Palimpsest disk utility

zanima me jeli jos ikome mozda javljao false positive greske. dobio sam disk is failing poruku nakon pokretanja ubuntu-a 9.10 i fedore 12. javlja mi bad blocks velicine 72688955. to je negdje cini mi se oko citave velicine diska. naravno, ponovno sam skenirao sa smartctl i test je prosao bez greske

koja distro, koji fdisk verzija, koji disk (proizvodjac, firmware, starost),kabl (sta je jos prikjuceno na njega u slucaju da je “ide”)
Za testiranje HDD koristi tools od proizvodjaca (diagnose tols)

Kada HDD pocinje da odumire :slight_smile: razne se greske desavaju, uglavnom ako ima kakvih vaznih stvari kopiraj asap

ubuntu 9.10 i fedora 12. nisam imao nikakvih problema dosad koliko ja vidim, mozda se neke neznatne gluposti desavaju. disk je SCSI ATA Hitachi. crveno stoji samo kod Reallocated Sectors Count i stoji taj broj sektora. citao sam da to nije kriticno ako je taj broj fiksan duze vrijeme. ako se povecava svako malo znaci da disk propada. star je oko 2 godine.

EDIT: skidam ovaj diagnostic tool za svoj disk. imam i opciju provjere diska u biosu. pokrenuti cu to. nije mi palo na pamet prije :stuck_out_tongue:

backupiraj komplet disk prije nego pokrenes to u biosu … kako znam to je format utility u biosu , pazi da ne odsijeces granu na kojoj sjedis !

to sam i mislio. prvo format pa zatim to sve ispokretat. u mene bilo kakav problem da je, programski je, pa kontam da nije nesto do filesystema neki nered nastao jer sam se jednom zeznuo i nabacio od windowsa ono dinamicko particioniranje, te nisam mogao particionirati disk nikako. srecom debian je to sredio :D. sad sam pametniji nadam se :slight_smile:

pokrenuo sam od hitachi-a njihov drive fitness test. skenirao ga podrobno i nije javio nikakve greske. test je prosao savrseno, to mi je drago vidjeti.