Kako se radi patch-iranje servisa koji su u funkciji? Recimo Apachee ili qmail?
Da li samo primjenim patch u source direktoriju i ponovim instalaciju ili tu ima i nesto vise? Sigurno ima nesto vise.
Hvala
Kako se radi patch-iranje servisa koji su u funkciji? Recimo Apachee ili qmail?
Da li samo primjenim patch u source direktoriju i ponovim instalaciju ili tu ima i nesto vise? Sigurno ima nesto vise.
Hvala
to je to…restartas servis.
Ako koristis neku modernu distribuciju ne moras nista sam krpiti. Sacekas fino da oni inkorporiraju patch, da provjere da li sve radi, a onda tek instaliras novi rpm (ili patch RPM, kako to recimo SuSE ima obicaj izdati)
Slicno je i na Red Hat-u, Mandrivi, Debianu, Slacku …
ili ako vec hoces rucno, primjenis patch na source code , iskompajliras ga i prije installiranja zaustavis service (npr apache) i backupiras stare binary fajlove , onda odes opet u source dir i udaris make install … ako ima novih opcija u .config fajlovima to primjenis na stare config fajlove i dovedes u red i onda pustis servise u rad… kad se uvjeris da je sve dobro backup onda brises ili ga cuvas za nedaj-boze heheh
ehet
Jah
I koliko to sve traje mislim koliko je server down, mislim na apache.
Koja opcija je najkraca tj server najmanje down?
to zavisi koliko si ti brz da sve to stignes odradit i koliko si organizovan…
Downtime: Oko pola sekunde. Dok ti instaliraš novi Apache stari ostaje u memoriji (ne moraš ga gasiti), tek kad zavšiš instalaciju restartuj servis što se obično odradi za manje od sekund (osim ako je računar kanta).