Preporučio bih svima da budu oprezni pri instaliranju ovog kernela, naime meni je strašno usporio comp, gotovo mi onesposobio grafičku kartu, i računar je svako malo kočio
pozz
[quote=hattrick]Preporučio bih svima da budu oprezni pri instaliranju ovog kernela, naime meni je strašno usporio comp, gotovo mi onesposobio grafičku kartu, i računar je svako malo kočio
pozz[/quote]
može bit a i ne mora, treba više uzoraka
zato sam i rekao da pristupe sa oprezom, a ne da ne instaliraju
jos jedna stvar, sa ovim kernelom mi nije radio aircrack, tako da sam instalirao stariju verziju, a posto na njemu ne radi unity probam onda sa gnome 3…malo eksperimentisanja
Meni je se nakon upgrade-a sistema kubuntu 11.04 pokretao citava 2 minuta i 5 sekundi, a kad sam ukinuo ati driver iz additional drivers, vrijeme se skratilo za jedan minut, ali je i dalje predugo. Kad pritisnem Ctrl+Alt+Del, Sutdown meni se pojavi nakon 4 sekunde. Kad iscupam punjac javi mi poruku nakon 6-7 sekundi. Itd. Itd…
Update, mislim clean install + update-ovi
[quote=boby]Meni je se nakon upgrade-a sistema kubuntu 11.04 pokretao citava 2 minuta i 5 sekundi, a kad sam ukinuo ati driver iz additional drivers, vrijeme se skratilo za jedan minut, ali je i dalje predugo. Kad pritisnem Ctrl+Alt+Del, Sutdown meni se pojavi nakon 4 sekunde. Kad iscupam punjac javi mi poruku nakon 6-7 sekundi. Itd. Itd…
Update, mislim clean install + update-ovi[/quote]
jel i tebi pae kernel?
[quote=hattrick]zato sam i rekao da pristupe sa oprezom, a ne da ne instaliraju
jos jedna stvar, sa ovim kernelom mi nije radio aircrack, tako da sam instalirao stariju verziju, a posto na njemu ne radi unity probam onda sa gnome 3…malo eksperimentisanja ;)[/quote]
a jel baš moraš pae kernel, imaš više od 3-4GB RAM-a a nemaš 64bit CPU?
[quote=nidla][quote=hattrick]zato sam i rekao da pristupe sa oprezom, a ne da ne instaliraju
jos jedna stvar, sa ovim kernelom mi nije radio aircrack, tako da sam instalirao stariju verziju, a posto na njemu ne radi unity probam onda sa gnome 3…malo eksperimentisanja ;)[/quote]
a jel baš moraš pae kernel, imaš više od 3-4GB RAM-a a nemaš 64bit CPU?[/quote]
definitivno da ne mora, nema sad veze, vratio sam se na LTS 10.04, jer trenutno su mi neophodni aircrack i macchanger, a niti jedan ne radi kako treba na 11.04.
Što se tiče ostalih stvari i noviteta meni je fenomenalan novi, ali dok ovo ne poprave držim se zadnjeg LTS-a
@nidla: nemam pojma. ako je dosao u update-ima, onda ga jesam instalirao.
uradi uname -a
Linux home 2.6.38-9-generic #43-Ubuntu SMP Thu Apr 28 15:23:06 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Nije 9-ka. zadnji broj je 8, to znam sigurno.
nije bitno ovaj broj nego ima li u imenu nešta tipa PAE, na to sam mislio
hint: wikipedia PAE
Nema, nema: 2.6.38-8-generic
uname -a:
Linux HP 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:24 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
[quote=boby]Nema, nema: 2.6.38-8-generic
uname -a:
Linux HP 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:24 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux[/quote]
Pa vec imas 64 kernel, hajde ti malo pogledaj sta loada kernel a sta se pokrece kroz module pa to nakurikaj.
Cisto radi informacije, koristim 32ku i treba 12 sec da se loada sys…
[quote=boby]Nema, nema: 2.6.38-8-generic
uname -a:
Linux HP 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:24 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux[/quote]
e pa da bi skontao zašto mu treba toliko vremena za boot, upali, tj. ukini quiet i splash a stavi vga=normal u kernel liniju u grub-u
ps:
hitn: ja redovno isključim floppy u BIOS-u
mani ako boota duze onda je do “neta” ili ako imam vise od 2 HD u kompu pri startu , i nema veze je li 32 / 64
a i bootam jednom na dan ili jednom u par dana !
nije valjda da se treba bootati par puta na dan ?
Pa ako je laptop u pitanju onda… inace sam na poslu imao fin uptime na masini do upgrade-a na 1337
u /etc/default/grub: #GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“quiet splash” (zakomentartisao liniju)
a u /boot/grub/grub.cfg dodao vga=normal
jel to trebalo?
vrijeme je se prepolovilo ali na nekih 40-ak sekundi pa je opet predugo ali duplo krace.
Ovako: boot vrijeme oko 50 sekundi od odabira sistema do funkcionalnog desktopa. Kad sam instalirao ati driver sa ati.com vrijeme je duze za 6-7 sekundi. Driver iz additional driver nisam instalirao jer mi prijevljuje gresku pa nisam ni mogao probati.
U kern.log je kamara stvari pa ne znam kako da vidim koji se moduli ucitavaju i da li se to tu gleda. Pored svega toga na instaliran driver u kdm.log stoji:
glrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:17:0) found
Warning: LookupWindow()/SecurityLookupWindow() are deprecated. Please convert your driver/module to use dixLookupWindow().
Ne znam da li sam napisao sve sto treba
EDIT: Kad je instaliran ati driver, nakon pojavljivanja desktop-a sistem bude zaglavljen 20-ak sekundi i onda radi. Nakon tih 20 sek. se konektuje na wireless, dok se ovo ne desava kad nije instaliran driver, nego se sistem ucitava normalno i kad se pojavi desktop, konektovanje ide tada (bez pauze). Kako ovo dvoje ima veze? Driver i wireless?