Par pitanja

Instalirao sam ubuntu i konacno sam skuzio kako radi synaptic.
ipak imam problem zato sto ne umem instalirati stampac (canon,pixma ip1800)
gje kako mogu nabaviti drajvere za njega ili mogu pak koristiti neki od drajvera koje on poseduje?
takodje ubuntu mi nije prepoznao blutooth(bluesoil) - kako to resiti jer kada sam imao instaliran suse 10 onda mi je blutooth radio bez problema.
dalje kako da instaliram nero3 skinuo sam deb i rpm paket i kako da instaliram operu?
jel ima neki dobar download manager kao sto je flash get?
jos da napomenem da sam totalni pocetnik i da kad bilo neko slikovno upustvo to bi bilo nabolje.

[quote=gorankx]Instalirao sam ubuntu i konacno sam skuzio kako radi synaptic.
ipak imam problem zato sto ne umem instalirati stampac (canon,pixma ip1800)
gje kako mogu nabaviti drajvere za njega ili mogu pak koristiti neki od drajvera koje on poseduje?
takodje ubuntu mi nije prepoznao blutooth(bluesoil) - kako to resiti jer kada sam imao instaliran suse 10 onda mi je blutooth radio bez problema.
dalje kako da instaliram nero3 skinuo sam deb i rpm paket i kako da instaliram operu?
jel ima neki dobar download manager kao sto je flash get?
jos da napomenem da sam totalni pocetnik i da kad bilo neko slikovno upustvo to bi bilo nabolje.[/quote]

• za štampače i bluetooth, google.com -> ubuntu + moj_štampač & bluetooth

• nisam nikad probao da instaliram nero, ako si skinuo .deb onda iz dir-a gdje si skinuo kucaj sudo dpkg -i nero*.deb

• skineš paket za ubuntu sa opera.com pa sudo dpkg -i opera*.deb

• firefox addons -> downthemall
    od ostalih probaj kget, wget

printer: http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Canon-PIXMA_iP1800

Nero3: trazi u synapticu K3B netreba ti vise od njega, nero zaboravi,
flash get: Downloader for X (u synapticu trazi d4x)
Skidas “.deb” pakete za ubuntu instaliras sa duplim klikom u file manageru upises password i instaliraj (ukoliko skidas sa interneta trazi pakete za za ubuntu i naravno za tvoju verziju ubunta npr. edgy ili gutsy), inace preporuceno je da pakete skidas i instaliras u synapticu vecinom ces ih i naci.

Operu je najjednostavnije instalirati preko [“instaliraj/skini program”] koji se nalazi pod [programs]. Upisi “opera” (naravno bez " " ) i markiraj Operu i onda klikni na [“izvrsi izmjene”].

k3b sam probao i mnogo mi se dopao ali ipak bih zeleo probati i nero, se nemam mira dok sve ne probam.
probao sam flas get preko wine i radi jedino sto ne mogu odabrati da snima na drugi disk al nema veze vazno je da radi.
ostaje jos da resim bletooth. nije mi jasno zasto ga ubuntu ne prepoznaje dok recimo suse ne pravi problem.

Kao download manager imas KGet koji je sasvim uredu, dolazi standardno uz KDE.
A za przenje cd/dvd.a , definitivno k3b - nema nista ljepse od onog jingla kad na kraju zasvira.

zaboravih da kazem da mi download manager treba za skidanje sa rapida posto imam premium nalog.
ajd jos da pitam, koliko Vam treba vremena da narezete recimo 4gb podataka koristeci metodu data dvd i recimo dvd disk 4.7gb (princo 16x)
meni na linuxu kada k3b reze treba oko 40min a na win xp sa nero-6 oko 25min.

Ne zezaj nije do programa vec do przaca i DVD-a, ako reze za 25 minuta nero reze i ovaj mozda si stavio verifikaciju diska ili ako je na auto mozes koristiti maximum itd…
Flashget
winecfg
idi na device klikni autodetect apply
ili u flashgetu odaberi disk Z/media/ i ime tvog mountovanog diska.

Ja za rapidshare koristim rapget (windows program, al radi sasvim fino pod WINE, čak radi i systray)

[quote=gorankx]ajd jos da pitam, koliko Vam treba vremena da narezete recimo 4gb podataka koristeci metodu data dvd i recimo dvd disk 4.7gb (princo 16x)
meni na linuxu kada k3b reze treba oko 40min a na win xp sa nero-6 oko 25min.[/quote]
I jedno i drugo je pretjerano sporo, meni na 4x (minimalna brzina koju koristim da se osiguram od loše narezanih DVDova) traje manje od 10 minuta. Moguće da imaš nekih problema sa DMA, možda čak i sa loše spojenim kablovima.

mislim da nije do toga, doduse imam 2 uredjaja na jednoj ide grani(rezac i hard)
mada slab mi je kopm (p3 650MHz)
Kada pokrecem k3b on me obavesti da mi je na rezacu isljucen dma i napise sta treba unesem u terminal da bi ga ukljucio st i ja uradim.
Medjutim tako je svaki put kada pokrenem komp, kako da ukljucim dma za stalno?

evo da i ja postavim ovdje jedno pitanje, predpostavljam da mora bit ovakva tema negdje ovdje ali je nisam našao.

dakle

Sada me XP zeza jako puno, trebao bih ga formatirat.
Imam također i Linux Mint instaliran, i update-ovan, itd, uglavnom Mint me dobro služi.

Mislim se dali da formatiram XP jer će mi “pregazit” Linux, a neda mi se nanovo oba OS instalirati. Pa sam htjeo da vas pitam, postoji li način da se “vrati” Linux poslje instalacije XP-a ili ne?

Vidim pitanja oko ubuntua, pa htio bih i ja da se nadovezem. Na laptop sam instaliro ubuntu 8.10 (na desktop pc-u mi je fedora 10 i stima sve), ali na ubuntu-u imam odredjene “poteskoce”.
Imam externi HDD eBook i nece da ga mount-a, dok na fedori hoce. Ono javlja problem da se nemoze mount-at i da probam sa -f ili da editujem fajl etc/fstab i probo sam i nece. radio sam update ntfs-3g… ali nece nikako.

i jos jedna opaska, je li moguce, teoretski, da mi na ubuntu-u mnogo brze kopira sadrzaj sa dvd-a ili usb sticka na disk nego na xp-u?

[quote=kvaju]evo da i ja postavim ovdje jedno pitanje, predpostavljam da mora bit ovakva tema negdje ovdje ali je nisam našao.

dakle

Sada me XP zeza jako puno, trebao bih ga formatirat.
Imam također i Linux Mint instaliran, i update-ovan, itd, uglavnom Mint me dobro služi.

Mislim se dali da formatiram XP jer će mi “pregazit” Linux, a neda mi se nanovo oba OS instalirati. Pa sam htjeo da vas pitam, postoji li način da se “vrati” Linux poslje instalacije XP-a ili ne?[/quote]
Jedini način je da backup-uješ MBR diska. Znači: uloguješ se u widnows-e koji su već instalirani, izvršiš backup MBR-a na stik ili tak nešto, te opet nakon friške instalacije windowsa odradiš restore MBR-a.

Evo par windows programa za backup MBR-a:
http://www.raymond.cc/blog/archives/2008/11/10/5-free-tools-to-backup-and-restore-master-boot-record-mbr/

PS: Ovo je moguće odraditi i u linuxu, ali nisam lično nikada ekperimentisao.

Nakon instalacije XP-a podigni Ubuntu s CD-a i odaberi rescue mod, i odaberi root particiju na kojoj se nalazi Linux (ovo moras unaprijed znati, terminal “mount -l” i pogledaj koja je particija montirana na / primjer hda1, sda2) i podigni sistem. Nakon toga, reinstaliraj grub ponovo, sa grub-install ili slicno iz terminala i restartuj.

Ok, ako zapnem znat ćete, to ću za koji dan raditi, hvala :slight_smile:

Kod mene ovo u 80% slučajeva ne fercera. GRUB jednostavno neće da se instalira.

nooooo

Dajte otvarajte nove teme.