pokusavamo da osposobimo ruter na koji smo instalirali censornet, medjutim imamo problem oko koenkcije. Radi se o ADSL konekciji koja nema javnu IP adresu. Censornet je, vjerujem da iskusni znaju, baziran na debianu medjutim do sada nismo nasli mogucnost uspostavljanja konekcije na internet putem ADSLs.
Iz razloga sto konekcija prekida svakih 6 sati potrebna nam je skripta il sta vec koja ce uspostaviti vezu preko pppoe i raditi automatski redial, dva dana smo izgubili ovo pokusavajuci namjestiti al bezuspjesno.
Sve pakete koje su skinuli ili nasli na internetu nisu radili
deder ti nama nacrtaj ili barem docaraj tu tvoju infrastrukturu… ja nista nisam skuzio… a ADSL bez javne IP adrese opet nista ne znaci…PPPoE pravi point-to-point tunel od koncentratora do klijenta… bio adsl modem izmedju ili ne, to je nevazno…
Za uspostavljanje ADSL (PPPoE) veza na Linuxu služi paket koji se zove rp-pppoe. Za uspostavu konekcije je naredba adsl-start, a za prekid adsl-stop. Imaš jedan wizard za podešavanje parametara konekcije (zaboravio sam kako se zove, ali mislim da je adsl-config ili pppoe-config). Eto probaj s tim pa javi kakvi se konkretno problemi javljaju.
Probao sam sa ovim, jednostavno ne radi. uradim adsl-start i samo stoji. nista ne fercera.
Jos nekih rp-pppoe paketa smo skinuli al ne radi ne znam zasto.
pokusao sam i sa IPcop, jeste puno bolji, ali nisam vidio module za ogranicavanje brzine interneta po korisniku kao ni modul za connect i reconnect na internet.
Mreza: Korisnici > Access Point (DHCP server) > Switch > Ruter (linux) > ADSL modem (speed touch) > INTERNET
[quote=el-emin]Iz razloga sto konekcija prekida svakih 6 sati potrebna nam je skripta il sta vec koja ce uspostaviti vezu preko pppoe i raditi automatski redial, dva dana smo izgubili ovo pokusavajuci namjestiti al bezuspjesno.
Sve pakete koje su skinuli ili nasli na internetu nisu radili :([/quote]
Ne znam kakvu skriptu koristiš za pppoe konekcije, evo kako sam otprilike riješio sličan problem (doduše VPN, ali dovoljno slično). Nebitni dijelovi su izostavljeni.
Filozofija je sljedeća: Koristim /etc/rc.d/rc.vpn skriptu za konektovanje na VPN (tj. ppp) server. U crontabu je naštimano provjera konekcije svakih N minuta (check-vpn.sh)