Particije (bilo: kubuntu instalacija pomoc)

vozdra,
namjeravam instalirati kubuntu kao dual boot sa vec instaliranim win xp. odprilike znam kako instalirati samo me zanima:

1. naime ja imam hard disk koji je vec podjeljen na tri particije: C: od 20 Gb sa win xp-om, D: od 20 Gb sa programima i E: od 110 Gb sa igrama filmovima itd. E sad ja sam najeravao napraviti F: particiju od 30ak Gb i na nju instalirati kubuntu. Da li to moze ili kubuntu mora ici na istu particiju sa xp-om?
  2. Jos bi bolje bilo kad bih mogao instalirati kubuntu na E: particiju a da je ne particionisem. Jel to moze sa onom opcijom “use the largest continuous free space”? pa kasnije ako mi se ne svidi da jednostavno iz xp-a obriseem fajlove od kubuntua i tako sacuvam podatke na E: bez da moram formatirati particiju.
    U linuxu sam totalni pocetnik, po netu sam trazio i nasao dosta toga al ovo mi je jos misterija.
    hvala

Odgovor na pitanje:

1. da, mozes napraviti particiju od 30gb i na nju instalirati kubuntu, (koristi gparted i napravi sebi particije root,swap i home)
  2. ne mozes instalirati samo tako na E:, nije isti file system, (pretpostavljam da ti je ntfs)

ako hoces da isprobas bez particionisanja koristi live cd - npr. ubuntu samo ubacis da se pokrene i koristis ga bez instalacije …
tako ti je najlakse

Kad instaliraš Linux on ti ponudi da ti smanji te Windows particije i na preostalom prostoru napravi Linux particiju - to ti je ta “Use continuous…” opcija. Linux particiju nećeš vidjeti iz Windowsa, jednostavno će ti E: biti manji, a iz Linuxa normalno vidiš i koristiš Windows particije. Nije potrebno ništa formatirati. Ako htjedneš deinstalirati Linux možeš opet pobrisati Linux particiju i povećati E: nazad na punu veličinu - ako dođe do toga, javi se da ti objasnimo :slight_smile:

@vedran: Ta opcija ima na Mandrivi, imal na Ubuntu?
@amko: Mislim da ti je najbolji savjet od testnog_hame – probaj koristiti LiveCD nekoliko sati (ili cak dana). Ako ti lezi kako sve radi, onda se zadaj u krckanje po disku (naravno, uvijek napravi backup, premalo ljudi na planeti to radi). Nemoj se zalijetat da odjednom otkrijes kako ti se ne svidja i skontas da si skrsio 110GB podataka (meni se desilo, prijateljski savjet tebi) :slight_smile:

e ljudi hvala vam puno. koristio sam ja live cd i ubuntua i kubuntua i ovaj mi se vise svidio pa reko da ga malo probam. svidja mi se to da mogu vratiti E: particiju kad htjednem uninstalirat linux pa ako do toga dodje obratit cu se za pomoc (predpostavljam da cu morati povecati pa formatirati E:)
inace ideja linux-a mi se pravo svidja (besplatan, bolje izgleda, stabilniji) kontam upisat onaj kurs pa da se malo bolje upoznam sa linuxom.

Nema formatiranja :wink:

Nema formatiranja? Pa kako onda kad nisu u istom formatu? Mislio sam koristiti Acronis Disk Director za pravljenje cetvrte particije. Ako je tako, to je odlicno, jos veceras cu pokusati instalirati kubuntu.

Bitan je pojam filesystema - ti svoj disk dijelis na particije (logicne cjeline) te onda na njih stavis neki filesystem koji odrzava tu strukturu na njima. Ovo objasnjenje je mozda malo off ali daje dobru sliku – prakticno, tebi samo treba particija na koju ces stavit Linux sistem i onda stavis neki filesystem na nju. U winblows svijetu to stavljanje filesystema je poznato kao formatiranje (jer ipak kad mijenjas fs, procedura obicno pobrise sve sa particije). Sad prednost Linuxa je sto mozes napraviti odvojenu particiju za svoje podatke koja ce sadrzavat i tvoja licna podesavanja (tzv. home particija) ili sve tvoje instalirane programe (tzv. usr particija) i uvijek te particije montiras na lokacije na glavnoj (root) particiji.

Mozda ovo zvuci malo fuzzy, al pogledaj linkove pa bi trebalo biti jasnije.

evo skonto sam ponesto :slight_smile: hvala jos jednom

Mislio sam otprilike ovako:

Faza 1: +------C: (20 GB)------+------D: (20 GB)-----+---------------------------E: (110 GB)---------------------------+ Faza 2: +------C: (20 GB)------+------D: (20 GB)-----+--------------E: (80 GB)----------------+----------Linux---------+ Faza 3: +------C: (20 GB)------+------D: (20 GB)-----+---------------------------E: (110 GB)---------------------------+
Ni u jednoj od ovih faza se E: ne mora formatirati, prvo se smanji pa se onda opet poveća

ok. kako cu ja uklonit linux? i da vratim E: na pocetno stanje od 110 gb a da ne gubim podatke sa njega? preko kojeg programa? evo kako sam ja to zamislio: znaci prvo napravit F: particiju, stavit na nju linux, pa onda pobrisati linux preko nekog programa (ili formatirati linux particiju u ntfs ali ne znam kako tj. preko kojeg programa) i na kraju pomocu acronisa prosiriti E: particiju. nadam se da ne grijesim, ako grijesim, molim vas da me ispravite.

Iz mog iskustva, PartitionMagic radi resize kako treba, mada UVIJEK napravi backup jer nema tog alata na planeti koji nekad nece zeznut a uvijek je tu i PEBKAC.