VEOOOMMMAAAA SAM SE RAZOCARAO POSLJEDNJIH DANA…
naime…
kako smo u skoli poceli raditi C#, naravno morao sam malo istrazivati. A kao sto znate, zanima me 3D grafika, pa tako i OpenGL (sto sam uzeo za maturski). Medjutim, bio sam uzasnut kada sam vidio da OpenGL NIJE !!! PODRZAN U C# (moze se pisat kad instalirate odredjene .dll s)
http://www.opengl.org/discussion_boards/cgi_directory/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=12;t=000001
tu pogledajte neke price, i pogledajte kakvi su planovi. OpenGL 2.0 je najjaci sistem za iscrtavanje 3D grafike (cak i D3D M$ nije razvio vec je kupio od nekoga). OpenGL je razvijen od strane SGIa. Planovi M$a za buducnost su: U WinVista NECE biti omogucen OpenGL !!! vec samo D3D koji ce ustvari biti “naljepljen” preko OpenGLa 1.4 (starije verzije)…
Kako je moguce da na ovo svijet jace ne reaguje… nemogu biti toliko jaki, iako su naj$ firma…
Napadaju OpenSource, grade monopol sa .NETom (vec od 2000.g.) i sa C# | onemogucuju dosta stvari a.k.a. stvaraju monopol…
Moje misljenje je da se mogu desiti samo 2 slucaja:
- ili ce M$ ostvariti svoj san i postaviti monopol na trzistu, kako OSova, tako programiranja, aplikacija, i tako na kraju natjerat proizvodjace hardwarea da proizvode samo za njih (posto ce ih ogranicit u mnogo cemu) - uglavnom polako nastaviti ostvarivat monopol i za 10ak godina imat sve za sebe… (iako monopol americki zakoni “ne dozvoljavaju”)
- ili ce ovo biti posljednji, smrtni udarac M$u, koji ce zadat sami sebi…
i jako vjerujem da nema ostalih slucajeva koji se mogu dogodit, tj. samo ova 2, onda mi moramo vuc konopac u nasu stranu. Mislim da cemo u narednih nekoliko godina, pocevsi od onda kada se izvrsi expanzija (tj. naglo sirenje) WinViste, doci u najvece iskusenje, kako mi sami korisnici tako i proizvodjaci za koje bi mi volili da pobjede u ovom “ratu”.
Nadajmo se da cs SGI imat dovoljno profita da nastavi razvijanjem OpenGLa
Nadajmo se da ce Borland opstat, pa tako i najjaci programski alati za programiranje Borland C++ i Borland Delphi, pa tako i Pascal kod (jer M$ kupuje Borlandove programere)
Nadajmo se da cemo prezivjet i ovaj “rat”…