Koji je najlaski nacin da obrisem postojecu ntfs particiju i slobodni prostor pridruzim particiji na kojoj je linux (ext4)? Znaci da ovu povecam na racun toga sto ntfs obrisem. Kako ce to sve raditi?
Moze li se ntfs particija (na kojoj su podaci) prebaciti u ext4 i koliko je to sigurno da se radi?
Kako pri instalaciji (k)ubuntu-a podesiti da home folder bude na nekoj drugoj particiji, i kako pri drugoj instalaciji podesiti da novo instalirani linux koristi taj home folder? Moze li ta druga particija biti ntfs?
Izvinjavam se na opsirnosti.
P.S. Kada obrisem ntfs particiju na kojoj je bio windows kako prepraviti grub loader da poslije toga automatski pokrece linux a ne da mi nudi izbor os-a.
Startaš sistem sa livecda i koristiš gparted. Sve je jednostavno, pouzdano, očigledno.
Ne.
Prilikom instalacije: klikneš na particiju, odabereš opciju Mount point i tamo ukucaš /home. Nakon instalacije: moraš kreirati particiju, formatirati je sa ext4 i kopirati sadržaj /home direktorija tamo. Nakon toga prepravi /etc/fstab i tamo dodaj nešto kao:
/dev/sda6 /home ext4 defaults 1 1
Ne bih ti preporučio da home držiš na ntfs-u!!! Teoretski je moguće, ali…
P.S. Otvoriš /boot/grub/menu.lst, obrišeš sve ispod title Windows do sljedećeg praznog reda, a onda potražiš liniju pod nazivom “default” i tamo staviš redni broj opcije koju želiš da odabereš počevši od 0 (najvjerovatnije je to baš opcija 0).
boby@HP:~$ cd /boot/grub/
boby@HP:/boot/grub$ ls m*.*
mdraid.mod memdisk.mod memrw.mod minicmd.mod minix.mod mmap.mod moddep.lst msdospart.mod multiboot.mod
boby@HP:/boot/grub$
To i jeste problem sto ne mogu da nadjem menu.lst
Mislim do sad je bio tu gdje kazes a sad ne mogu da ga nadjem od ove verzije 9.10. Ni sa find ne mogu da ga nadjem.
boby@HP:~$ cd /boot/grub/
boby@HP:/boot/grub$ ls m*.*
mdraid.mod memdisk.mod memrw.mod minicmd.mod minix.mod mmap.mod moddep.lst msdospart.mod multiboot.mod
boby@HP:/boot/grub$
To i jeste problem sto ne mogu da nadjem menu.lst
Mislim do sad je bio tu gdje kazes a sad ne mogu da ga nadjem od ove verzije 9.10. Ni sa find ne mogu da ga nadjem.[/quote]
To je zato što ga nema. Ubuntu 9.10 koristi grub2 koji je veoma različit. Ukratko, možeš uraditi sljedeće (pročitaj post do kraja prije nego išta počneš raditi):
Napravi backup file-a “grub.cfg” koji se nalazi u /boot/grub. To možeš uraditi komandom:
cp /boot/grub/grub.cfg ~
File je kopiran u tvoj /home direktorij.
Ako hoćeš ukloniti memtest i recovery opciju iz GRUB-a, treba file “20_memtest86+” koji se nalazi u /etc/grub.d učiniti neegzekutivnim. To možeš uraditi komandom:
sudo chmod -x /etc/grub.d/20_memtest86+
Ovim je uklonjen memtest. Recovery uklanjaš korekcijom file-a “grub” koji se nalazi u /etc/default/. Pokreni komandu:
sudo gedit /etc/default/grub
Zatim pronađi liniju GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY i izmijeni “false” u “true”, tako da izgleda ovako:
GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
Ako hoćeš ukloniti sve druge operativne sisteme iz GRUB-a osim Ubuntu, treba isto što si uradio sa “20_memtest86+” uraditi i za file “30_os-prober” (koji se nalazi na istom mjestu). To možeš učiniti komandom:
sudo chmod -x /etc/grub.d/30_os-prober
Ako želiš dodati neki operativni sistem, trebaš ih dodati u file “40_custom” koji se također nalazi u /etc/grub.d. Npr. ja sam dodao Mandrivu (sda9) i Windows (sda1), pa kompletan file izgleda ovako:
[code]#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
the ‘exec tail’ line above.
menuentry “Mandriva Linux 2010.0” {
insmod ext2
set root=(hd0,9)
search --no-floppy --fs-uuid --set 17b0e9f6-e87e-4beb-b137-76f057319756
linux /boot/vmlinuz root=/dev/sda9 ro splash=silent vga=794 quiet splash
initrd /boot/initrd.img
}
menuentry “Windows Vista” {
insmod ntfs
set root=(hd0,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set 106cf5cb6cf5ac1a
chainloader +1
}[/code]
U vezi Mandrive (ili drugih linux distroa), morao sam smaknuti root=UUID… i zamijeniti sa eksplicitnim: root=/dev/sda9, inače je nisam mogao pokrenuti, javljala se greška da sistem nije pronađen. Također sam morao podesiti i GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true u file-u /etc/default/grub.
Nakon što si uradio potrebne korekcije, zadaj još jednu komandu:
sudo update-grub
============================================================
GUI PRISTUP (eto, da Vedran ne bi opet kritikovao:)):
Napravi backup file-a “grub.cfg” koji se nalazi u /boot/grub. Otvori Nautilus, pronađi file i kopiraj ga ručno gdje želiš.
Ako hoćeš ukloniti memtest i recovery opciju iz GRUB-a, treba file “20_memtest86+” koji se nalazi u /etc/grub.d učiniti neegzekutivnim. To možeš učiniti tako što ćeš pokrenuti Nautilus kao super user (Alt+F2 > gksudo nautilus), zatim pronađi file 20_memtest86+ u /etc/grub.d, desni klik > Properties > Permissions > te ukloni kvačicu sa “Execute”.
Ovim je uklonjen memtest. Recovery uklanjaš korekcijom file-a “grub” koji se nalazi u /etc/default/. Pokreni gedit kao super user (Alt+F2 > gksudo gedit), zatim “Open”, a potom pronađi file grub u /etc/default/ Kada otvoriš file, pronađi liniju GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY i izmijeni “false” u “true”, tako da izgleda ovako:
GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
Ako hoćeš ukloniti sve druge operativne sisteme iz GRUB-a osim Ubuntu, treba isto što si uradio sa “20_memtest86+” uraditi i za file “30_os-prober” (koji se nalazi na istom mjestu). Dakle, otvori Nautilus kao super user (Alt+F2 > gksudo nautilus), zatim pronađi file 30_os-prober u /etc/grub.d, desni klik > Properties > Permissions > te ukloni kvačicu sa “Execute”.
Heh… većina rješenja za probleme sa PulseAudio sastoji se od deinstalacije PulseAudio-a a najbolji savjet koji sam čuo je instalacija OSS (za koji se prije 5-6 godina pričalo da je obsolete).
Kako sada kad sam upgrade-ovao kernel (dobio sam 2 nove stavke u meni-u) da uklonim one 2 stare stavke (ubuntu i recovery sa starim kernelom)
Kako da mijenjam sta da pise u meni-i, npr. hocu da umjesto “ubuntu<%^^#$%&%^$” pise Kubuntu 9.10[/quote]
Treba da deinstaliras stare kernele i oni ce se automatski ukloniti iz grub menija.
Trazi stare linux-image-2.6.xx i deinstaliraj ih.