privatnog bilo javnog sektora gdje to DANAS mozes prodat ima manje nego sposobnih Linux administratora.

Ma to je patka i po, kakav lov na pirate. Koje pirate?
Ljudima treba objasniti sta je to “mogucnost”.

Kako radi taj FLOSS, sta je to open source, itd itd.
To mora nauciti svako ko koristi racunalo.

Cijeli svijet je u toj MS OS-Office-Exchange…
zajednici. Nema tu nista lose, osim…

Kad mi treba rijesenje za problem, imam ga
razasutog po cijelom dunjaluku. Bez licenci
bez obavezivanja i 99% besplatno.

Ja sam neki dan 1 sat vremena chat-o s tipom
iz IBM-ove Lotus Support agencije. Bez “prebijene pare sam dobio objasnjenja
za sve sto me je interesovalo” Bez zezanja. IBM ima evo vidim
i sporazum sa Canonical, ubuntu materom:)

I sta ce mi onda MS, kad mi radi OO, i Samba client-server, i CUPS rijesenje (Apple je
vlasnik CUPS-a), i mail server mi je na Susetu 10.0, I Lotus sam zavolio pravo.

E kad ljudi ovo sve "skuvaju i provare"
onda ce se poceti ulagati u IT znanja.

Inace gospodo, MS nije kompanija kao obicna kompanija.

Radi se o kompanijji koja je strateski vazna za USA.
Nemojte to nikad smetnuti s uma.

Nije Microsoft samo Microsoft.

Sto je u poredjenju s npr, “Debian soft-om” :slight_smile: nesto… Ma to se nemoze nikako
poredit. MS i Ostali OpenSource svijet.

“Konobar, viknu gost za shankom, daj mi ba je´no pivo, a konobar doleti s
zatvorenom flashom bubne je na sto. Gost se isprsi i kaze “ocepi” i konobar
otvori flasu, i kaze tri eura molim.
Zacepi, odgovori gost, i ode”.

E, ovako ce i nase firme proci, kao ovaj gost.
Ocepi, zacepi…
Ocepi, zacepi…

:slight_smile: