e ovako :o) nabavio sam kubuntu 7.04, trenutno imam win xp i nisam uspio podjeliti slobodan prostor s jedne particije na vise njih radi instalacije kubuntu-a. Uskoro imam u planu da formatiram komp. pa me interesuje sta trebam uraditi da bi instalirao linux, i sta treba uraditi da bi imao i linux i xp. na koji nacin treba formatirati disk i sta je sve potrebno uraditi ??? na koji nacin izvrsit particionisanje diska??
hvala unaprijed
ovako:
1.ako imam instaliran windows
1.1. pokrenem live cd, dođem do mjesta gdje me pita želim li podesiti particije, kažem hoću i odaberem disk na kojem to želim da odradim
1.2. kliknem na windows particiju i uzmem resize, sačekam dok to odradi
1.3. od slobodnog prostora napravim swap (1.5XRAM = swap size, npr 1024MB RAM, swap je 1.5 puta 1024), pa napravim još jednu particiju “/” tzv root particiju koja ti treba biti > 2GB, što više to bolje
- ako nemam ništa instalirano - hoću da instaliran windows i linux
2.1. počnem instalaciju windowsa, obrišem sve postojeće particij, npr ako je disk 80GB, za windows uzmem npr 40, ono ostalo ostavim ne pravim particije, instaliram windows na tu particiju
2.2 počnem instlalaciju linux-a, dođem do dijela sa particijama, na onom slobodnom prostoru napravim swap i root particiju (pogledaj 1.3.), instaliraš linux na te particije (znači mount pointi su ti ‘swap’ i ‘/’)
enjoy!
samo ako mozes da mi objasnis kod pravljenja particija, u ovom drugom slucaju, znaci kad sve izbrisem… Jel moram imat kakav prog zta to ili pomocu linuxa napravim te particije??? (nekuzim se bas)
može, ako si znači ostavio “unalocated space” na disku, npr.
|---------------------windows------------|=================ne alocirano========|
u ovom drugom slučaju iz linuxa napraviš na ovom praznom prostoru, ovako nešto (ima alat koji se automatski pokrene u jednom od koraka prilikom instalacije):
|--------------------windows-------------|----swap-----|--------------root (/)------------|
Instaliraj Windows i napravi particije sa partition magicom ili nekim alatom s kojim si prije radio.Mislim da pocetnike ne treba tjerati da rade sa Linux particionerima pa da se zbog toga Linux na racunarima istih zadrzi 15-ak sati…
Možeš u samoj instalaciji Windowsa kreirati particiju veličine 40GB umjesto 80GB.
@amar-ze: svoje mišljenje zadrži za sebe, Linux particioneri su jednostavniji od PM i rade jednako dobro ono što im je namjena (instalacija Linuxa). Partition Magic je komercijalni softver, ako ćeš se baviti piratstvom onda koristi Windows.
Meni svejedno… :roll: BTW nisam spomenu piratstvo nigdje.To sto se po defaultu,kad se spomene Windows,misli na piratstvo nije moja greska
VistaGa :mrgreen:
evo pogledaj ove slike (sve ukupno su 1.0 MB, snimio sam u .jpg formatu), na njima je slikovito objašnjeno šta trebaš odraditi ako bi išao na varijantu 2, ali isto ti dođe i ako budeš išao na varijantu 1. samo što ćeš u variajnti 1. morati da resize tu windows particiju, da dođeš do praznog prostora onda samo nastaviš ovako:
hvala na odgovorima, veceras il sutra cu probat pa javicu se heheh
evo jos slika (za 2. slucaj), uzivo…