/ particija mi je skoro potrosena sta da radim?

Zdravo,
kada sam instalirao Debian-a bio sam malo lijen i to mi se sada vraca u glavu direkt, naime u cemu je rijec …izlaz df komande je kako sliejdi df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/sda3 255944 233388 8901 97% /
tmpfs 253712 0 253712 0% /dev/shm
/dev/sda10 52679352 3874412 46128916 8% /home
/dev/sda9 369000 8441 340899 3% /tmp
/dev/sda6 4807056 1762352 2800520 39% /usr
/dev/sda7 2885780 319792 2419400 12% /var
tmpfs 10240 764 9476 8% /dev

skontao sam da mi j e / particija skoro pa puna, ima jako gorka iskustva sa mjenjanjem velicine particija sto mi je rezultiralo da sve ode do vraga, da moram ponovo reinstalirati sve.

Znam da sam trebao rucno dati da / bude veca ali eto nisam ::(((
pa me zanima da li ima neki nacin da npr od /home uzmem dio prostora i dodjelim / particiji…
eto sada se smijite kako nas ima i smotanih ::))))

misljenja molim

Pozdrav

bzip

gparted, qtparted… ali pošto se veličina particije ne može mijenjati dok je ista mountana, a nije baš trivijalno unmountati root particiju :wink: najlakše je da ubaciš instalacioni CD neke user-friendly distribucije, promijeniš veličine particija i onda rebootaš računar. Samo nemoj koristiti Suse 10.0 jer njegov partition manager zezne ext3 particije prilikom promjene veličine, ne upiše novu veličinu u superblock pa se mora koristiti hex editor :smiley:

Hvala Vedrane

prema onome sto Vedran napisa ja sam to skontao ovako…
ubacim npr ubuntu cd , ili npr debian-a prvi cd tamo sa cfdisk promjenim velicine particija ?? ali zar mi nece traziti da ih prije toga fino moram brisati, i onda od tog slobodnog prostora napraviti particije koje cu napisati na disk,
ne kontam majke mi,
ovo cu svakako probati na drugom pokusnom racunaru posto mi je ovaj mission critical i ne smijem se sa njim zezati…a ovo mi je kada sam vidio da mi je / skoro pa puna prije par dana uzelo puno sna, ne radi mi se sve na novo, lijen sam po prirodi :slight_smile:

pozdrav

bzip

Može dobro da posluži i
Hiren’s Boot CD sa
http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd.html
ili SystemRescueCD
http://www.sysresccd.org/
koji koriste sve predložene alate

[quote=bzip]prema onome sto Vedran napisa ja sam to skontao ovako…
ubacim npr ubuntu cd , ili npr debian-a prvi cd tamo sa cfdisk promjenim velicine particija ?? ali zar mi nece traziti da ih prije toga fino moram brisati, i onda od tog slobodnog prostora napraviti particije koje cu napisati na disk,
ne kontam majke mi, pozdrav

bzip[/quote]
debian i ubuntu nemaju partition resize opciju, uzmi mandrivu (pošto Vedran reče na suse 10.0 nije baš najbolji možda nešto starije od suse-a)

edit: samo ne znam šta će biti sa MBR/boot loaderom OPREZ za svaki slučaj raspitaj se još, nemoj da bude ja te nagovorio

Eto, vidiš… Čovjek ti napiše da treba koristiti gparted ili qtparted, a ti to želiš da uradiš pomoću cfdisk. Pa kad zezneš stvar biće kriv onaj ko želi da ti pomogne… :x
parted, odnosno njegove školjke gparted ili qtparted mogu da promijene veličinu particija bez uništavanja podataka. cfdisk to ne može.
Ako ti je najlakše pomoću tar komande kompresuj cijelu fajl sistem sa obje particije, sačuvaj arhive na neki drugi disk, pa se zezaj sa čime hoćeš.

Lijepo si particionirao disk ali za /home koristiš 50 Gb ? Također si za /var rezervisao preko 2 Gb ? Ovdje slobodno možeš malo manje rezervisati i umjesto toga napraviti npr. /opt jer ti je on sigurno pokupio prostor na /.

Pa ja npr. obično dajem 90% diska home-u zato što većinu stvari koje kompajliram iz sourca uopšte ne instaliram ako nije baš obavezno.

Da, home je slobodan ali većinom ne iskorišten.
Trebamo se pitati : dali je svaki korisnik u stanju da iz sourca kompilira programe u svoj /home direktorij ?

Vozdra svima

hval vam na podrsci kako da rjesim problem koji sam imao,nisam znao prosiriti particiju na naki od nacina…problem sam rijesio tako sto sam napravio backup i reinstalirao Debiana ali sam sada rucno uredio particije :slight_smile:

pozdrav