Panel

E ovo ce sad stvarno zvucati glupo, pa eto izvinite unaprijed. Ne mogu da podesim panel na kubuntu-u. Tj. onaj sto ima ulogu kao start linija u windows-ima. Sve su ikone razbacane. Npr. sat zauzima pola panela, device notifier je na sredini a treba biti na kraju. Ikona od volume control je na lijevoj polovini itd…

Kako da to vratim na default. Stvarno sam sve moguce probao ali ne moze.

Izvinite na glupom pitanju…

  1. prvo uradi logout
  2. pritisni CTRL + ALT + F6 (prebacuješ se u virtuelnu konzolu)
  3. logiraj se (na tom crnom displayu)
  4. kucaj cd (vraćaš se u svoj home direktorij)
  5. rm -rf .* (na ovaj način brišeš sakrivene fajlove u trenutnom direktoriju)
  6. kucaj cp /etc/skel/.bash* $HOME (kopiraš defaultne postavke u svoj home direktorij)
  7. kucaj cp /etc/skel/.profile $HOME
  8. pritisni CTRL + ALT + F8 (vraćaš sa na grafički login)
  9. ponovo se logiraj

na ovaj način izbrišeš postavke za tog usera (tipa wallpaper se vrati na default, ikone itd)

EDIT:
UPOZORENJE tačka 5. može biti “opasna”, recimo da imate neke postavke koje ne želite pobrisati, tipa skinuli ste mailove, pluginove koje ne želite izgubiti, tada treba uraditi backup prije tačke 5. Ali ako ste tek instalirali neki linux i nemate ništa bitno, onda nema brige :slight_smile:

Howto get KDE 3.5 on Kubuntu 8.10:
http://forum.kde.org/how-get-kde-kubuntu-10-t-11996.html

Čestitamo, upravo ste pobrisali sve mailove iz kmail ili evolution, sve fajlove skenirane sa kooka, sve bookmarke, history, instalirane pluginove u firefoxu, playliste itd. itd.

Zar nismo već jednom imali ovu diskusiju?

Čestitamo, upravo ste pobrisali sve mailove iz kmail ili evolution, sve fajlove skenirane sa kooka, sve bookmarke, history, instalirane pluginove u firefoxu, playliste itd. itd.[/quote]
Možda i nije ništa od toga? ubuduće ću staviti i ovu tvoju tačku kao warning/napomenu, ipak je treba naglasiti slažem se.

Jesmo, i dalje, ovo je meni jedino rješenje da se sve vrati kako je bilo poslije fresh instalacije, a da se ne mora puno peglati.

[quote=boby]E ovo ce sad stvarno zvucati glupo, pa eto izvinite unaprijed. Ne mogu da podesim panel na kubuntu-u. Tj. onaj sto ima ulogu kao start linija u windows-ima. Sve su ikone razbacane. Npr. sat zauzima pola panela, device notifier je na sredini a treba biti na kraju. Ikona od volume control je na lijevoj polovini itd…

Kako da to vratim na default. Stvarno sam sve moguce probao ali ne moze.

Izvinite na glupom pitanju…[/quote]
KDE3 ili KDE4? Pretpostavljam da se radi o četvorki. Pogledaj da nisi iz panel-a izbrisao widget (jel’ se ovako zovu, plasma widget-i, zar ne?) koji prikazuje listu otvorenih prozora (ne mogu se sjetiti kako se tačno zove). Meni se desilo kad sam testirao Mandrivu za KDE4 da sam smaknuo slučajno i onda haos u panel-u, sve razbacano…

prijavi invalid command – ‘-’
type rm --help for more options :slight_smile:

Nisam tu su widget-ije sve od widgeta sto treba biti

prijavi invalid command – ‘-’
type rm --help for more options :)[/quote]
ne kucaš dobro
rmSPACE-rfSPACE.*

Sad su se ikone popravile ali mi nisu efekti radili pa sam ponovo instalirao drivere za grafiku, poslije restarta nisam vise mogao boot-ati pa poslije jos nekoliko pokusaja instalcije grafike i boot-anja na recovery mode uspio sam uci na X. E sad sve radi (jos nisam restartovao :slight_smile: ) ali opet grafika kao da nije instalirana. Svi efekti su ukljuceni ali nista se ne desava. I primjetio sam da imam u restricted drivers grafiku mogucu da zakacim. Da probam te drivere ukljuciti umjesto ovih koje imam? Izvinjavam se na opsirnosti.

da bi vidio imaš li 3D, u konzoli kucaj glxinfo|grep direct ovo | je uspravna linija nije veliko slovo I

Kreiraš novog korisnika? Ako ti šta zafali od starih podataka, uđeš u home starog korisnika i iskopiraš.

Kreiraš novog korisnika? Ako ti šta zafali od starih podataka, uđeš u home starog korisnika i iskopiraš.[/quote]
Postoji mali milion načina kako ovoj problem riješiti, to što si naveo je jedan od načina, btw nekome je to glup način jer npr navikao je da se logira sa username a ne sa username2, a nekome je glup ovaj način što sam ja naveo, zato ćemo fino ovo sročiti na wiki pa budući korisnici mogu sami odlučiti šta će uraditi i kakve su im posljedice.

ps:
case closed :slight_smile:

Pa možeš i mv /home/username /home/backup; mkdir /home/username
Poenta je da nijedna od tih varijanti ne briše podatke, dok je ovaj tvoj prijedlog vrlo opasan jer čovjek može pobrisati stvari koje nema nigdje drugo. Nije stvar u tome šta je “glupo” a šta nije. Molio bih ljude koji odgovaraju na pitanja da ne daju savjete koji korisnicima mogu pobrisati podatke, pretpostavka da je čovjek tek instalirao linux možda jeste tačna često, ali nije uvijek.

Od sad, pa nadalje i ubuduće (OSPNDIU :D) kad se neko javi sa ovakvim ili sličnim pitanjem (a vjerovatno hoće) ja ga šaljem na http://wiki.linux.org.ba/Vracanje_na_defaultne_postavke :slight_smile: