zanima me jeli jos ikome mozda javljao false positive greske. dobio sam disk is failing poruku nakon pokretanja ubuntu-a 9.10 i fedore 12. javlja mi bad blocks velicine 72688955. to je negdje cini mi se oko citave velicine diska. naravno, ponovno sam skenirao sa smartctl i test je prosao bez greske
koja distro, koji fdisk verzija, koji disk (proizvodjac, firmware, starost),kabl (sta je jos prikjuceno na njega u slucaju da je “ide”)
Za testiranje HDD koristi tools od proizvodjaca (diagnose tols)
Kada HDD pocinje da odumire razne se greske desavaju, uglavnom ako ima kakvih vaznih stvari kopiraj asap
ubuntu 9.10 i fedora 12. nisam imao nikakvih problema dosad koliko ja vidim, mozda se neke neznatne gluposti desavaju. disk je SCSI ATA Hitachi. crveno stoji samo kod Reallocated Sectors Count i stoji taj broj sektora. citao sam da to nije kriticno ako je taj broj fiksan duze vrijeme. ako se povecava svako malo znaci da disk propada. star je oko 2 godine.
EDIT: skidam ovaj diagnostic tool za svoj disk. imam i opciju provjere diska u biosu. pokrenuti cu to. nije mi palo na pamet prije
backupiraj komplet disk prije nego pokrenes to u biosu … kako znam to je format utility u biosu , pazi da ne odsijeces granu na kojoj sjedis !
to sam i mislio. prvo format pa zatim to sve ispokretat. u mene bilo kakav problem da je, programski je, pa kontam da nije nesto do filesystema neki nered nastao jer sam se jednom zeznuo i nabacio od windowsa ono dinamicko particioniranje, te nisam mogao particionirati disk nikako. srecom debian je to sredio :D. sad sam pametniji nadam se
pokrenuo sam od hitachi-a njihov drive fitness test. skenirao ga podrobno i nije javio nikakve greske. test je prosao savrseno, to mi je drago vidjeti.