Pa jel ovo normalno, kako M$ moze vako monopol drzat

VEOOOMMMAAAA SAM SE RAZOCARAO POSLJEDNJIH DANA…

naime…

kako smo u skoli poceli raditi C#, naravno morao sam malo istrazivati. A kao sto znate, zanima me 3D grafika, pa tako i OpenGL (sto sam uzeo za maturski). Medjutim, bio sam uzasnut kada sam vidio da OpenGL NIJE !!! PODRZAN U C# (moze se pisat kad instalirate odredjene .dll s)

http://www.opengl.org/discussion_boards/cgi_directory/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=12;t=000001

tu pogledajte neke price, i pogledajte kakvi su planovi. OpenGL 2.0 je najjaci sistem za iscrtavanje 3D grafike (cak i D3D M$ nije razvio vec je kupio od nekoga). OpenGL je razvijen od strane SGIa. Planovi M$a za buducnost su: U WinVista NECE biti omogucen OpenGL !!! vec samo D3D koji ce ustvari biti “naljepljen” preko OpenGLa 1.4 (starije verzije)…

Kako je moguce da na ovo svijet jace ne reaguje… nemogu biti toliko jaki, iako su naj$ firma…

Napadaju OpenSource, grade monopol sa .NETom (vec od 2000.g.) i sa C# | onemogucuju dosta stvari a.k.a. stvaraju monopol…

Moje misljenje je da se mogu desiti samo 2 slucaja:

  • ili ce M$ ostvariti svoj san i postaviti monopol na trzistu, kako OSova, tako programiranja, aplikacija, i tako na kraju natjerat proizvodjace hardwarea da proizvode samo za njih (posto ce ih ogranicit u mnogo cemu) - uglavnom polako nastaviti ostvarivat monopol i za 10ak godina imat sve za sebe… (iako monopol americki zakoni “ne dozvoljavaju”)
  • ili ce ovo biti posljednji, smrtni udarac M$u, koji ce zadat sami sebi…

i jako vjerujem da nema ostalih slucajeva koji se mogu dogodit, tj. samo ova 2, onda mi moramo vuc konopac u nasu stranu. Mislim da cemo u narednih nekoliko godina, pocevsi od onda kada se izvrsi expanzija (tj. naglo sirenje) WinViste, doci u najvece iskusenje, kako mi sami korisnici tako i proizvodjaci za koje bi mi volili da pobjede u ovom “ratu”.
Nadajmo se da cs SGI imat dovoljno profita da nastavi razvijanjem OpenGLa
Nadajmo se da ce Borland opstat, pa tako i najjaci programski alati za programiranje Borland C++ i Borland Delphi, pa tako i Pascal kod (jer M$ kupuje Borlandove programere)
Nadajmo se da cemo prezivjet i ovaj “rat”…

iskreno… mislim da ce Vista biti nesto jako lose za MS… ljudi MAC ce koristiti Intelove procesore, i time biti dostupan za “normalne” x86 arhitekture, Linux je tu ( sta? hocete pogasiti hrpu servera samo zato sto je M$ izdao neki novi OS… MAY ASS THEY WILL !!! )… BSD ( djavo me zamalo natjera da ga zaboravim… )… khm… ubijaju sami sebe…

Borland i M$ vode vec godinama rat o programerima… Delphi ima sansi, ali ne puno… Java je tu ( portabilna na sve moguce sisteme )… itd itd… M$ moze okaciti sve macku o rep i pjevat borbene… a prije nego sto ja instaliram M$ Vista, prestat cu sa nabavkom novog hardware.a i software.a i koristiti ovo sto imam… a sa ovim sto sad imam - mogu sve… :wink:

Pozdrav

Ice

OpenGL i managed .NET kod nisu bas najbolja kombinacija za razvoj grafickih aplikacija :slight_smile: Drzi se Win32 CPP-a :wink:

Sto se Viste tice, svasta se jos moze desiti.
Apple-ov udio na globalnom trzistu skoro da je zanemarljiv, a Borland vec odavno lagano odumire i nije prava konkucencija MS-u, pogotovo na trzistu poslovnog softvera gdje .NET suvereno vlada.

Dva scenarija koja si naveo nisu nuzna. IMHO, tesko da ce se desiti nesto sto bi iz temelja uzdrmalo industriju sofvera. evolucija>revolucija :wink: