Eh ovako, odradio sam upgrade sa slackware 10.1 na 10.2, sve fino kako pise u upgrade.txt. Eh sad kad sam otiso na kraju u init 4, sve je bilo u redu, samo nije vidio diskove pa sam konto da ga rebootam. Poslije toga vise nije htio da se digne nego izbacuje :
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:07
Onda sam zamjenio sve new fileove iz /etc sa starim ali nije ni do toga.
Da li je mozda zbog toga sto mi je disk sata, pa sa novim kernelom on to jos ne konta? Kada sam ga instaliro morao sam koristiti sata.i, ili je nesto drugo zbog cega nece da mounta?
[quote=rambo]Eh sad kad sam otiso na kraju u init 4, sve je bilo u redu, samo nije vidio diskove pa sam konto da ga rebootam.
hvala[/quote]
Ok, znači podigao si grafičko sučelje ( ako se nevaram init 4 kod slacka) ali kako si zaključio da ne vidi diskove ?
Nismo se razumjeli, nisam reko da ne vidi diskove, nego je to bila moja (pocetnicka) pretpostavka da zato ne moze da mounta fs. A digo sam x-e tek kad sam upgradeovo slack, i sve je izgledalo OK, znaci bio je i novi kde i neke aplikacije koje nisu htjele raditi na starom sad su radile, ali kad sam otiso u file browser i onda na uredjaje on mi je davao neku gresku pa sam ga ja resetovo, znaci prvi put poslije upgradea, i on mi je onda izbacio gresku. Nadam se da je sad malo jasnije.
evo moj slucaj… sata_via.ko mi je bio potreban za moj SATA disk, a ja sam ( pametnjakovic ) bio iskljucio sve SCSI module prilikom kompajliranja kernela… znaci… provjeri koji disk, koji je modul za njega potreban - !!! I PROVJERI O KOJIM MODULIMA TAJ OVISI !!! inace mozes zaboraviti upotrebu diska… toliko iz mog iskustva
Ali ne znam kako to da uradim, s obzirom da nemogu bootati sistem. Ovo sto sam dosada pokusavao bilo je sa slax live distribucijom pa sam mjenjo nesto sa fileovima ali nije proradilo. Imali kakve sanse da vratim stari kernel ovako rucno, da li je napravio neku kopiju za backup?
pa svi kerneli koje kompajliras bi trebali biti u /usr/src - osim ako ih ti licno nisi obrisao… samo u bootloaderu mu moras navesi koji kernel da koristi… posto kazes da je live distribucija, onda se moze desiti da ista ne podrzava taj tvoj hardware ( tj. da modul nije kompajliran i na cd.u ) - ne razumjem se u slax… sorry
Prvo boot-aj sa slack cd-om (prvi), zatim mount diska i chroot na taj mount. Ako ne prepozna disk (ne vjerujem, jer kako si instalirao!) onda su belaji. Ako prepozna, ukloni taj sto imas, i probaj neki iz distro-a.
PS.
Odgovore dobijas onako kako pitanja postavis. Pitanje s detaljima daje precizan odgovor. Obratno vrijedi takodje.